LIČKI POLITIČAR

OVAJ ČOVJEK JE REKORDER U MIJENJANJU STRANAKA Bio je u HDZ-u, prešao u Hrvatski blok, onda u HNS pa na nezavisnu listu i natrag u HDZ

Bio sam svjestan da mi je rizik ići na nezavisnu listu, ali središnjica HNS-a nije protiv mene provela nikakve stegovne mjere, kaže Petry za Jutarnji
Ernest Petry
 Screenshot: Youtube

Lički političar Ernest Petry, koji je na izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije bio 11. na listi HDZ-a, još je jedan u nizu onih koji, čini se, karijeru ponajviše duguju stranačkim iskaznicama.

Ovaj višegodišnji direktor HEP-ODS Elektrolike politički put počeo je još 1990. u Mladeži HDZ-a, gdje mu je u to vrijeme šef bio Mario Kapulica, sadašnji predsjednik utemeljitelja HDZ-a koji mu je, kako kažu HDZ-ovci, i danas politički pokrovitelj. Potom je prešao u Hrvatski blok, a onda se, nakon njegova raspada, na nekoliko godina povukao iz politike, da bi se u vrijeme SDP-ove vlasti učlanio u HNS. Bio je predsjednik gospićkog ogranka te stranke, a poslije je postao i šef županijskog HNS-a.

U toj je stranci ostao sve donedavno, kada se uoči izbora za Ličko-senjsku županiju ponovno učlanio u HDZ i dobio mjesto na listi. Petry je na zadnjim lokalnim izborima, 2017., bio i nezavisni kandidat na listi Bure promjena za župana, ušao je u Skupštinu, a zanimljivo je da je cijelo to vrijeme, dok se predstavljao kao nezavisni, zapravo bio član HNS-a. Nije za to snosio nikakve sankcije, što priznaje i sam Petry.

- Bio sam svjestan da je to rizik, ali središnjica HNS-a nije protiv mene provela nikakve stegovne mjere - kaže Petry o svom izletu u “nezavisne”.

Vrludanja

Jedan lokalni HNS-ovac koji je želio ostati anoniman, međutim, kaže da je tim potezom Petry nanio štetu stranci.

- Nije imao odobrenje da ide kao nezavisni, odlučio je to samoinicijativno, a zašto ga stranka zbog toga nije automatski isključila, kako to obično ide, ne znam. Vjerojatno je za to imao prešutno odobrenje vodstva - kaže ovaj HNS-ovac.

Petryjeva politička vrludanja lokalni poličari opisuju njegovom željom da zadrži poziciju na čelu Elektrolike.

- Petry se u HNS učlanio 2011. ili 2012. kad su stranku vodili Vesna Pusić i Radimir Čačić. Sjećam se da je tada odmah postao direktor Elektrolike. Kad je HDZ ponovno došao na vlast, tada se malo distancirao od HNS-a i koketirao s Mostom sve da bi sačuvao direktorsku poziciju. No, kada je propala vlast HDZ-a i Mosta, ponovno je postao aktivniji u HNS-u. Bio je i nezavisni vijećnik, pa onda opet u HNS-u i sada je otišao u HDZ - ispričalo nam je više sadašnjih i bivših političara iz te županije koji dobro poznaju Petryja.

Jedan od njih kaže da ga je aktualni predsjednik županijskog HNS-a Krunoslav Tomljanović isključio iz stranke krajem siječnja ove godine kad je postalo jasno da će Petry biti na listi HDZ-a za Skupštinu, ali i zbog toga što je mjesecima, zapravo, aktivno radio za HDZ.

“Timski igrač”

Sam Petry kaže da je u HNS ušao krajem 2012.,kad je predsjednik bio Radimir Čačić, ali ističe da je tu stranku sam napustio u prosincu 2018.

- Nije istina da sam u HNS ušao kako bih postao direktor. U Elektrolici sam radio od 2002., prvo kao pravnik i rukovoditelj Službe za opće i pravne poslove, a onda sam 2012. postao direktor - objašnjava Petry koji je i danas na toj poziciji, te dodaje: “I nisam prešao u HDZ, kako neki govore, nego sam se vratio. A to je velika razlika”.

Petry je tijekom našeg razgovora škrto spominjao svojih šest godina u HNS-u, ali je rado pričao o HDZ-u, pogotovo svojim počecima.

- Član sam HDZ-a od siječnja 1990., bio sam organizacijski tajnik nacionalne Mladeži HDZ-a, u vrijeme kad je Kapulica bio predsjednik, a Zdeslav Milas glavni tajnik Mladeži. Bio sam i član Središnjeg odbora HDZ-a i vijećnik HDZ-a u Županijskoj skupštini. Moj otac je jedan od utemeljitelja HDZ-a koji se osnivao i u mojoj kući jer su tamo održavani prvi sastanci - kaže Petry i ističe da je on bio pripadnik Tuđmanove mladeži.

- To mi je bila velika čast. Poštujem sve predsjednike HDZ-a, ali Tuđman je bio poseban. No, 2002. dio nas je izbrisan iz članstva, pa u to vrijeme Mladež HDZ-a pet mjeseci nije imala vodstvo. Kad su nas izbrisali iz stranke, otišli smo u Hrvatski blok koji je, zapravo, bio konzervativnije krilo HDZ-a. Mi smo se borili protiv detuđmanizacije, a skupljao sam u to vrijeme i potpise potpore generalu Anti Gotovini - kaže Petry. Dodaje kako je nekoliko godina, kad se Blok raspao, bio politički neaktivan, a onda su ga prijatelji, uglavnom bivši HDZ-ovci, nagovorili da se ponovno aktivira, pa je otišao u HNS.

- Nisam se slagao s politikom Darka Milinovića i govorio sam da ću se u HDZ vratiti kad on ode. Tako sam i napravio - kaže Petry i ističe kako on “nikada nije govorio protiv HDZ-a, nego samo protiv Milinovićevog HDZ-a”.

- Dvadeset godina njegove vladavine ostavilo je pustoš u u našem kraju. Lika treba strateške investicije - tvrdi Petry, dodajući kako je on, za razliku od Milinovića, “timski igrač”. U svojim stranačkim prelascima ne vidi poseban problem.

- Išao sam s nezavisnom platformom jer sam želio najbolje za svoj kraj. Ernest vam ne traži ništa za sebe - kaže Petry. Na upit kako to da je kao veliki tuđmanovac 2012. prešao “lijevima”, odgovara kako je to na lokalnoj razini drugačije.

- Gospićki HNS je uvijek obilježavao Tuđmanove obljetnice - objašnjava nam Petry svoju odluku.

Prijateljstvo

Potvrdio je da je s Kapulicom ostao jako dobar prijatelj svih ovih godina, što se podudara s pričama iz HDZ-a da Petry većinu poteza u Lici povlači upravo na inicijativu ovog Plenkovićeva stranačkog savjetnika.

I Petryjevoj obitelji u zadnje vrijeme ide dobro - supruga mu je unatrag zadnjih šest mjeseci zaposlena kao referent na gospićkom Veleučilištu koje drže HDZ-ovi kadrovi, dekanica Vlatka Ružić i Branisav Šutić, otac mu je prošle godine postao predsjednik utemeljitelja HDZ-a Ličko-senjske županije, dok mu je brat u prosincu 2018. ušao u Nacionalni odbor Mladeži HDZ-a, a uz to je, doznajemo, zaposlen u Parku prirode Velebit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 16:45