VELIKA ŠKRTICA

Ovaj račun obavezno morate čuvati 10 godina ako ne želite da vas ovrše, čak i kad ste ga platili

Zastarni rokovi, ovisno o usluzi koja je plaćena, obično traju od godine dana do jednog desetljeća, no pametno je račune čuvati i nešto dulje od toga
 Jutarnji list

Tko plaća internet bankarstvom vjerojatno ne mora brinuti, no oni koji svoje račune i dalje nose platiti na Poštu, u FINA-u ili na kiosk, za svaki slučaj, trebali bi zadržati i sačuvati račun i potvrdu plaćanja kako bi u budućnosti mogli dokazati da su doista podmirili dugovanje.

E sad, to koliko dugo treba čuvati pojedine račune ovisi o usluzi koju je potrošač platio i ti rokovi zapravo ovise o zastarnim rokovima. Drugim riječima, plaćene račune i potvrde treba čuvati dok god postoji mogućnost da nas pružatelj usluge ovrši ili želi ovršiti, u kojem slučaju bi bilo dobro imati dokaz da smo nešto doista i platili jer bi se u suprotnom moglo dogoditi da se ista stvar mora platiti dvaput.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE:

Riječ je uglavnom o periodima od jedne do deset godina, ovisno o vrsti usluge, a većina pružatelja usluge svjesni su koliko dugo smiju čekati s naplatom i uglavnom se javljaju u zakonom propisanim rokovima (iako, nije nužno te uvijek postoje iznimke).

Velika škrtica napravila je pregled zastarnih rokova za najčešće usluge koje potrošači plaćaju, a za jednu od njih zastarni rok iznosi puno desetljeće što znači da treba dobro paziti da se račun i potvrda sačuvaju, i to negdje gdje ih neće načeti zub vreemna.

U našem kratkom video-vodiču pogledajte koliko dugo treba čuvati pojedine račune, ali saznajte zašto je čak i nakon isteka tih rokova još neko vrijeme najboje sačuvati sve dokumente.

Za svaki slučaj...


Imate prijedlog za Veliku Škrticu?

Pišite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Uključite se u Facebook grupu Velika škrtica, povežite se s najvećom zajednicom potrošača i saznajte odgovore na sva pitanja o kojima drugi šute

image

Velika škrtica

Jutarnji list
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:31