SUĐENJE ZA AFERU PLANINSKA

'OVDJE SJEDI ČOVJEK KOJI ME OPTUŽIO, A LAŽE!' Uzrujani Sanader napao HDZ-ovog mesara Fiolića

HDZ-ov mesar ponovio je da je na svom imanju čuvao umjetnine i odijela bivšeg premijera
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Nizom provokativnih pitanja bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader danas je na zagrebačkom Županijskom sudu pokušao poljuljati jučerašnji iskaz nekadašnjeg stranačkog kolege i suradnika Stjepana Fiolića koji je priznao da je Sanaderu nakon nezakonite kupoprodaje zgrade u Planinskoj predao više od 17 milijuna kuna provizije.

'SANADERU SAM U KARTONSKOJ KUTIJI ODNIO MILIJUN EURA I 10 MILIJUNA KUNA! BIO SAM VELIKI POSLUŠNIK' HDZ-ov mesar Fiolić na sudu

"Ovdje sjedi čovjek koji me optužio, a laže", kazao je Sanader vidno uzrujan kada mu je sutkinja Jasna Smiljanić zabranila jedno u nizu "sugestivnih pitanja".

No, Fiolić je u cijelosti ostao pri svojim tvrdnjama koje su jedan od temelja posljednje u nizu korupcijskih optužnica protiv nekada najmoćnijeg hrvatskog političara.

Ponovno je odbacio nagađanja da je Sanadera teretio pod USKOK-ovom prisilom, kao i Sanaderovu tvrdnju da je Fiolićeva supruga pred jednim bivšim saborskim zastupnikom rekla da je "Štef bio prisiljen teretiti Sanadera iako on nema ništa s kupoprodajom Planinske".

"Nikada nije bilo nikakvih prisila, moja supruga sigurno nije takvo što rekla. Supruga bi mi rekla da je s nekim saborskim zastupnikom razgovarala na tu temu", kazao je Fiolić.

"Jučer ste rekli da ste bili jako poslušni, kakve sam vam to naredbe davao", upitao ga je Sanader.

"Nisam govorio o naredbama nego o onome što ste tražili od mene. Organiziranje raznih sastanaka u mome vrtu, u mojoj firmi, sve što ste zamolili sam izvršio", odgovorio mu je Fiolić podsjetivši da su njegovi radnici čak kosili premijerovo dvorište u Kozarčevoj.

Ponovio je i da je na svom imanju čuvao umjetnine i odijela bivšeg premijera, kao i da je s broja s kojega ga je ranije nazivao Sanader nakon izlaska iz istražnog zatvora zbog slučaja Planinska primio SMS sadržaja – "drži se, u muci se poznaju junaci".

Ipak, niti na više Sanaderovih pitanja Fiolić se nije mogao sjetiti točnog datuma kada mu je u Kozarčevu donio kartonsku kutiju s deset milijuna kuna i milijun eura.

"Rekao sam da je to bilo sredinom svibnja 2009. ali točnog se datuma ne sjećam", ponavljao je Fiolić.

Sanader se, potom, zapitao kako ga dok je u njegovu kuću dolazio s kartonskom kutijom nije zaustavilo osiguranje, na što je Fiolić kazao da vrlo dobro zna na koji je način i koliko puta dolazio u Kozarčevu.

Iz pitanja koja je Fioliću nakon Sanadera postavljao tužitelj Tonči Petković doznalo se da je od 2006. do 2009. u Kozarčevu dolazio desetak puta, dok ga je osiguranje zaustavilo svega jednom ili dvaput. I to samo zato što su u smjeni bili novi policajci koji ga nisu poznavali.

"Ako je bio netko poznat rekao je novom da me ne treba legitimirati. Jednom je jedan krenuo prema meni, a Sanader je kroz prozor rekao da je u redu", prisjetio se Fiolić.

Kazao je i da je u istom vremenskom razdoblju još desetak susreta organizirano na Fiolićevu imanju. "Dolazili su i drugi članovi vlade i predsjedništva HDZ-a, jednom je bilo cijelo predsjedništvo i biskupska konferencija", zaključio je Fiolić, ističući da je popise uzvanika uvijek sastavljao Sanader.

Osim Fiolića krivnju po USKOK-ovoj optužnici, prema kojoj se Sanader okoristio kupoprodajom zgrade u Planinskoj ulici, ranije je priznao i bivši ministar Petar Čobanković koji je jednogodišnju zatvorsku kaznu zamijenio radom za opće dobro..

Na optuženičkoj klupi u ovom slučaju ostao je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Ministarstvu regionalnog razvoja.

Sanadera se tereti da je na užem kabinetu pogurao sklapanje spornog posla pa je vlada odobrila potpisivanje ugovora koji je zaključen već sutradan. Time je, tvrdi USKOK, državni proračun za račun Fiolićeve tvrtke oštećen za najmanje 26,4 milijuna kuna.

Suđenje je nastavljeno čitanjem dokumentacije, a novo je ročište zakazano za 15. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:33