StoryEditor
SPORNO ODLIKOVANJE

Otvoreno pismo hrvatskih Bošnjaka Milanoviću: Neugodno smo iznenađeni, preispitajte svoju odluku

Iznenađeni su njegovom odlukom da ispred postrojbi HVO-a koje su sudjelovale u oslobađanju RH i BiH odličje primi Mijo Jelić
 Denis Lovrovic

Vodstvo bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj u ponedjeljak je u otvorenom pismu predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću napisalo da su iznenađeni njegovom odlukom da ispred postrojbi HVO-a koje su sudjelovale u oslobađanju RH i BiH odličje primi general HVO-a Zlatan Mijo Jelić.

Vodstvo bošnjačke nacionalne manjine zatražili su od predsjednika Hrvatske da preispita odluku o dodjeli odličja generalu HVO-a Zlatanu Miji Jeliću protiv kojeg je u BiH podignuta optužnica za ratni zločin.

"Neugodno smo iznenađeni Vašom odlukom da ispred postrojbi HVO-a koje su sudjelovale u oslobađanju Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine odličja primi Mijo Jelić, osoba protiv koje je u BiH podignuta optužnica za ratni zločin i koja je u bijegu, ne prejudicirajući njegovu krivnju", navodi se u otvorenom pismu Koordinacije županijskih vijeća i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Kao pripadnici bošnjačke nacionalne manjine u RH jako nam je, kako navode, stalo da se odnos između Hrvatske i BiH uvijek razvija u smjeru prijateljstva, dobrosusjedskih odnosa i međusobnog uvažavanja te smatramo da Vaš odluka o dodijeli odličja osobi s tako velikim teretom stavlja na kušnju odnos dviju država i dvaju prijateljskih naroda, poručuje se u otvorenom pismu.
"Stoga Vas pozivamo da u ime zdravog razuma, iskrenosti i prijateljstva preispitate svoju odluku te svojim primjerom ucrtate put ka budućnosti boljih odnosa svih nas kojima su Hrvatska i Bosna i Hercegovina u srcu", ističe se u pismu.

Predstavnici bošnjačke nacionalne manjine poručuju kako ih povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja veseli dodjela odličja "zaslužnim pojedincima koji su svojim primjerom i žrtvama doprinijeli stvaranju današnje Republike Hrvatske".

"Bošnjaci Hrvatske se također ponose što su bili dio Domovinskog rata i pomogli u svojoj mjeri da se ostvari san svih nas koji Hrvatsku smatramo svojom domovinom", navodi se u otvorenom pismu Koordinacije županijskih vijeća i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine u RH upućenog predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. kolovoz 2020 05:19