ČISTKA NA IBLEROVOM

Otvoren put Klisoviću da bude kandidat za gradonačelnika, doznali smo s kime SDP želi u koaliciju

Glavni odbor SDP-a izbacio je Željka Sabu iz stranke s 80 glasova za i osam protiv
Peđa Grbin
 Goran Mehkek/Cropix

Glavni odbor SDP-a na današnjoj online sjednici potvrdio je odluku Predsjedništva stranke o raspuštanju kompletnog vodstva zagrebačke organizacije na čelu s Gordanom Marasom. Odluka o raspuštanju najjače stranačke organizacije u zemlji samo tri mjeseca prije lokalnih izbora sa sobom nosi ogroman politički rizik, ali je prema tvrdnjama vrha stranke bila nužna kako bi SDP u glavnom gradu "očišćen" od klijentelizma i povezanosti nekih članova s gradonačelnikom Milanom Bandićem krenuo "čist" u kampanju za zagrebačke izbore koji će se održati u svibnju. Odluka o raspuštanju tijela zagrebačke organizacije SDPa donesena je sa 65 glasova za i 15 protiv, dok je desetoro članova bilo suzdržano.

Uklanjanjem Marasa i imenovanjem Davora Terzića povjerenikom koji će gradski SDP voditi do lokalnih izbora učinjen je i zadnji korak prema gotovo sigurnom nominiranju bivšeg zamjenika ministra vanjskih i europskih poslova i saborskog zastupnika Joška Klisovića za novog gradonačelnika Zagreba.To bi se navodno trebalo dogoditi vrlo skoro, za desetak dana.

Bolja rješenja

- Danas smo na Glavnom odboru razgovarali o odlukama koje zasigurno nisu bile lagane, ali ih je bilo nužno donijeti. Znamo da SDP-ova organizacija u Zagrebu nije funkcionirala, znamo da je u jednoj dobroj mjeri bila ogrezla u klijentelizam i oportunizam. Danas je Glavni odbor SDP-a tome rekao dosta. Ovu odluku nismo donijeli kako bismo rušili, nego kako bismo gradili novi i bolji SDP s kojim možemo čista obraza izaći pred građane i građanke grada Zagreba i ponuditi im bolja rješenja za njihov grad. Pred nama su lokalni izbori na kojima Milanu Bandiću poslije dvadeset godina treba reći dosta. Treba reći dosta klijentelizmu i korupciji. Zagreb treba osloboditi ove hobotnice koja ga guši - rekao je čelnik SDP-a Peđa Grbin.

Predsjednica Glavnog odbora Marija Lugarić tvrdi da je odluka donesena nakon "zrele političke rasprave".

- Zagrebačka organizacija SDPa je najveća u zemlji. Velikom većinom glasova donesena je odluka da se raspuštaju tijela gradske organizacije. Rasprava je bila dobra, bila je to vrlo zrela rasprava. Odluke ne donosimo jednoglasno, ali nema zle krvi. Ne moramo svi misliti isto, ali moramo moći demokratski raspravljati o svakoj odluci - rekla je Lugarić.

Suprotno šefu stranke Grbinu, neki članovi Glavnog odbora smatraju kako odluka o raspuštanju vodstva zagrebačkog SDP-a na čelu s Gordanom Marasom neće pomoći stranci na lokalnim izborima.

- Najgore od svega je to što mnogi članovi Glavnog odbora koji su danas glasali za raspuštanje zagrebačkog SDP-a ni sami ne vjeruju da bi Joško Klisović mogao pobijediti na izborima za gradonačelnika Zagreba. Očito se članove zagrebačkog SDP-a neće puno pitati o tome tko bi trebao biti naš kandidat za Zagreb - rekao nam je jedan član Glavnog odbora SDP-a.

Prognoza rezultata

Kako neslužbeno doznajemo, plan vrha stranke je da na zagrebačke izbore izađu u koaliciji s Ankom Mrak Taritaš i njenim GLAS-om, te grupom koja podržava gradskog vijećnika Renata Peteka. Upitan o izbornim šansama SDPa u odnosu na Možemo! predsjednik SDP-a nije zvučao kao čovjek koji je uvjeren u pobjedu.

- Očekujem dobar rezultat u Zagrebu. Bio bih izuzetno sretan i ako bi rezultat u Zagrebu bio: Možemo! prvi, a SDP drugi, jer je to jamac da će Zagreb biti bolji grad. Ali, naravno da je zadaća svih nas da rezultat bude SDP – prvi. Što se tiče SDPovog kandidata za gradonačelnika, Joško Klisović je osoba koja ima veliko iskustvo i za koju sam uvjeren da može biti odličan gradonačelnik Zagreba – rekao je Peđa Grbin.

Glavni odbor SDP-a u subotu je s 80 glasova za i samo 8 protiv potvrdio i odluku Predsjedništva stranke o izbacivanju bivšeg vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe iz SDP-a.

- Želimo graditi bolju Hrvatsku, a prvi korak za to je građenje boljeg SDP-a. Zato je, nažalost, GO bio prisiljen kolegu Sabu isključiti iz SDPa- rekao je Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:11