TRAJE DO 3. SRPNJA

Otvoren 61. Međunarodni dječji festival u Šibeniku: ‘Falio nam je ovaj dječji žamor‘

Festival je održavan i u ratu, a kamoli neće u ovoj koroni, rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić
 Niksa Stipanicev/CROPIX

Djeca iz zbora Zdravo maleni i sve popularnija maskota dječaka Paška otvorili su u subotu navečer 61. Međunarodni dječji festival u Šibeniku na kojem će se do 3. srpnja održati osamdesetak kazališnih izvedbi, brojne radionice te niz događanja na ulicama i trgovima.

Prva predstava prikazana na MDF-u je španjolska "Ono bitno" kazališta Valven Circo, a zatvorit će ga jedna talijanska pa su u gledalištu sjedili talijanski i španjolski veleposlanik čije su zemlje ovogodišnji partneri MDF-a.

Djecu Šibenika, ali i svu djecu svijeta, pozdravio je sa smanjene "pandemijske" pozornice šibenski gradonačelnik Željko Burić, koji je primijetio da su baš djeca bila najviše zakinuta u teškim vremenima jer dječju maštu i igru držati pod kontrolom zbog njihova zdravlja nije lako.

image
Niksa Stipanicev/CROPIX

"Međutim, djeca su pokazala i da mogu biti odrasla. MDF nije posustajao iako smo u gradu bili jako odgovorni. Imali smo jubilarni 60. lani, ove godine 61. MDF i tek sad shvaćamo koliko nam je falio i koliko je važan ovaj dječji žamor", rekao je šibenski gradonačelnik.

Zahvalio je ljudima iz Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku na čelu s Jakovom Bilićem za koje je rekao da ni u jednom trenutku nisu posustali od ideje da održe MDF.

image
Niksa Stipanicev/CROPIX

"Ni u jednom trenutku nisu rekli da nemaju dovoljno novca i da imaju otežane uvjete za održavanje MDF-a. Održat ćemo ga i svi smo zbog toga ponosni. Festival je održavan i u ratu, a kamoli neće u ovoj koroni", rekao je Burić.

Umjesto predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji je u subotu popodne otkazao potvrđeni dolazak, okupljene je pozdravio njegov posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima.

"Veliki španjolski dramatičar iz 17. stoljeća, Pedro Calderón de la Barca, napisao je dramu 'Život je san', jedan od najvećih dramskih tekstova u povijesti europskog kazališta. Ako je život san, onda sanjajmo. Ako ne drugdje, onda barem u Šibeniku za vrijeme trajanja festivala", rekao je Zima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2022 19:51