PROSLAVA OLUJE

OTVORENI RAT IZMEĐU SDP-A I HDZ-A Kolinda ne želi čak niti položiti vijence s Milanovićem

Prema protokolu, u Kninu govore neće održati ni Milanović ni šef Sabora Leko, ali će dva nastupa imati predsjednica
 Goran Mehkek/CROPIX

Sukob između Vlade i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović oko obilježavanja 20. obljetnice Oluje kulminirao je time što u Kninu ove godine neće čak zajednički položiti ni vijence ispred spomenika hrvatske pobjede Oluja 95. Naime, prema protokolu proslave Oluje koji je dogovoren, ali još nije službeno objavljen, zajednički će vijenac ujutro u 8 sati položiti izaslanstvo Sabora predvođeno predsjednikom Josipom Lekom, izaslanstvo Vlade predvođeno predsjednikom Zoranom Milanovićem, zajedničko izaslanstvo OS-a RH, koje predvodi načelnik Glavnog stožera general Drago Lovrić, te izaslanstvo Ravnateljstva policije koje predvodi glavni ravnatelj Vlado Dominić. S druge strane, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović vijenac će na istome mjestu položiti u 12.50 sati.

Obitelji poginulih

Zajedno s predsjednicom vijence će položiti i izaslanstvo članova obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja, kojima će se pridružiti i udruge proizašle iz Domovinskog rata te izaslanstvo Šibensko-kninske županije i Grada Knina, odnosno HDZ-ov župan Goran Pauk i HDZ-ova gradonačelnica Josipa Rimac. Dakle, u društvu predsjednice neće biti ni načelnika Glavnog stožera, ni ravnatelja policije.

Vojni ordinarij, biskup Juraj Jezerinac, dva puta će predvoditi molitvu - jednom dok vijence bude polagao premijer, a drugi put kada to bude radila predsjednica. Svih prethodnih godina, podsjetimo, vijence je državni vrh uvijek polagao ujutro i to su činili zajedno. Prema našim informacijama, razlog sukoba je šef Sabora Josip Leko. Naime, kako saznajemo, premijer Milanović i predsjednica Grabar Kitarović dogovorili su se da će zajedno položiti vijence u Kninu. No, nakon toga je u medije izašla prepiska predsjednika Sabora i predsjednice oko njene nazočnosti u Saboru tijekom rasprave o Piranskom zaljevu. Predsjednica za to glavnim krivcem smatra Leku te je, navodno, zbog toga odbila zajedno s njim položiti vijence u Kninu.

Prema protokolu, u Kninu govore neće održati ni premijer Zoran Milanović, ni šef Sabora Josip Leko, no zato će dva nastupa imati predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Otvaranje muzeja

Ona će se nazočnima prvi put obratiti između 8.45 i 9.10 sati na otvaranju muzeja Oluja 95. na kninskoj tvrđavi, a drugi će put govor održati u 13 sati. Tada će, prema protokolu, govor održati i predstavnik branitelja. Tko će to biti, u braniteljskim krugovima nisu htjeli otkriti, ali doznajemo da to neće biti, kako se nagađalo, vođa prosvjeda u Savskoj Đuro Glogoški. Nakon otvaranja muzeja, u 9.15 predviđeno je svečano podizanje zastave na kninskoj tvrđavi. To je jedino mjesto u Kninu gdje će se naći cjelokupni državni vrh. Tijekom toga dijela svečanosti bit će otkriven i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, koji će otkriti Kolinda Grabar Kitarović i Ankica Tuđman. Njih dvije pustit će i 20 golubova. U 11 sati trebala bi početi sveta misa za poginule branitelje koju će predvoditi kardinal Josip Bozanić.

Prosvjed Šešeljevih radikala

Srpska radikalna stranka koju vodi Vojislav Šešelj najavila je 5. kolovoza prosvjedni skup ispred hrvatskog veleposlanstva u Beogradu. Dok će službena vlast u Srbiji istog dana obilježavati Dan sjećanja na egzodus Srba, radikali namjeravaju protestirati, kako je jučer najavio Nemanja Šarović, koji zamjenjuje teško bolesnog Šešelja. Šarović je u četvrtak izjavio da su operacije Bljesak i Oluja najveća etnička čišćenja u ratovima ‘90.tih godina na području bivše Jugoslavije.

“To je zločin u kome je, pored ustaške hrvatske države, učestvovalo i dosta penzionisanih američkih generala, što pokazuje da su zeleno svetlo za napad dale upravo Sjedinjene Američke Države i vodeće zemlje Zapada”, rekao je Šarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 08:36