PODUZETNIK IZ ŽMINJA

Otvorio drive-in šator s ‘kavom za van‘, poštivao sve mjere, svejedno ga zatvorili: ‘Na rubu sam očaja‘

Drugi dan smo dobili su poziv iz državnog inspektorata da trebamo zatvoriti jer ne ulazimo u grupu izdavanja hrane i pića
Drive in u Žminju
 Facebook/antonio Debeljuh

Poduzetnik iz Žminja Antonio Debeljuh otvorio je prvi "drive in" caffe bar u Istri. Napravio je to od svog kafića, misleći da će tako doskočiti tako mjerama stožera koje su nalagale da se zatvore svi caffe barovi i diskoteke. Međutim, tek što ga je otvorio, zbog najnovijih mjera morao ga je zatvoriti. Naime, usprkos tome što je njegov "drive in" praktički jednak kao slična usluga u McDonald'su - riječ je o kafiću, a ne restoranu, pa se mora zatvoriti - koliko god to bilo nelogično.

Inače, ideja je bila odlično prihvaćena i ljudi su u automobilima dolazili po kavu. Debeljuh je bio zadovoljan jer su se sačuvala radna mjesta i rad se nastavio, a sve uvjete je prilagodio novoj metodi rada. Postavio je šator, prilagodio prozor, radilo se prema pravilima, piše Glas Istre.

- Kad bi izdavali kave na vratima objekta preko stola kao što rade drugi kolege, kojima je dozvoljen rad jer nisu registrirani kao caffe bar, postoji veća mogućnost zaraze jer se na ulazu stvara gužva. Mi smo tome doskočili na naš "drive in" način i prvi dan lockdowna (subota, op. a.) je prošao odlično. Drugi dan smo dobili poziv iz državnog inspektorata da trebamo zatvoriti jer ne ulazimo u grupu izdavanja hrane i pića, kazao je Debeljuh.

- Konstantno razmišljam koja je razlika između izdavanja hrane i pića i nas, i još uvijek ne shvaćam. Dali smo si truda, neprospavane noći radi realizacije projekta, ledili se prilikom montaže šatora, i ujutro u 6:30 sretno dočekali naše prve goste s maskama u debelim jaknama, ispod grijalice. Ništa to više nije važno, jer smo stopirani, govori očajni Antonio Debeljuh.

Što o svemu misli, iz Glasa Istre su upital i Željka Plavčića, načelnika Općine Žminj:

- To je presedan svih presedana. Nije u redu, niti jednako prema svima, niti svi imaju isti tretman. U bilo kojem restoranu možete dobiti kavu "to go", dok je ova ideja opstruirana. Razočaran sam, kazao je Plavčić. Pokušat će pomoći time da kontaktira stožer, te da se vidi može li se napraviti eventualna iznimka. Također smatra da je ovo očiti primjer nejednakog tretmana djelatnosti.

Debeljuh se, inače, o svemu prvo bio oglasio na svojem profilu na Facebooku.

- Još jedan dokaz kako živimo u „lijepoj našoj“…, napisao je.

- Uz sav uložen trud u novi sistem poslovanja radi očuvanja radnih mjesta i u krajnjem slučaju očuvanja navike naših gostiju kojima bar malo uljepšamo dan jutarnjom kavom i osmjehom mojeg osoblja, na rubu očaja javljam kako „CAFFE TO GO / DRIVE IN“ moramo ZATVORITI!

Da smo registrirani kao kavana, pivnica, buffet, krčma, konoba ili klet iz skupine „barovi“ mogli bi nastaviti s radom….ali tko nam je kriv kad smo registrirani kao „caffe bar“. Već sat vremena razmišljam koja je razlika između izdavanja pića između ovih pojmova i nas kao „caffe bara“, i još uvijek ne shvaćam…(Kao ni 99% ovog sranja u našoj državi), dodao je Debeljuh.

- Dali smo si truda, neprospavane noći radi realizacije projekta, ledili se prilikom montaže šatora, i ujutro sretno dočekali u 6:30 naše prve goste s maskama u debelim jaknama, ispod grijalice….Ništa to više nije važno, jer smo stopirani sa strane „LIJEPE NAŠE“.

Još jedanput svima Vama veliko hvala na ogromnoj podršci!

CityCaffe tim će Vas i dalje usluživati u nekim boljim vremenima.

PS. Iskrene želje svim mojim mladim perspektivnim prijateljima za Božić: Pakirajte kofere, i bježite iz ove države.......

Vaš ugostitelj/poduzetnik, zaključio je status Antonio Debeljuh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. prosinac 2020 00:47