INICIJATIVA

“Ovdje će izbjeglice pronaći prijatelje i učiti o našoj zemlji”

 
 CROPIX

Jučer stranci, danas susjedi, naziv je crowdfunding kampanje koju danas pokreće JRS - Isusovačka služba za izbjeglice, a čiji je cilj prikupljanje dodatnih financijskih sredstava za djelovanje njihova Centra za integraciju izbjeglica SOL.

Sama ideja centra je pružanje potpore osobama i obiteljima koje su u Hrvatskoj dobile međunarodnu zaštitu, osnažiti ih u njihovoj integraciji, ali i upoznati i povezati s lokalnom zajednicom.

Tako će 554 osobe koje su u Hrvatskoj dobile status izbjeglica u samom centru moći učiti hrvatski jezik uz profesora hrvatskog jezika, a onima koji se žele zaposliti ili prekvalificirati za određena zanimanja omogućit će se susreti s potencijalnim poslodavcima.

CROPIX
Tvrtko Barun, voditelj Isusovačke službe za izbjeglice

Žene za žene

Osim toga, nastavit će se projekt Žene za žene, posebno osmišljene radionice koje su se dosad nudile samo tražiteljicama azila u prihvatilištu Porin, a čiji je cilj posvetiti se ženama izbjeglicama, poticati ih da izraze svoje kvalitete, pripremiti ih za samostalan život u novoj sredini te ponovno ih osvijestiti o vlastitoj vrijednosti i važnosti.

Velika pozornost u Centru poklonit će se i mladima.

Djeca koja su dobila status izbjeglice imat će ciljane radionice ovisno o uzrastu, stupnju znanja hrvatskog jezika te vremenu boravka u Hrvatskoj, a kroz edukacije i kreativan pristup pokušat će im se približiti hrvatski jezik, kulturu i običaje, odlazit će na izlete i predstave, a imat će i podršku u školskim i društvenim izazovima.

Kristina Samardžić iz JRS-a kaže da im je intencija kroz niz edukativnih i kreativnih radionica i aktivnosti uključiti i pozvati lokalnu zajednicu na interakciju s izbjeglicama u ovom interkulturalnom centru kako bi se stvorio uzajamni odnos povjerenja, razmjena iskustava te buduće prijateljske i poslovne suradnje.

U SOL stoga žele dovesti Siriju, Iran, Irak i druge daleke zemlje te njihovu kulturu, tradiciju i ljude koji će sa Zagrepčanima podijeliti svoja iskustva, priče i znanja, a želja je i da se pod vodstvom kulturalnih medijatora održavaju glazbene radionice budući da, vjeruju u JRS-u, glazba može koristiti kao medij upoznavanja, prihvaćanja te povezivanja kultura i ljudi.

Centar će biti i mjesto formacije u STEM području, gdje će izbjeglice stjecati temelje kompjutorske pismenosti, ali i napredne radionice poput programiranja - za starije kao i za djecu.

Učenje jezika

- Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinuti se za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Oni trebaju našu podršku i upravo zato Isusovačka služba za izbjeglice, koja se već 25 godina brine za izbjeglice, napokon je ostvarila ono što je dugo priželjkivala: pokrenuti Centar za integraciju izbjeglica SOL - susret običnih ljudi – objašnjava nam Kristina.

Trebaju podršku

Sam centar pokrenut je početkom ove godine s ciljem pružanja potpore obiteljima koje su u Hrvatskoj dobile međunarodnu zaštitu u njihovu integracijskom procesu, no isto tako, napominje Kristina Samardžić, Centar je otvoren i poziva sve građane RH koje žele upoznati druge kulture, volontirati i iskazati dobrodošlicu svojim novim sugrađanima.

- Oni trebaju našu podršku jer je prihvaćanje izbjeglica presudno za integraciju. Čovjek se može ostvariti kao čovjek samo ako sebe pronađe kod drugoga- kaže Kristina.

Crowdfunding kampanja bit će na platformi Indiegogo, trajat će do 26. travnja, a cilj im je prikupiti 25 tisuća dolara kako bi ove programe mogli pokrenuti. Oni koji budu financijski podržali ovaj projekt dobit će i svojevrsne nagrade.

- Pa neke od nagrada, odnosno znakova pažnje za podršku bit će besplatna kava s izbjeglicama u centru, učenje arapskog jezika ili pak CD s glazbom afričkog bećarca - uz osmijeh opisuje Kristina i poziva sve u Maksimirsku 286.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:48