STOP NASILJU

Ovaj hrvatski grad prvi uvodi zaštitare u svoje škole: Dežurat će od 17 do 1 sat u noći

‘Grad je očito ocijenio da može osigurati zaštitare, što je više prevencija nego posljedica negativnih događanja‘, kaže ravnateljica

Srednja škola Dugo Selo

 Google Maps

Grad Dugo Selo prvi u svoje škole koje pohađa više od 2300 učenika uvodi zaštitare. Prema informacijama iz Grada, mjera se uvodi uskoro i to u cilju prevencije nasilja. Ravnatelji škola potvrđuju kako je plan da, nakon raspisa natječaja, novozaposleni zaštitari dežuraju pred školama i oko njih od 17 do 1 sat u noći.

U Dugom Selu djeluju tri velike javne škole, dvije osnovne i jedna srednja. Budući da škole nemaju zaposlene portire, a na portama najčešće dežuraju spremačice i domari, zaštitari su im dobrodošla pomoć, kažu ravnatelji.

– Na ovu ideju gledam pozitivno. Naša je škola djelomično dislocirana i oko nje ima dosta kutaka gdje se može svašta dogoditi, a nije uočljivo. Iz tog razloga smatram da je angažiranje zaštitara dobar potez, unatoč tomu što u krugu naše škole nemamo problema s nanošenjem štete ili nasiljem, kaže Darinka Svetec, ravnateljica Srednje škole Dugo Selo koju pohađa 700-tinjak učenika u dvije smjene.

Školi pritom gravitiraju učenici iz šireg područja, od Ivanić-Grada i Vrbovca, pa do istočnog dijela Zagreba.

– Zaštitari su dobro rješenje jer nemamo dežurstvo učenika, nemamo portira, a na porti su spremačice kada ne obavljaju druge poslove. Škola je dakle otvorena, ne zaključava se i može u nju ući svatko, objašnjava ravnateljica.

Ravnateljica Osnovne škole Josipa Zorića, Mara Mamuza, također podržava ideju o angažmanu zaštitara, budući da su velika škola od 860 učenika, a na dežurstvu na porti izmjenjuju se domar i spremačice.

– Iako smo velika škola, mirno je i bez nasilja. Grad je očito ocijenio da može osigurati zaštitare, što je više prevencija nego posljedica negativnih događanja. Jasno je da nakon beogradskog slučaja svi mi neke stvari gledamo drukčijim očima, kaže ravnateljica.

Ideju o zaštitarima pred školama pozdravlja i Branko Goleš, ravnatelj OŠ Ivan Benković, i to prvenstveno zbog dodatne sigurnosti, ali i povremenih devastacija u dvorištu škole tijekom večernjih sati i vikendima.

– Doduše, u zadnje vrijeme se na to ne možemo žaliti jer je naša zgrada udaljena 20-ak metara od prometnice, pa noćna zadržavanja pred školom djeci i mladima više nisu primamljiva. Na porti škole više neće dežurati spremačice, već zaštitar. On će paziti i na prostor oko zgrade, a mi ćemo time dobiti dodatnu pomoć, kaže Goleš.

Po riječima ravnatelja, gradsko Vijeće za prevenciju dodatno se angažiralo nakon slučaja u lanjskom listopadu kada je 15-godišnjak pretučen ispred škole, nakon što ga je skupina mladića zadirkivala pitanjima poput – je li kršćanin, za koga navija, zašto ima dugu kosu.

Gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian za Jutarnji kaže kako je cilj mjere povećati osjećaj sigurnosti građana, stati na kraj bilo kakvim oblicima nasilja, a ujedno dati primjer drugim gradovima.

– Činjenica da povremene pojave huliganizma najčešće potječu od mladih koji nemaju kontrolu roditelja. Zbog toga smo u Gradu postavili 40-ak kontrolnih kamera, uvodimo zaštitarske službe na javnim objektima gdje se mladi najčešće okupljaju, a u Gradu smo angažirali savjetnicu za maloljetničku delinkvenciju. Nužno je educirati građane da prijavljuju vandalizam i nasilje, koje se često javlja u malim gradovima poput Dugog Sela ili Svete Nedjelje, gdje su ujedno česta doseljavanja iz većih gradova, objašnjava gradonačelnik.

Zaštitare pred školama očekuju tijekom studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 13:14