PRIJEDLOG STIGAO U SABOR

OVAKO ĆE IZGLEDATI NOVA VLADA Imat će 19 ministarstava, ustrojava se novi resor za demografiju, obitelj i mlade, promjene za branitelje, sport...

 CROPIX

Nova Vlada imat će 19 ministarstava prema prijedlogu koji je jučer došao u Sabor.

Ministarstvu gospodarstva pripaja se Ministarstvo poduzetništva, a uprava za energetiku seli se u Mostovo Ministarstvo zaštite okoliša, kao i sektor vodnoga gospodarstva iz Ministarstva poljoprivrede.

Ustrojava se i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a u sklopu Vlade bit će dva nova središnja državna ureda - za sport te za razvoj digitalnog društva. Sport, dakle, neće više biti u okviru Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Zanimljivo je i da se vraća naziv Ministarstvo hrvatskih branitelja, a umjesto zamjenika ministara postojat će državni tajnici. Vraća se i naziv Ministarstva zdravstva umjesto zdravlja.

Ujedno se drukčije regulira pravo ostvarivanja plaće nakon prestanka obnašanja dužnosti. Tako dužnosnici koji su dužnost obnašali najmanje jednu godinu do početka ostvarivanja plaće na drugoj osnovi ili do ispunjenja uvjeta za mirovinu imaju šest mjeseci od dana prestanka obnašanja dužnosti pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti. Sljedećih šest mjeseci imaju pravo na naknadu u visini 50 posto plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti. Ako su dužnost obnašali manje od jedne godine i više od tri mjeseca, tri mjeseca od dana prestanka obnašanja dužnosti imaju pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti, a sljedeća tri mjeseca pravo na naknadu u visini od 50 posto plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti. Također, uređuje se i pravo dužnosnika kome nakon prestanka obnašanja dužnosti do ostvarivanja prava na mirovinu po općim propisima nedostaje manje od godine dana, tako da ima pravo na naknadu u visini od 50 posto plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti do ostvarivanja prava na mirovinu, ali ne duže od godinu dana.

Kako je protekla konstituirajuća sjednica 9. saziva Sabora pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. srpanj 2024 04:58