FESTIVAL ODRŽIVOSTI

Otvoren je treći Greencajt: Međunarodni i domaći lideri otkrili kako stvoriti okruženje za održivu budućnost

Vremena za djelovanje bez katastrofalnih posljedica sve je manje, zato moramo biti dio rješenja, a ne problema, kaže Vinko Filipić

Greencajt 

 Matej Grgić, Gordan Svilar, Matija Režek

Započelo je treće izdanje najvećeg zelenog festivala u regiji koji se održava u zagrebačkoj Staroj tvornici žarulja (TEŽ) u Rougemarin parku. Greencajt festival ugostio je više od 80 domaćih i stranih govornika iz čak 10 zemalja. U Zagreb su stigli govoriti o održivim rješenjima i konkretnim primjerima kako stvoriti okruženje za održivu budućnost.

“Pitanja koja se odnose na održivost nisu rezervirana samo za određene društvene skupine, već se tiču svakoga od nas”, rekao je direktor Festivala Vinko Filipić, istaknuvši da je naglasak ovogodišnjeg Greencajta upravo na temi održivog turizma.

image

Vinko Filipić

Matej Grgić, Gordan Svilar, Matija Režek

“Želimo poslati poruku da su današnji klimatski izazovi svih nas, kao i da je vremena za djelovanje bez katastrofalnih posljedica sve manje, zbog čega moramo biti dio rješenja, a ne problema”, zaključio je Filipić.

“Održivost znači i demokraciju, ali i društvenu jednakost i politiku sigurnosti. Pravedna zelena tranzicija prioritet je Europske unije. Zato počnimo ovdje i pokrenimo zelenu tranziciju prema uspjehu”, poručila je na otvorenju Greencajta zastupnica u Europskom parlamentu Terry Reintke zaključivši da za postizanje ciljeva održivosti trebamo raditi zajedno od lokalne do globalne razine.

image

Terry Reintke

Matej Grgić, Gordan Svilar, Matija Režek

Uoči prvog panela na temu “Održivi turizam: poliramo li imidž ili mislimo ozbiljno?”, okupljenima se obratila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, koja je istaknula kako ova Vlada od samog početka mandata razmišlja o tome kako promijeniti paradigmu hrvatskog turizma.

“Vlada RH je za turistički sektor iz europskih i proračunskih sredstava osigurala gotovo 1,3 milijarde eura za ostvarivanje ciljeva održivosti i jačanja konkurentnosti hrvatskog turizma do 2030 godine. Posebno želim naglasiti da smo kroz NPOO i za privatne projekte omogućili zelenu i digitalnu tranziciju te da ćemo već 2025. imati turističku infrastrukturu izgrađenu ili rekonstruiranu prema najvišim europskim standardima”, rekla je ministrica Brnjac i najavila da će prvi put početkom sljedeće godine biti donesen i Zakon o turizmu koji će omogućiti upravljanje razvojem turizma na temelju podataka i to prilagođeno svakoj destinaciji, resursima kojima raspolaže, ali i potrebama lokalne zajednice.

image

Greencajt

Matej Grgić, Gordan Svilar, Matija Režek
image

Greencajt

Matej Grgić, Gordan Svilar, Matija Režek

Naime, upravo je prihod od turizma u hrvatskom BDP-u uvjerljivo najveći u Europskoj uniji i jedna je od ključnih gospodarskih grana u našoj zemlji. Istodobno, masovni dolasci turista itekako utječu na okoliš, prirodna bogatstva i kulturno nasljeđe kojima se Hrvatska pozicionirala na svjetskoj turističkoj karti.

“Svjesni smo da ni premalo ni previše nije dobro, kao i da je granica točno tamo gdje počinje interes za održivi turizam”, zaključeno je na panelu na kojem su govorili gradonačelnik grada Splita Ivica Puljak, direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Gula, članica Uprave Valamar Riviere Ivana Budin Arhanić i red. prof. Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

image

Nikolina Brnjac

Matej Grgić, Gordan Svilar, Matija Režek

Konkretan primjer kako na kreativan način upozoriti da su promjene nužne pokazali su predstavnici idiličnog grada Salla u Finskoj. Upravo činjenica da su zime, koje su nekad bile duge i po sedam mjeseci, sad sve kraće, motivirala ih je da kandidiraju Sallu za domaćinstvo ljetnih igara 2032. godine, jer će, kako kažu, skijanje uskoro zamijeniti odbojka na pijesku. Svjesni su da ni Salla ni Finska same ne mogu učiniti puno, ali zadovoljni su jer su ovom kampanjom upozorili na negativan utjecaj klimatskih promjena i utjecali na povećanje društvenih razgovora o klimatskim promjenama za nevjerojatnih 879 posto.

image

Greencajt

Matej Grgić, Gordan Svilar, Matija Režek

U nastavku programa Greencajt će obilježiti niz zanimljivih tema, panel diskusija i predavanja stručnih pojedinaca, organizacija, kompanija, institucija, znanstvenika, javnih lica i kreativaca. Festival će obilježiti predavanje Marka Shaylera, vodećeg britanskog stručnjaka za okoliš i inovacije, Alessija Terzija, ekonomista pri Europskoj komisiji, Marca Silve, novinara BBC Newsa specijaliziranog za teme klimatskih dezinformacija te dodjela nagrada Green Prix i Greenlider. Greencajt donosi i odličnu večernju zabavu za koju će se pobrinuti regionalne glazbene zvijezde. Tako će prvi dan festivala završiti dugoočekivanim, velikim koncertom Gibonnija, dok će u četvrtak publiku u Rougemarin parku rasplesati Konstrakta & Zemlja Gruva. Više o Greencajt festivalu doznajte na web stranici www.greencajt.hr te na društvenim mrežama FB i IG.

image

Greencajt

Matej Grgić, Gordan Svilar, Matija Režek
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2024 00:13