UPRAVLJA NEPOSTOJEĆOM INSTITUCIJOM

OVAKO SE TROŠI NOVAC Sisak nema centar za otpad, ali ima direktora na plaći od 14.259 kuna!

Na upit kada je stigao raditi kao direktor, odgovorio je - uglavnom telefonom i u slobodno vrijeme
Sisak, 031109.Nakon lokalnih izbora koji su bili u svibnju 2009. g. odrzan je prvi Savjet zupanice sisacko-moslavacke zupanije Marine Lovric Merzel.Na fotografiji Marina Lovric Merzel zupanica sisacko-moslavacke zupanije.Foto: Miroslav Kis / CROPIX
 Miroslav Kiš / CROPIX

SISAK - Sisačko-moslavačka županija jedna je od onih županija koje nisu unatoč zakonskoj obvezi uspjele osnovati, locirati i organizirati jedinstveni sustav gospodarenja otpadom, odnosno osnovati županijski centar za gospodarenje otpadom i regionalno odlagalište otpada.

Toga centra ni odlagališta nema čak ni u planovima, jer je u prostornom planu rezervirano čak šest lokacija za buduće županijsko odlagalište Međutim, ako nema centra za gospodarenje otpadom, Županija zato ima Trgovačko društvo za gospodarenje otpadom koje je osnovano 2008. godine upravo zbog uspostave Županijskog centra i jedinstvenog sustava gospodarenja otpadom.

To je, doznajemo, u Županiji bila zakonska obveza. Osim što su osnovali trgovačko društvo, u Županiji su postavili i direktora toga trgovačkog društva, koji društvom upravlja i danas. Usprkos desetak tisuća nezaposlenih, direktor nije postao nitko od njih, nego djelatnik Gradskih groblja Siska, Dunavko Orešković, koji je već četiri godine direktor županijskog Trgovačkog društva za gospodarenje otpadom, za koje 99,9 posto stanovnika Županije nije ni znalo da postoji. Trgovačko društvo za gospodarenje otpadom ima jedno zaposlenog, direktora, koji je lani županijski proračun koštao čak 171.114 kuna.

Direkor Dunavko Orešković rekao nam je da je posla bilo dosta, da je pripremao planove, razgovarao s načelnicima i gradonačelnicima općina, išao na seminare, sastanke, u Ministarstvo. O svemu je podnosio svakog mjeseca izvješće županiji. Na upit kada je to radio, ako je istovremeno zaposlenik gradskih groblja, odgovorio je - uglavnom telefonom i u slobodno vrijeme.

Bez odgovora je ostalo pitanje kako je moguće u isto vrijeme obavljati dva vrlo složena posla, za jedan primati plaću za puno radno vrijeme, a za drugo ugovor o djelu, koji je direktoru mjesečno osiguravao 14.259 kuna. Nije nevažno reći, Dunavko Orešković je član HSP-a, a HSP je jaki koalicijski partner županice Marine Lovrić Merzel, a HSP je donedavno upravljao Gradskim grobljima Sisak. Danas su čelnici groblja članovi HSP dr. Ante Starčević.

Slučaj osnivanja tvrtki i zapošljavanja partsijkih kadrova bez ikakog pokrića, nije tako usamljena pojava u Sisku. Donedavno je iz gradskog proračuna godinama plaćan dekan Veleučilišta Sisak, koje nikada nije bilo osnovano. Nešto stariji pamte kako je u nekadašnjoj Željezari Sisak godinama poslovala Radna organizacija VBC u osnivanju, koja je imala ne samo direktora, nego i 50-ak zaposlenih i nikada nije bila osnovana. Kao što vjerojatno neće biti osnovan niti županijski centar za gospodarenje otpadom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 20:54