MINISTRICA U PAZINU

'OVAKVU SITUACIJU DOSAD NISMO IMALI' Divjak vjeruje da će škola na daljinu funkcionirati: 'Online nastava će punim plućima zaživjeti od srijede'

 
Blaženka Divjak
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kazala je danas u Pazinu nakon sastanka sa 70-tak ravnatelja osnovanih i srednjih škola da bi u ostatku Hrvatske nastava online trebala punim plućima zaživjeti od srijede nakon što se obave sve pripreme. Isto tako zbog cijele situacije neće patiti matura, a i djeca čiji će roditelji raditi mogu online nastavu doći slušati u školu.

- Ova je situacija kakvu nikad dosad nismo imali, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Od Drugog svjetskog rata nije bilo ovakvog globalnog događaja. Dobro je kada su učitelji i ravnatelji motivirani, ali treba razumijeti da je vrijeme za preuzimanje odgovornosti i discipline, kazala je Divjak. Dodala je da je sustav distribuiran na različite kanale komunikacije i da su svjesni da će doći do padanja sistema, ali kaže da će se sve rješavati u hodu.

- Jasno je da je danas kada se saznalo da škole u cijeloj državi neće raditi, da je došlo do navale. To je zagušilo sustav, ali u ovom sustavu imate oko 870 tisuća ljudi, što učenika, studenta i profesora i ako bi se svi bili na sustavu to i se zagušilo. Zato ćemo dati raspored, ali postoje i alternativni načini pristupa, a to je televizija. A i ako se sada nešto postavi, ne mora se to odmah i pogledati.

To se može pogledati i tokom dana jer ne postoji sustav koji bi to mogao, kazala je Divjak. U pomoć će tako s obrazovnim programom priskočiti i Sportska televizija. Kazala je i dok se ne uspostavi funkcionalnost sustava, da učitelji moraju biti u školama.

- A ako manju djecu nema kod kuće čuvati, oni bi morali imati mogućnost doći u školu i slušati tamo online nastavu. Netko mora u takvim slučajevima kada su oba roditelja zaposlena, biti zbrinuti. Ovo je izvanredna situacija, a vidjet ćemo kako će biti daljnje upute stožera civilne zaštite. Što se tiče maturanata, stavili smo naglasak na to da se najviše sadržaja proizvodi za njih. Oni koji imaju rokove, imaju prioritet, kazala je ministrica.

Pitanje je i što je s onim učenicima koji nemaju tehničke uvjete da prate takvu nastavu. Ministrica je rekla da je srednjim školama poslano dodatnih četiri milijuna kuna kako bi mogli nabaviti tablete za učenike koji ih nemaju. Ujedno svi peti i sedmi razredi imaju svoj tablete. Ipak, neke škole u Zagrebu nisu tablete isporučile učenicima. Šesti i osmi razredi dobit će tablete nižih razreda osnovne škole.

- Ako nemaju ni to, mogu pratiti nastavu preko Sportske televizije. Prema nekim istraživanjima preko 90 posto učenika ima svoju opremu. Ako nemaju svoju računalo ili pametni telefon, u školi nisu dobili tablet i nemaju televiziju, apeliram na općine i gradove da reagiraju, zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:11