NAZOČIO I PREMIJER

Otvoreni 56. ‘Đakovački vezovi‘, zemlja partner je Ukrajina, a bogat program traje do nedjelje

Čvrsti korijeni iznimno su važni jer onaj tko ih nema, može ga vjetar otpuhati, rekao je Gordan Jandroković

Andrej Plenković

 Marko Mrkonjic/CROPIX

Scenskom slikom "Šokačka sanjarenja" u petak je ispred đakovačke katedrale Sv. Petra otvorena 56. manifestacija izvornog narodnog folklora "Đakovački vezovi", a zemlja partner ovogodišnjih "Vezova" je Ukrajina.

Tema scenske slike, u kojoj su, uz ostale, sudjelovali glumici osječkog HNK-a, članovi nekoliko kulturno-umjetničkih društava, konjogojskih udruga i Državne ergele lipicanaca je je posjet hrvatskog slikara Vlahe Bukovca Đakovu 1893. godine, gdje je boravio kao gost biskupa Josipa Jurja Strossmayera.

image

Andrej Plenković i đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić

Marko Mrkonjic/CROPIX

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković istaknuo je na otvorenju kako ovdje, u srcu Slavonije, imamo priliku 56. put vidjeti koliko su bogati hrvatska kultura, tradicija i baština, hrvatski folklor i sve što je utjelovljeno u našem identitetu.

S obzirom na to da je Ukrajina zemlja partner ovogodišnjih "Đakovačkih vezova", Plenković je ocijenio kako "u ovom teškom trenutku za Ukrajinu, Hrvatska, a posebice Slavonija, znaju i razumiju što je to žrtva, što je to biti napadnut te što su solidarnost i potpora prijateljima kad im je to najpotrebnije".

Upravo je stoga cijela Hrvatska tijekom proteklih nekoliko mjeseci prihvatila ukrajinske izbjeglice te dala snažnu političku, humanitarnu i financijsku potporu Ukrajini koja je žrtva ruske agresije. To govorimo na devetu obljetnicu hrvatskog članstva u EU i samo nekoliko dana nakon što je Ukrajina stekla status kandidata za članstvo u EU, uz snažnu, čvrstu i veliku potporu Hrvatske i hrvatskog naroda, istaknuo je premijer Plenković.

image

Ivan Anušić, Gordan Jandroković i Andrej Plenković

Marko Mrkonjic/CROPIX

Jandroković: 'U izazovnim vremenima čvrsti korijeni iznimno su važni'

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je kako su se na otvorenju "Vezova" okupili brojni zastupnici iz raznih političkih opcija, što pokazuje koliko im je stalo da čuvamo svoju tradiciju, svoj identitet i svoje korijene.

Ocijenio je kako su u "ovako izazovnim vremenima čvrsti korijeni iznimno važni jer onaj tko ih nema, može ga vjetar otpuhati".

image

Andrej Plenković i Gordan Jandroković

Marko Mrkonjic/CROPIX

Te naše čvrste korijene daju nam naša tradicija, povijest, vjera, identitet i kultura. Đakovački vezovi su manifestacija koja slavi sve ono što Hrvatska ima i što je hrvatski narod kroz stoljeća gradio, poručio je Jandroković.

"Đakovački vezovi" su smotra izvornog folkora, koja od 1967. godine raste i izrasta, i danas su nadaleko poznata te top turistička i kulturna manifestacija RH, rekao je đakovački gradonačelnik Marin Mandarić. Najavio je kako će se u subotu predstaviti program zemlje partnera, kultura i tradicija Ukrajine.

image
Marko Mrkonjic/CROPIX

Ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič zahvalio je na pozivu da njegova zemlja bude zemlja partner te Hrvatskoj na snažnoj podršci Ukrajini i prihvatu Ukrajinaca, koji su ovdje došli zbog ruske agresije.

Zahvalio je i Hrvatskom saboru koji je bio prvi europski parlament koji je donio rezoluciju o stanju u Ukrajini i podršci njegovoj zemlji.

image

Marin Mandarić

Marko Mrkonjic/CROPIX

Otvorenju "Đakovačkih vezova", uz ostale, nazočili su đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić te brojni državni i lokalni dužnosnici.

Središnji događaj priredbe bit će u nedjelju, kad će u svečanom mimohodu "Vezova", koji će proći središtem grada sudjelovati 50 folklornih skupina s oko dvije tisuće sudionika iz RH i inozemstva. U mimohodu će biti i 30 konjanika te 30 okićenih svatovskih zaprega.

Program ovogodišnjih "Đakovačkih vezova", koji traju do 3. srpnja, uz ostalo, obuhvaća međunarodnu i hrvatsku smotru folklora, brojne izložbe, radionice, koncerte, gastro-dane i programe za djecu.

image
Marko Mrkonjic/CROPIX
image

Andrej Plenković otvorio je manifestaciju

Marko Mrkonjic/CROPIX
image

katedrala u Đakovu

Marko Mrkonjic/CROPIX
image

Vasilj Kirilič

Marko Mrkonjic/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:25