OD IZVORA DO MORA

Ove godine prvi u Istri: Vodnjan održao akciju čišćenja stare gradske jezgre i plaže Portić

Posebnu pažnju posvetili su šternama (cisternama za kišnicu) koje žele sačuvati od propadanja za buduće generacije

Od izvora do mora - Vodnjan

 Udruga Vodnjanski đir/

Vikend iza nas u Vodnjanu je bio posvećen brizi o prirodi. Volonteri iz ovog grada na jugozapadu Istre podijelili su se na dvije lokacije - staru gradsku jezgru i plažu Portić u Peroju, naselju koje je u sklopu grada. Stigli su Eko aktivisti Vodnjana, Udruga Moto klub Hornets – Stršljenovi, Udruga Vodnjanski đir i Ronilački klub Loligo kako bi zajedničkim snagama pokupili ambalažni otpad koji nagrđuje i šteti prirodi.

Tako se i Vodnjan priključio velikom ekološkom projektu Od izvora do mora koji organiziraju Coca-Cola, Jutarnji list, Konzum i Udruga gradova. Ideja koja stoji iza njega je akcijama čišćenja potaknuti na primjereno odlaganje ambalažnog otpada, a sadnjom drveća doprinijeti smanjenju ispuštanja ugljikovog dioksida i snižavanju temperature zraka. Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Vodnjana, kaže kako iz godine u godine rado sudjeluju u projektu Od izvora do mora jer on promovira vrijednosti koje su im bliske.

image

Od izvora do mora - Vodnjan

Udruga Vodnjanski đir/

“Ove godine smo krenuli u čišćenje stare gradske jezgre s posebnim naglaskom na šterne (cisterne za kišnicu). One su ovdje nekad značile život, a danas ih, kada mnoge nemaju svoju svrhu, nastojimo sačuvati od propadanja kako bi i buduće generacije naučile vrednovati svoja bogatstva”, objašnjava Edi Pastrovicchio.

Područje Grada Vodnjana obiluje ilegalnim odlagalištima, a otpad se dovlači i iz susjednih područja. Grad, gradska društva Contrada i Castelier, eko aktivisti, volonteri i udruge ulažu silan novac, resurse i volju da bi raščistili taj nered, spriječili daljnje onečišćenje i vratili prirodi narušeni sklad.

“Kao što se koristi svaka prilika da bi iz prirode uklonili odbačeni otpad, tako i sadimo nova stabla ili raščišćujemo neku od preostalih lokvi koje su najugroženije eko-zajednice”, dodaje gradonačelnik Vodnjana.

Cinzia Boljun Papić, koja je sudjelovala u akciji čišćenja ambalažnog otpada, ponosna je na svaku osobu koja odvaja svoje slobodno vrijeme kako bi unaprijedila društvo u kojem živi.

“Općine i gradovi troše jako puno novca iz proračuna za čišćenje okoliša i saniranje divljih odlagališta. To je novac poreznih obveznika, odnosno naš novac koji bi se mogao koristiti u druge svrhe. Baš zbog toga građani moraju davati svoj doprinos”, poručuje Cinzia Boljun Papić.

image

Od izvora do mora - Vodnjan

Udruga Vodnjanski đir/

Ove godine u ekološkom projektu Od izvora do mora sudjeluje 30 gradova - sedam velikih, osam srednjih i 15 malih. Najbolji iz svake od tih kategorija dobit će podršku u ozelenjavanju/pošumljavanju urbanih područja od 15 tisuća eura koje moraju iskoristiti za sadnju novih stabala. U Vodnjanu već imaju ideju kako bi ih iskoristili.

“Željeli bismo ozeleniti novouređeno parkiralište Agraria, mjesto uz centar grada koje je nekad davno osiguravalo hranu za stanovnike Vodnjana. Danas mu je namjena sasvim drukčija, ali baš zato zaslužuje da ga i opet oplemenimo zelenilom”, rekao je gradonačelnik Edi Pastrovicchio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. srpanj 2024 02:02