PRITISAK NA BOLNICE

Otvoreno o održivosti sustava zdravstva: ‘Razmišljamo o aktivaciji rezervnih resursa‘

Kako ne bi došlo do neželjene situacije, ozbiljno se razmišlja o ostalim opcijama, rekao je Silvio Bašić
Emisija Otvoreno
 Hrt

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno u ponedjeljak navečer se raspravljalo o održivosti zdravstvenog sustava u uvjetima pandemije koronavirusa i sve većeg broja zaraženih.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić rekao je da nema razloga za brigu, ali ima razloga za oprez.

Ministarstvo, kaže, prati situaciju u cijeloj zemlji i vodi računa o svim bolesnicima kojima je potrebna zdravstvena skrb, a ne samo o oboljelima od Covida.

Ističe da trenutno imamo dovoljno kapaciteta i kadra, a kako ne bi došlo do neželjene situacije, ozbiljno se razmišlja o ostalim opcijama, rekao je Bašić.

Kada je riječ o velikom dugu bolnica i ljekarni veledrogerijama i današnjem sastanku na kojem nije bilo nekog zaključka, Bašić kaže da je ipak diskusija bila bogata.

- Svi ugledni članovi su donijeli odluku u kojem pravcu se ide ne bi li se zbrinuli i COVID bolesnici, ali da se osigura zdravstvena skrb i drugim bolesnicima. U ovom trenutku zdravstveni sustav je održiv. Bojimo se, ako se ovakav trend nastavi, da će biti puno veći broj bolesnika i razmišljamo o aktivaciji rezervnih resursa, zaključio je Bašić u Otvorenom.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić rekao je da je situacija u toj instituciji sada stabilna, nakon što je prije desetak dana virus ušao u tu bolnicu.

- Bila je jedna situacija prije 2 tjedna, koja je vrlo brzo i efektno riješena. Danas imamo 21 zdravstvenog djelatnika koji je pozitivan i 117 u samoizolaciji, rekao je Ćorušić i dodao da KBC Zagreb ima 5900 zaposlenih, od čega je 4900 zdravstvenih djelatnika pa nema problema što se tiče kadra.

Bolnica, kaže Ćorušić, i dalje normalno radi i svi pacijenti su zbrinuti i idu na naručene pretrage. Ipak, eksponencijalni rast ga zabrinjava.

Situacija je stabilna i u KB-u Sveti Duh, kaže ravnatelj bolnice Mladen Bušić. Tamo je trenutno 15 djelatnika zaraženo koronavirusom, no bolnica i dalje radi.

Bašić je rekao da je počela i edukacija i osposobljavanje dodatnog kadra koji trenutno ne sudjeluje u jedinicama intenzivnog liječenja.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović rekao je da je danas bilo 33 oboljelih, što je broj pacijenata koji mogu adekvatno tretirati, no moguće je da se on i značajno poveća. Spremni su, kaže, ako se taj broj u nekoliko dana i utrostruči.

- Postoje situacije koje su vrlo teške i s kojima smo se naučili nositi organizacijski. Imamo dobar tim, radimo zajednički, planiramo, kaže Meštrović i dodaje da se skrbi i o svim ostalim bolesnicima, a oni koji se liječe od Covida-19, liječe se odvojeno od ostalih. Ističe i da su se nadoknadili i neki zaostaci.

Na gori scenarij su spremni i u Rijeci, kaže ravnatelj tamošnjeg KBC-a Alen Ružić.

- U Rijeci je epidemiološka situacija dobra, ali bez obzira na to, spremni smo i na gori scenarij, na prelijevanje broja bolesnika. Već ovog trenutka imamo osigurane značajne kapacitete. Danas imamo 15 pozitivnih bolesnika, a u ovome trenutku raspolažemo sa 69 kreveta, što u intenzivnoj skrbi, što na običnom odjelu, kaže Ružić.

U KBC-u Osijek je trenutno popunjeno oko 60 posto kapaciteta, a tamo su i češći slučajevi upale pluća kod mlađih pacijenata.

- Trenutno je u našem KBC-u hospitalizirano 50-ak bolesnika, njihov broj neprestano fluktuira i izmjenjuje se, rekao je pomoćnik ravnatelja KBC-a Osijek za kvalitetu, Domagoj Drenjančević.

On se u idućim danima nada manjem broju oboljelih i vjeruje da se vrhunac dogodio prije nekoliko dana. Odjeli u bolnici su reorganizirani, a kapaciteti će se povećati po potrebi, rekao je Drenjančević.

- U slučaju najcrnjeg scenarija, pristupit ćemo u suradnji s Civilnom zaštitom, dodao je.

Kada je riječ o zagrebačkoj Areni, Silvio Bašić kaže da se nada da njezini kapaciteti neće biti potrebni.

- Arena se razmatra u slučaju krajnje nužde. Napravit ćemo sve da se aktiviraju bolnički kapaciteti, bilo to specijalne bolnice ili na neki drugi način, pa tek kada sve bude popunjeni, ići ćemo na nemedicinske ustanove tipa Arena, dodao je Bašić.

Situacija se još uvijek može kontrolirati, istaknuo je Ante Ćorušić i dodao da se ne smije gledati samo one koji su Covid pozitivni, već i one koji trebaju druga liječenja.

- Ako inficiramo sve bolnice, njihovo liječenje bit će onemogućeno. Moramo pametno donositi odluke, biti racionalni i smiriti javnost. Vjerujem da do tog scenarija još neće doći, ali u ovome trenutku još uvijek možemo kontrolirati situaciju ako donosimo prave i adekvatne odluke, kaže Ćorušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:37