StoryEditor
DEBATA O PRESUDI

OTVORENO O HAŠKOJ DRAMI Togonal Praljka usporedio sa Sokratom, Lučić teško optužio Mesića, Granić: 'Izetbegović je Tuđmanu nudio Hercegovinu'

 
 HANZA MEDIA

Prizivno vijeće ICTY-ja u srijedu je pravomoćnom presudom proglasilo krivim Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića za sudjelovanje u ratnim zločinima počinjenim protiv Bošnjaka na području BiH osudivši ih na dugogodišnje zatvorske kazne.

Prlić je tako osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković osuđeni su na po 20 godina, Ćorić na 16, a Pušiću je izrečena kazna od deset godina zatvora. Nakon izricanja konačne presude Slobodan Praljak ispio je otrov u sudnici, a nedugo potom je preminuo.

U večerašnjoj HTV-ovoj emisiji Otvoreno povjesničari Ivo Lučić i Tvrtko Jakovina, savjetnik predsjednice Republike Mate Granić, odvjetnik Veljko Miljević te saborski zastupnik HDZ-a, predsjednik Glavnog vijeća hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić, kao i član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić, komentirali su današnje događaje u haškoj sudnici kao i moguće posljedice sudskog potvrđivanja tzv. udruženog zločinačkog pothvata.

Na početku emisije voditelj Mislav Togonal usporedio je Praljkov čin sa Sokratovim ispijanjem otrova.

Povjesničar i nekadašnji general HVO-a Lučić kazao je kako je Praljak bio velik čovjek.

- Izgledao je kao antički lik, a ne iz današnjeg vremena, držao je do časti, ponosa i samopoštovanja i to je na kraju dokazao. Izabrao je smrt radije nego takav biljeg, koji ne nosi samo on, nego cijeli narod i vojska kojom je zapovijedao - kazao je Lučić i istaknuo kako ga ne čudi njegov čin.

Na pitanje je li što Hrvatska propustila u obrani šestorke, Lučić je kazao:

- Ako govorimo o proteklim vladama, jedan dio se zalagao za istinu, jedan dio je puno pridonio da Hrvatska bude opterećena i žigosana ovom presudom, poput Stipe Mesića koji je lažno svjedočio u Haagu. Jesu Bošnjaci stradali, ali bi bilo pošteno spomenuti Konjic, Vitez i druga mjesta gdje su ubijani Hrvati i 331 zatočenički logor. Za te zločine nije odgovarao nitko - kazao je.

Povjesničar Tvrtko Jakovina kazao je da nije istina da je Srbija nedirnuta i dodao da se neće povijest pisati po haškim presudama te da moramo dalje nastaviti živjeti.

Mate Granić kazao je da je Franjo Tuđman zadnji kojeg se može optužiti za udruženi zločinački pothvat.

- Hrvatska je najzaslužnija što je BiH opstala kao država i što su opstali Bošnjaci. Svjedok sam tih događanja. Kad su SAD i Njemačka organizirale sastanak Hrvata i Bošnjaka i kad se razgovaralo o ratu u Bosni, predsjednik Izetbegović je ponudio sve južno od Prozora do Neretve. Tuđman je to odmah odbio bez ikakvih konzultacija. Započela je američka inicijativa dogovorom s Hrvatskom i nakon dva mjeseca završila Washingtonskim sporazumom. Ne znam što je bio razlog takve ponude Izetbegovića - kazao je.

Veljko Miljević istaknuo je da Hrvatska nije stranka u ovom procesu niti je mogla biti optužena.

- Presuda se može odnositi samo na optuženike i Hrvatska je apsolutno mirna. Nema neposrednih pravnih posljedica, nije ni spomenuto da su u udruženom zločinačkom pothvatu sudjelovale strukture države Hrvatske. Sudac Antonetti se složio da su optuženici krivi, ali ne po udruženom zločinačkom pothvatu nego po osnovi alternativnih oblika odgovornosti.

Božo Ljubić (HDZ) kazao je da tužiteljstvo i sud nisu imali valjane dokaze da bi optužene osudili pojedinačno.

- Udruženi zločinački pothvat je korišten samo selektivno i presuda koja je perverzna neće doprinijeti pomirenju u BiH, već će produbljivati jaz i biti poruka Srbima da ustraju na odcjepljenju svog entiteta. Ona je vjetar u leđa velikobošnjačkoj šovinističkoj politici i obespravljivanju Hrvata. Ona je poruka Hrvatima za čvršće zbijanje redova hrvatskog zajedništva - kazao je Ljubić i istaknuo da 'ova presuda s druge strane ne može utjecati na ustroj BiH'.

Ivo Jelušić komentirao je da se Hrvatska mora izboriti da svi Hrvati koji žive izvan RH imaju dobar status i da u BiH budu ravnopravni s druga dva naroda.

- Nažalost, cijelo ovo vrijeme, zahvaljujući lošim politikama, dovedeni smo u tu poziciju, da su Hrvati u najlošijoj poziciji. Situacija nije dobra i ne treba koristiti pitanje Hrvata u BiH u dnevnopolitičke svrhe.

Lučić se složio: - Kakva je to budućnost kad Hrvati u BiH imaju manja prava nego nacionalne manjine. Ne mogu izabrati svoje političke zastupnike, a govorimo o dobrim odnosima. Tko je nama prijatelj? Moramo naći zajednički jezik i pokazati zrelost države, to mora biti državna politika.

Jakovina je napomenuo kako se u BiH stalno glasa za istu stranku, HDZ, kao i da je premijer Plenković bio u BiH osam puta u tijeku svog mandata.

- Ne znamo rezultate tih posjeta. Ne znamo što ćemo s BiH napraviti - kazao je.

Granić je kazao kako situacija u BiH nije ni slovom ni duhom od onog što je dogovoreno.

- Promijenjena je jer je nametnuto. Nije bilo nikakve aktivne hrvatske politike, to je najblaža formulacija, a ona treba postojati na temelju Ustava o zaštiti hrvatskog naroda.

- Mi ne samo da smo primili 700.000 izbjeglica, ne samo što smo zbrinuli 10.000 ranjenika... sva pomoć je došla kroz Hrvatsku. U konačnici, kada je Izetbegović u suzama molio Tuđmana nakon pada Srebrenice da pomogne, hrvatska vojska je pozvana u BiH. Mi smo im pomogli u oslobađanju 20 posto teritorija - kazao je.

Lučić je spomenuo kako je Praljak dobivao dokumente od ljudi koji su nalazili načina da mu ih dobave.

- Neće se ovo danas zaboraviti, ali naravno da svojim činom nije anulirao presudu, ona će ostati kao jedna od sramotnih presuda ovog suda. Pokazala se neučinkovitost međunarodne zajednice.

Miljević je na kraju zaključio kako neposrednih pravnih posljedica po Hrvatsku nema niti ih može biti, ali da je trebalo slučaju posvetiti daleko više pažnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 03:49