MINISTAR U RTL DIREKTU

'OVAKVO STANJE MOŽE POTRAJATI DO LIPNJA ILI SRPNJA' Beroš progovorio o koronavirusu i eventualnoj karanteni: 'Evo kada ćemo razmatrati tu mjeru'

Vili Beroš
 Bruno Konjević / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u srijedu navečer u RTL Direktu da su dvije osobe zaražene u Splitu te da je izvjesno da će se broj oboljelih do jutra povećati.

- Nisam umoran, mogu i dalje. I moram, rekao je Beroš na pitanje je li umoran.

Ministar je jučer prozvao zaražene liječnike koji su bili u Austriji na vikendu, no slika cjelokupne situacije malo se promijenila nakon što su spomenuti liječnici poslali pismo sa svojom stranom priče.

- Kontaktirao sam ravnatelja. Do mene su došle i druge informacije. Morat ćemo o tome razgovarati, rekao je Beroš.

Ministar bez dvojbe tvrdi da liječnici u svim bolnicama imaju dovoljno zaštitne opreme te da je prva faza priprema bolnice u Dubravi spremna, a da će druga i treća faza biti uskoro.

Beroš ne strahuje od scenarija u kojem bi se zarazio veći broj zdravstvenih djelatnika.

- Odluka u mobilizaciji zdravstvenih radnika mi omogućuje da popunimo praznine gdje ih nedostaje. U ovom trenutku to ne predstavlja opasnost, uvjerava ministar.

Kaže da rade sve kako nam se ne bi dogodila situacija kao u Italiji ili Španjolskoj, ali i da je izvjesno da će rasti broj zaraženih.

Na prozivke obitelji muškarca koji je preminuo u Istri, a u kojima kažu da je reakcija odgovornih bila jako loša i da su više od 24 sata odugovlačili s uzimanjem brisa, ministar kaže da ne može tvrditi da cijeli sustav funkcionira dobro.

- O tim detaljima treba razgovarati. Svaki pojedini slučaj treba sagledati u punom kontekstu. I ako postoji odgovornost, onda reagirati. Treba vidjeti o čemu se radi, poručuje Beroš.

Misli da su mjere koje na snagu stupaju u ponoć pravodobne, a da će se o eventualno strožim mjerama, poput karantene, razgovarati ako broj oboljelih bude puno veći nego sada.

Ne zna zašto Slovenci testiraju osam puta više ljudi nego što je to slučaj u Hrvatskoj.

- No, njihovi rezultati zaustavljanja širenja su loši. Naša struka je to odlučila i mi se toga držimo. Rezultati ukazuju da je takvo promišljanje bilo utemeljeno. Plenković je povukao potez državnika. Mi sve naše postupke baziramo na stručnom uvjerenju. Znamo tko nam je neprijatelj i nastojimo biti što spremniji, rekao je ministar.

Dodao je i da svaka kriza iznjedri i nešto dobro, a ovom je slučaju to solidarnost među ljudima.

- Bit ćemo jači i složniji si sretniji, rekao je i dodao je tim kojem je na čelu funkcionira jako dobro i da je sretan.

Na pitanje do kada misli da bi mjere predostrožnosti mogle potrajati, rekao je:

- Teško je dati procjenu. Ako se koronavirus bude ponašao u skladu sa svim epidemijama, izvjesno je da može trajati do lipnja ili srpnja, poručio je ministar.

Na pitanje hoćemo li do tada biti pod ovim strogim mjerama, Beroš je rekao:

"Ako to i bude tako, to neće biti strašno. Bitno je da to prebrodimo i krenemo dalje" rekao je ministar u RTL Direktu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:40