NEZAPAMĆENO NEVRIJEME

Ovako izgleda zapad Slavonije nakon kišne kataklizme: ‘Vrtić je potpoljen, sve je uništeno...‘

‘Najgore od svega je to što je stradao vrtić i prostorije Nogometnog kluba Mladost‘, kazao je župan virovitičko-podravski Igor Andrović

Poplava u Požegi

 JVP Požega

Zbog nevremena praćenog ledom i kišom koje je zahvatilo dio Hrvatske, iza požeških vatrogasaca od jučer u 16 sati popodne, kad su im se užarili prvi telefoni, već je preko 30 intervencija.

Stanovnike je najviše mučila voda koja im je probila u stambene i gospodarske objekte diljem Požege.

Jaka kiša i led koji su se sručili na grad uzrokovao je i zatvaranje pojedinih cesta.

- Odrađeno je preko 30 intervencija na kojima je sudjelovalo 20 vatrogasaca i šest vozila. Po završetku dana oko 23 sata zabilježen je i požar drvenog objekta na kojemu je sudjelovalo pet vatrogasaca, a ta intervencija je završila noćas u 1 sat poslije ponoći - kažu iz JVP Požega dodajući da su danas do 11 sati odradili tri intervencije.

image

Poplava u Požegi

JVP Požega

Nezapamćeno nevrijeme pogodilo je i područje grada Orahovice, a posebno općine Mikleuš i Čačinci.

Kako piše portal ICV, u samo sat vremena na području Čačinaca, gdje se konstantno obnavljao olujni kumulonimbus, palo je više od polovice prosječnih mjesečnih padalina za svibanj, odnosno više od 50 litara po četvornom metru.

- Ovo što vidimo nije lijepa slika, najgore od svega je to što je stradao vrtić i prostorije Nogometnog kluba Mladost, no isto tako bitno je da su privatne kuće sigurne. Službe su na terenu, kada se smiri situacija ispumpat ćemo vodu, a novce za sanaciju ćemo naći. Bitno je da se situacija smiri i da ne bude gore nego što je sada - rekao je župan virovitičko-podravski Igor Andrović.

image

Poplava u Požegi

JVP Požega

- Kiša je krenula oko 16 sati. Spremačica je tada još bila unutra te me pozvala i rekla da se sobe pune vodom. Djeca su već tada otišla, a mi smo pokušali spasiti što se spasiti da. U tih nekoliko minuta količina vode došla je do poprilične razine, tako da smo se jednostavno morali predati. Ne znam što nas čeka, no nadam se kako ćemo ovo uspjeti riješiti što prije i da ćemo se što prije vratiti u naš prostor - rekla je Ana Krmpotić, ravnateljica Dječjeg vrtića Lipa.

image

Poplava u Požegi

JVP Požega

- Voda se povukla još sinoć u 21 sat, ali dječji vrtić Lipa u Čačinovcima, koji je otvoren prije godinu i pol dana i u kojega je uloženo više od 6 milijuna kuna, ne izgleda dobro. Voda je u vrtiću jučer bila gotovo do stropa. Trenutno vatrogasci rade na čišćenju mulja i vode, rekla je HRT-ova novinarka Marija Matoš.

Alen Jurenac, načelnik općine Čačinci rekao je da su sinoć ušli u objekt i ustanovili da se radi u nemjerljivoj šteti.

- Počeli smo sa sanacijom i očekujem da ćemo kroz nekoliko sati iznijeti sav namještaj i ustanoviti o kolikoj se šteti radi, te pristupiti njenoj sanaciji, rekao je.

Na upit kako je stanje u vrtiću, rekao je da je kaotično.

- Podovi su gotovo potpuno uništeni, namještaj također. Oprema, gotovo sva je uništena. Kad počnemo izvlačit van, vidjet ćemo o kakvim se razmjerima radi, rekao je.

Istaknuo je kako već rade na premještanju 75 mališana koji pohađaju vrtić.

- Najvjerojatnije ćemo ih premjestiti u osnovnu školu, ali o tome ćemo na vrijeme obavijestiti roditelje. Djeca neće u tom smislu trpjeti. Nastojat ćemo uz pomoć i Županije i resornih Ministarstava, svih koji nam mogu na bilo koji način pomoći, staviti vrtić ponovno u funkciju.

Jurenac je dodao i da su imali niz poplavljenih gospodarskih objekata, te nekoliko podruma u privatnim kućama.

- Štete na poljoprivrednim površinama ćemo tek ustanoviti, još čekamo da nam se ljudi jave. Očekujemo od županije da proglasi elementarnu nepogodu, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:28