FINANCIRANJE IZ EU

OTVORENO MJESTO GDJE ĆETE DOBITI SAVJET O KARIJERI Učenicima će pružati informacije o školovanju

ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) otvorio je danas u prostorima zagrebačkog Pučkog otvorenog učilišta prvi od planiranih osam Centara za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK), osnovanih u sklopu 3,7 milijuna eura vrijednog projekta koji se financirao iz pretpristupnog fonda IPA.

CISOK centri, prema riječima ravnateljice HZZ-a Ankice Paun Jarallah, zamišljeni su kao središnje mjesto za pružanje usluga profesionalnog usmjeravanja i razvoja karijere, odnosno cjeloživotnog usmjeravanja u izravnom kontaktu s korisnicima.

Usluge CISOK centara su besplatne i namijenjene su svima zainteresiranima za razvoj karijere, prvenstveno učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, roditeljima, nezaposlenim i zaposlenim osobama, poslodavcima i školama.

Učenicima će se tako pružati informacije i savjeti o nastavku školovanja i odabiru zanimanja, a studentima i nezaposlenima pomoć u odabiru odgovarajućih kompetencija i vještina. Roditeljima i školama centri bi trebali pomoći da kompetentno sudjeluju u donošenju odluke mladih o daljnjem školovanju, a poslodavcima o mogućnostima razvoja poslovanja.

Uz informiranje o stanju i kretanjima na tržištu rada te mogućnostima stipendiranja i kreditiranja učenika, nudit će se i savjeti vezani uz traženje posla, mogućnosti odabira ili dodatnog obrazovanja. Također, CISOK centri će raditi i na usklađivanju i povezivanju sustava profesionalnog usmjeravanja s istim sustavima u drugim zemljama Europske unije, kazala je Paun Jarallah.

Prvi CISOK centar otvorio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić koji je naglasio da je svrha tih centara osposobljavanje ljudi u skladu s trenutnom i očekivanom situacijom na tržištu rada, a ne za povratak na zavod za zapošljavanje.

CISOK centre je Mrsić istaknuo i kao značajno mjesto za programe "Europske garancije za mlade", čiji je cilj mlade, kod kojih je nezaposlenost vrlo visoka, vratiti u rad, kako ne bi bili 'izgubljena generacija'

Ministar Mrsić danas će otvoriti i CISOK centre u Koprivnici i Varaždinu, a do kraja ovog mjeseca planirano je otvaranje još jedne lokacije u Zagrebu, kao i centara u Osijeku, Slavonskom Brodu, Zadru i Šibeniku.

Osnivanje CISOK centara rezultat je dvogodišnje provedbe projekta "Usluge HZZ-a klijentima: Unaprjeđenje cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja i ICT podrška" financiranog s 3,7 milijuna eura u okviru IV komponente Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) "Razvoj ljudskih potencijala".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:06