PROBOJ VIRUSA

‘Ova borba već je sada dugi maraton, apeliramo na građane da se čuvaju i da time sačuvaju i nas‘

Liječnica Tutek kaže da im jednostavno dolazi previše ljudi, pogotovo s obzirom na njihov deficit u ljudstvu
Ilustracija
 Srdjan Vrancic/Cropix

U Općoj bolnici Pula tri su zaražena pacijenta koja su bila na Odjelu pulmologije, zbog čega su prebačeni na covid-odjel, i svi su dobro. Srećom, nema zaraženih među liječničkim osobljem, ali je zato 20 djelatnika u samoizolaciji.

- To su pacijenti koji su bili svi u istoj sobi, nisu imali klasične simptome korone, a nulti pacijent je razvio simptome tek nakon što je duže vrijeme boravio u bolnici.

Prvi mu je test bio negativan, ali nakon toga se bolest pojavila. U međuvremenu je u doticaju s ta tri pacijenta bilo 38 zdravstvenih djelatnika. Svi su testirani i niti jedan nije pozitivan. To znači da se nije zarazio od zdravstvenih djelatnika. Od tih djelatnika njih 20 ide u samoizolaciju - kazala je ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić. Dodala je da je trenutno samo jedan nezdravstveni djelatnik bolnice zaražen i da neće biti problema u radu bolnice jer će se djelatnici koji nedostaju povući s godišnjeg odmora.

Ni 60 novih dnevnih slučaja zaraze koronavirusom, pa ni ukupno 848 trenutno zaraženih osoba nisu toliki problem za zdravstvo Karlovačke županije, koliko je to stanje unutar najveće zdravstvene ustanove - Opće bolnice Karlovac. Ondje su trenutačno hospitalizirane 44 osobe pozitivne na covid-19, od čega ih je dvoje na respiratoru. Međutim, van stroja je čak 58 liječnika, medicinskih sestara i nezdravstvenog osoblja bolnice. Neki su i sami nositelji zaraze, dok ostali moraju odraditi samoizolaciju.

Voditeljica Odjela za zarazne bolesti, infektologinja dr. Vesna Tutek i anesteziologinja Mirjana Lončarić Katušin zato su se obratile pacijentima i apelirale na njihovo ponašanje.

- Ova borba već je sada dugi maraton, a zbog svega što tek slijedi apeliramo na građane da se čuvaju i da time sačuvaju i nas, da naše snage budu dovoljne za one kojima budemo potrebni - rekla je dr. Lončarić Katušin.

Liječnica Tutek kaže da im jednostavno dolazi previše ljudi, pogotovo s obzirom na njihov deficit u ljudstvu, a svi moraju shvatiti kolika je njihova izloženost covidu i riziku, pa je zamolila građane da ne traže preglede i provjere prije nego što su one potrebne, kako bi im, zatrebaju li zaista pomoć, ona bila dostupna.

- Svi građani i liječnici trebaju znati da šest posto pacijenata pozitivnih na covid-19 razvije kritičnu kliničku sliku, a 80 posto nikakvu, te se u slučaju pojave povišene temperature ne trebaju od 48 do 72 sati javljati nikome. Ako se šesti, sedmi ili osmi dan razvije teža slika, onda u dogovoru sa svojim liječnikom trebaju biti pregledani u bolnici. Sve drugo opterećuje sustav i ometa pružanje pomoći onima kojima je ona potrebna - kaže dr. Tutek.

Voditeljica Odjela za anesteziologiju, dr. Katušin kaže da ima respiratora i druge opreme te kreveta u drugoj zgradi bolnice, gdje su samo pacijenti oboljeli od koronavirusa. Radi se o 90 kreveta na ispražnjenom Odjelu psihijatrije, a dogovoren je i smještaj dijela pacijenata u bolnicama u Dugoj Resi i Ogulinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:32