BORBA PROTIV AIDS-A

Ove je godine na području Hrvatske potvrđeno sto slučajeva zaraze HIV-om

Hrvatska ima dva potvrđena slučaja HIV infekcije na 100.000 stanovnika, dok je u EU prosječna stopa 3,7
 Sherry Yates Young/science Photo/Science Photo Library Via Afp

Hrvatska ima nisku učestalošću HIV infekcije, koja je ove godine potvrđena kod sto osoba, a rana dijagnostika omogućava uspješno liječenje i smanjenje daljnjega prijenosa, istaknuto je u srijedu uoči Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, 1. prosinca.

"Hrvatska ima dva potvrđena slučaja HIV infekcije na 100.000 stanovnika, dok je u EU prosječna stopa 3,7. Za održavanje povoljnog trenda važno je testiranje, prevencija i edukacija građana", istaknula je epidemiloginja Tatjana Nemeth Blažić na konferenciji za novinare koju je organizirala Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV).

Infekciju se može otkriti testiranjem jer zaraženi HIV-om, ali i uzročnicima drugih spolno prenosivih bolesti, u početku najčešće nemaju simptome, no kompikacije mogu biti ozbiljne, kao i rizik za nesvjesno širenje na druge osobe.

Ako se otkrije u ranoj fazi, infekcija HIV-om u današnje je vrijeme cjeloživotna kronična bolest s kojom osoba može doživjeti očekivani životni vijek, a liječenjem se eliminira prijenos HIV-a na druge osobe, čak i spolnim putem.

Eipemiološki podaci pokazuju da su od 1985. do danas u Hrvatskoj ukupno evidentirane 2004 osobe oboljele od HIV nfekcije, a 349 ih je umrlo.

Ove je godine u Hrvatskoj zabilježeno sto slučajeva zaraze HIV-om, među kojima 18 oboljelih od AIDS-a. Devet zaraženih je preminulo ove godine.

U 90 posto slučajeva zaraza se prenosi spolnim odnosom bez zaštite, najčešće među homoseksualnom muškom populacijom. U trećini slučajeva prenesena je heteroseksualnim odnosom, a oko pet posto infekcija preneseno je injektiranjem droga nesterilnim iglama i špricama.

"Zaraza HIV-om i AIDS nekada su bile smrtonosne bolesti, a danas je to kronična infekcija koju se uspješno drži pod nadzorom", istaknuo je Josip Begovac iz Klinike za infektivne bolesti.

U ranom otkrivanju zaraze važna je uloga centara u zajednici, kamo svatko može doći anonimno i besplatno se testirati, bez uputnice na spolno prenosive bolesti.

U HUHIV-u ističu zabrinutost zbog visokog udjela visokorizičnog spolnog ponašanja mladih koji se ne testiraju, kao i zbog pojave ostalih spolnoprenosivih bolesti kao što su sifilis, klamidija, gonoreja, hepatitis C.

Ta udruga već deset godina nudi usluge besplatnog savjetovanja i testiranja na HIV i druge spolno prenosive bolesti na CheckPointu u Domagojevoj 10.

Mirela Šentija Knežević iz Grada Zagreba ustvrdila je da su sredstva za to osigurana u gradskom proračunu, a osim u Domagojevoj, testiranje se od ove godine provodi i u sklopu Centra za mlade Grada Zagreba i to dva puta tjedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 07:46