REZULTATI

Ove godine na državnoj maturi znatno bolji uspjeh i veći interes za STEM

Informatika iz godine u godinu bilježi konstantan rast broja prijava unatoč višegodišnjem trendu smanjenja broja pristupnika
 Tom Dubravec/Cropix

Državna matura ove godine bilježi znatno bolji uspjeh na ispitima iz obveznih predmeta, porast je interesa za STEM predmete - fiziku, kemiju, biologiju i informatiku, negativnih je ocjena gotovo 20 posto manje, a 105 učenika riješilo je 112 ispita sa stopostotnom točnošću.

Informatika iz godine u godinu bilježi konstantan rast broja prijava unatoč višegodišnjem trendu smanjenja broja pristupnika, izvijestio je to u ponedjeljak Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

105 maturanata riješilo jedan od ispita sa stopostotnom točnošću

"Ako se spomenuti trendovi nastave, moguće je da već sljedeće školske godine u pet najtraženijih ispita ostane samo jedan društveni, i to politika i gospodarstvo", stoji u priopćenju, uz današnju objavu konačnih rezultata, čime je ljetni rok državne mature i službeno priveden kraju.

Među nešto više od 31 tisuće pristupnika, njih 105 riješilo je barem jedan od ispita sa stopostotnom točnošću - tri u potpunosti točna ispita iz matematike, engleskog i fizike imao je jedan pristupnik, dok je po dva sto posto točno riješena ispita imalo petoro ovogodišnjih pristupnika.

Od obveznih predmeta na državnoj maturi i dalje je najpopularnija matematika na osnovnoj razini te hrvatski i engleski jezik na višoj razini, dok se u izbornom dijelu ispita izdvaja fizika s gotovo sedam tisuća prijava.

Pristupnici postižu najbolje rezultate na ispitima iz stranih jezika, u prosjeku s ostvarenih između 70 i 80 posto bodova.

Katavić: Maturanti, unatoč okolnostima, pokazali zrelost i ostvarili bolje rezultate

Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić podsjetila je da je ovogodišnju pripremu i provedbu državne mature obilježio niz neočekivanih okolnosti, no unatoč svemu, maturanti su pokazali iznimnu zrelost te ostvarili bolje rezultate od prethodnih generacija.

"Kako bismo zadržali povjerenje u obrazovni sustav i državnu maturu, koja se temelji na načelima jednakog vrednovanja i transparentnosti, nastojat ćemo svim uključenim dionicima dodatno argumentirati nužnost hitne izmjene Pravilnika o polaganju državne mature za koji se zalažemo", najavila je.

Po njenim riječima, upravo se tijekom provedbe i vrednovanja ispita ljetnog roka izmjena Pravilnika pokazala i više nego nužnom, i to posebno u dijelu izricanja odgovarajućih mjera i provedbe postupka prilikom utvrđenog prepisivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:29