StoryEditor
KATASTROFA

Otrovano 50 milijuna pčela: Inspektori i forenzičari istražuju masovni pomor u Međimurju

Međimurska Policijska uprava i nadležne službe potom će postupiti sukladno rezultatima svih nalaza
 Ronald Gorsic/Cropix

Zbog masovnog uginuća pčela koje je proteklog tjedna zadesilo velik broj međimurskih pčelara i nastale štete, župan Matija Posavec u ponedjeljak je proglasio prirodnu nepogodu u dijelu Međimurske županije, a uzroke pomora istražuju veterinarski inspektori i forenzičari. Kako je Jutarnji list pisao jučer, dvadesetak pčelara izgubilo je šestotinjak košnica, što je oko 50 milijuna pčela.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Iz Međimurske županije izvijestili su da je održan sastanak s pčelarima zbog dogovora o daljnjim koracima, na kojem su sudjelovali i predstavnici međimurske Policijske uprave i županijske Poljoprivredne savjetodavne službe.

Istaknuto je da su veterinarski inspektori u suradnji s Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ iz Zagreba, prikupili uzorke pčela, meda i polja kako bi laboratorijskom analizom utvrdili točan uzrok pomora pčela.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije provest će ispitivanja meda, dok će Zavod za farmakologiju i toksikologiju Veterinarskog fakulteta Zagreb utvrditi uzrok, odnosno da li 'pomor pčela nije nastao uslijed bolesti pčela'. Provest će se i analiza utjecaja na zdravlje ljudi.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Međimurska Policijska uprava i nadležne službe potom će postupiti sukladno rezultatima svih nalaza.

Iz Međimurske županije ističu da su pružili „maksimalnu podršku pčelarima kako bi se nastala šteta što prije sanirala i kako bi se zaštitile preostale pčele”.

image
Ronald Gorsic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2020 23:23