ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Ova situacija jako podsjeća na Hrvatsku ‘91., sad treba paziti na stabilnost u BiH, Kosovu i Crnoj Gori‘

Na sastanku se raspravljalo o mogućnosti da se nestabilnosti preliju na jugoistok Europe, odnosno zapadni Balkan

Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković u petak ujutro u Bruxellesu komentirao je sankcije Rusiji koje je Europska unija dogovorila, prenosi N1.

'Zaključci na ovoj razini usvojeni su odmah, nakon pola sata sastanka kako bi se prije svega poslala poruka jedinstva. Tekst reflektira zajednički konsenzus država članica nakon brutalne agresije i invazije Rusije na Ukrajinu', rekao je Plenković.

'Najavljeno je kako se situacija bude razvijala da će doći do novih paketa. Ovo je nešto što ima dinamički karakter i sigurno nije zadnja poruka koju će Europa poslati Ukrajini', kazao je Plenković.

Rezimirao je što se dogodilo jučer.

'Jučerašnja agresija ovoga tipa predstavlja praktički poništenje svih vrijednosti na kojima počiva međunarodni poredak, predstavlja kršenje svih načela međunarodnog prava. Ovo je napad koji je ničim izazvan, napad je na suverenu neovisnu zemlju koja ima demokratke procese a suočena je agresijom bez presedana', rekao je Plenković te najavio nove krize koje će proizaći iz ove situacije, poput energetske i izbjegličke.

'Poruke koje se šalju su vraćanje na pozicije sigurnosne arhtekture Europe 1997. godine. Puno prije svih proširenja NATO-a koje su krenula 1999. Ova situacija dovest će do nove faze energetske krize i do izbjegličke krize', kazao je i dodao da je ovaj potez stvorio presedan u međunarodnim odnosima.

'Praktički i drugi regionalni hegemoni ovoga tipa mogu po ovom modelu napraviti agresiju na bilo koju zemlju iz nekih njihovih razloga i nadati se da neće biti nikakvih reperkusija po njih osim paketa sankcija. Ovo je na neki način bitka između demokratskih sustava i onih gdje se vlast ne mijenja često', rekao je.

Naglasio je kako je Europska unija jedinstvena.

Smatra da udar na ruski bankarski sektor neće utjecati na poslovanje Fortenove.

'Vidjet ćemo. To ne odlučujemo mi', odgovorio je na pitanje očekuje li prekid opskrbe plinom iz Rusije te naglasio da Europa traži alternativne izvore: 'Stvara se nova, dugoročna mreža'.

Na sastanku se raspravljalo o mogućnosti da se nestabilnosti preliju na jugoistok Europe, odnosno zapadni Balkan.

'Janša, ja i Macron smo o tome govorili. Ova situacija, kad pogledate apel predsjednika Zelenskog, jako podsjeća na Hrvatsku ’91., vrlo je to slično, samo što je invazija puno veća, napad je jači. Izrazito je važno, treba paziti na stabilnost i na situaciju i na Kosovu, Crnoj Gori i BiH i tu poruku smo poslali. Ono što je razlika, na Kosovu je KFOR, u BiH Althea koja će se sada pojačati. Mi ćemo upozoravati kolege da vode računa na jugoistoku Europe', rekao je premijer.

Plenković je kazao kako je razgovarao s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

- Nazvao sam predsjednika i izložio mu poziciju Vlade koje je bila vrlo jasna - kazao je premijer i dodao da je spreman na pomoć u obliku prihvata izbjeglica.

Kazao sam da sam spreman na hitni sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, uputio sam mu formalan prijedlog za sazovemo sjednicu. Bilo bi i njemu korisno jer će biti danas na videoformatu na sastanku na vrhu NATO-a pa da čuje što se sve dogodilo jučer i da imamo konsolidiran stav. Nismo bili proteklih tjedana na istom tragu, priopćenje jučer je približilo te stavove, ne baš u potpunosti. Ja sam na raspolaganju da održimo sastanak čim sletimo u Hrvatsku - kazao je Plenković.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:29