BIVŠI PREMIJER

Ovaj puta mu nije uspjelo: Ustavni sud odbio Sanaderovu tužbu u aferi Planinska

Bivši premijer i Mladen Mlinarević tvrdili su da su im tijekom sudskog postupka povrijeđena ustavna prava
 Bruno Konjević/Cropix

Osuđujuća presuda protiv bivšeg premijera Ive Sanadera za slučaj Planinska prošla je i "test" Ustavnoga suda koji je jučer objavio da je odbio tužbe i Sanadera i njegova suokrivljenika Mladena Mlinarevića, koji su tvrdili da su im presudom povrijeđena ustavna prava.

Sanader je ovom presudom bio osuđen na šest godina zatvora, a Mlinarević je dobio godinu dana zatvora koja se može zamijeniti radom za opće dobro. Riječ je o zasad jedinoj pravomoćnoj presudi protiv Sanadera, nakon što je 2015. Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu Sanaderu u tada spojenim slučajevima Hypo i Ina-MOL.

U međuvremenu je Sanader u tri zasebna slučaja u ponovljenim postupcima nepravomoćno osuđen. U aferi Ina-MOL osuđen je na šest godina zatvora, za Hypo na dvije i pol godine zatvora, a nedavno je u ponovljenom suđenju u aferi Fimi-Media dobio osam godina zatvora.

O sve tri presude tek treba odlučivati Vrhovni sud. Sanader je u tužbi osporavao niz stvari iz presude: prije svega, iskaze njegovih suokrivljenika Stjepana Fiolića te najprije suokrivljenika, a poslije i svjedoka Petra Čobankovića, smatrajući da su se oni s USKOK-om dogovorili kako bi ga lažno teretili u zamjenu za blage kazne.

Naveo je i da je protiv njega istodobno vođeno nekoliko postupaka pa zbog toga nije imao mogućnost pripremiti adekvatnu obranu. Također smatra da mu je obrana onemogućena i blokadom cijele njegove imovine, kao i da su dokumenti koji su o njemu objavljivani u medijima u javnosti stvorili percepciju da je neupitno kriv.

No, Ustavni sud je sve te navode odbio kao neutemeljene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:07