KARLOVAC

OTVORENA REKONSTRUIRANA DNEVNA BOLNICA ZA DIJALIZU Kujundžić: 'Ovaj peti veliki projekt u mom mandatu ima sve reference, stručne i znanstvene'

 
Milan Kujundžić
 Robert Fajt / CROPIX

U karlovačkoj Općoj bolnici u utorak je svečano otvorena rekonstruirana Dnevna bolnica za dijalizu s 24 kreveta i dijalizatora, u projekt je utrošeno 7,6 milijuna kuna, a svečanosti je nazočio i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Ministarstvo zdravstva osiguralo je četiri milijuna, a Karlovačka županija iz decentraliziranih sredstava 3,6 milijuna kuna. Župan Karlovačke županije Damir Jelić izjavio je kako je ovo plod sjednice Vlade održane prije nešto više od godinu dana u Karlovcu.

Karlovac, 210120.
Otvorenje novouredjenog prostora Dnevne bolnice za hemodijalizu u Opcoj bolnici Karlovac. Svecanosti je prisustvovato ministar zdravstva Milan Kujundzic.
Na fotografiji: Ministar zdravstva Milan Kujundzic sa ravnateljem karlovacke bolnice Ervinom Jancicem (desno).
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

Ministar Kujundžić za karlovačku je bolnicu rekao da je to u njegovu mandatu peti veliki projekt i "bolnica koja ima sve reference, i stručne i znanstvene" te da je novi odjel "u rangu najboljih dijaliza u Hrvatskoj".

- Ovdje postoje ljudi koji znaju, a sad imaju i top svjetsku opremu te smo u mogućnosti raditi i tzv. turističke dijalize - rekao je Kujundžić.

Kujundžić: 'I u Karlovcu uskoro CT za program ranog otkrivanja raka pluća'

Upitan hoće li Karlovac dobiti i CT uređaj niske doze zračenja za program ranog otkrivanja raka pluća, Kujundžić je odgovorio da načelno ne trči s obećanjima, ali da vjeruje da će ga karlovačka bolnica dobiti uskoro.

- Projekt je spreman, bolnice će ga uskoro početi provoditi, a do sad se malo kasnilo zbog potrebe prilagodbe informatičkog programa, koji je sad riješen te će liječnici u naredna dva dana dobiti obavijest po županijama u koje se bolnice i u koje vrijeme mogu upućivati pacijenti. Prvi pacijenti screening testa za rak pluća moći će ga obaviti već narednog tjedna - rekao je Kujundžić.

Voditeljica Odjela nefrologije Vlasta Kupres rekla je kako su u dnevnoj bolnici dobili opremu i uvjete koji zadovaljavaju sve standarde za pacijente koji dolaze na hemodijalizu tri puta tjedno na po četiri sata. Najsuvremenija oprema omogućava im, kaže, online hemodijafiltraciju što je danas "zlatni standard" u hemodijalizi.

Osim toga, i središnje pripremanje koncentrata za pročišćavanje otrova iz krvi pacijenata omogućava, uz ultračistu vodu i sustav cijevi, najkvalitetnije moguće liječenje hemodijalizom. Sve to, pa i bolji uvjeti ležanja, omogućuju smanjenje stresa organizma tijekom i nakon hemodijalize.

Karlovac, 210120.
Otvorenje novouredjenog prostora Dnevne bolnice za hemodijalizu u Opcoj bolnici Karlovac. Svecanosti je prisustvovato ministar zdravstva Milan Kujundzic.
Na fotografiji: Ministar zdravstva Milan Kujundzic.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

Dolaze i stranci koji su na proputovanju, a preko svojeg europskog osiguranja trošak hemodijalize u Hrvatskoj plaćaju preko njihove europske kartice, rekla je dr. Kupres i naglasila da će se od sad moći udovoljiti zahtjevima većeg broja stranaca.

Predsjednik Udruge hemodijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Davor Krčevski izrazio je zadovoljstvo unapređenjem hemodijalize u Karlovcu, dobivanjem toplog obroka, a ne više samo čaja i kruha s namazom te što svi pacijenti mogu biti dijalizirani u dvije smjene i biti kod kuće do 22 sata.

Odjel je u utorak svečano otvoren, ali pacijenti nove uređaje koriste već dva tjedna, rekao je ravnatelj Ervin Jančić. Kroz novu tehnologiju potrošnja vode svela se s 21 na oko sedam prostornih metara na dan, za omekšavanje vode trošilo se 200 kilograma soli, a sad 25 kilograma soli. Velika je ušteda i na koncentratu za dijalizu jer se više ne pretače iz "kanistara", već iz četiri središnja rezervoara te je u dva tjedna umjesto 100 "kanistara" bilo dovoljno njih 75, izjavio je.

U Dnevnoj bolnici rade dva internista-nefrologa, 15 medicinskih sestara i tehničara te dva elektrotehničara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:01