LIJENI ILI ŠTEDLJIVI

Ovaj stari, papirnati dokument u Hrvatskoj još ima 815.000 građana. Znate li dokad vrijedi?

Slovenci ih moraju promijeniti do veljače 2023., a nama su dopustili da ih pokazujemo sve do 2033. godine
 Tomislav Kristo, Vladimir Dugandzic/CROPIX

Premda naši susjedi Slovenci imaju rok do kraja veljače sljedeće godine da svoje stare, papirnate vozačke dozvole zamijene novim, modernijim karticama, Hrvati imaju pogodnost svoje ofucane papire koristiti sve do veljače 2033., osim, naravno, onih kojima će rok važenja dozvole isteći prije.

Naime, Europska unija propisala je da zemlje članice najkasnije do veljače 2033. godine moraju s papirnatih prijeći na kartične vozačke dozvole, a onima koji to žele, omogućeno je da takvu obvezu nametnu i prije.

Slovenija je, piše Žurnal 24, odabrala da njihovi vozači na nove vozačke dozvole moraju prijeći najkasnije do veljače 2023., no Hrvatska je, logično, kao rok za modernizaciju odlučila odabrati baš krajnji termin.

Koliko je prelazak na novije, modernije oblike dokumenata u Hrvatskoj spor, najbolje pokazuje podatak da su 24. siječnja ove godine u MUP-ovu sustavu bile evidentirane čak 815.304 važeće vozačke dozvole izdane prije 1. srpnja 2013. godine.

Kako u podacima Državnog zavoda za statistiku pronalazimo da je u Hrvatskoj 2020. godine bilo registrirano ukupno 2,36 milijuna vozača, ispada da njih 35 posto još ima staru, papirnatu vozačku dozvolu.

Ipak, iz MUP-a poručuju da vozači mogu podnijeti zahtjev za promjenu stare vozačke dozvole kad god žele, pa tako i prije nego što istekne.

"Cijena ovisi o vrsti postupka koji podnositelj zahtjeva odabere prilikom podnošenja zahtjeva. U redovnom postupku vozačka se dozvola izdaje najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole. U ubrzanom postupku vozačka se dozvola izdaje u roku od tri radna dana, a u žurnom postupku u roku od 24 sata od podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole", navode iz MUP-a.

Cijena izdavanja vozačke dozvole u redovnom postupku iznosi 151 kunu, odnosno 181 kunu kad ju se dostavlja na kućnu adresu, u ubrzanom postupku 200 kuna, a u žurnom 450 kuna.

Oni koji su ipak vezani uz svoje stare papire jednostavno mogu čekati da im postojeća vozačka istekne pa je onda zamijeniti, a ako su im one izdane bez ograničenja, krajnji rok za promjenu bit će veljača 2033.

Moguće da mnogi od njih nisu bili motivirani zamjenom starih vozačkih nakon što je lani u svibnju objavljeno da Hrvati uskoro dobivaju nove osobne iskaznice, koje bi, razmišlja se, mogle služiti i kao vozačke dozvole.

Ipak, upitno je hoće li se to dogoditi zbog tehničkih mogućnosti, pa su mnogima papiri i dalje sigurniji izbor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:15