PIŠE GORAN OGURLIĆ

Ove je subote Jutarnji list dostupan samo u pretplati

Ove subote je blagdan i nama je u ovakvim okolnostima bilo nemoguće doći na kioske, koji su uglavnom zatvoreni

Arhivska fotografija

 Marko Todorov/Cropix

Prvi put od osnivanja tiskano izdanje Jutarnjeg lista ove subote, odnosno sutra neće se moći kupiti u slobodnoj prodaji, nego će biti dostupno samo pretplatnicima. Na taj su nas potez natjerale tržišne okolnosti.

Naime, novim Zakonom o trgovini znatno je smanjen broj prodajnih mjesta nedjeljama i praznicima te nam je ta okolnost otežala i dodatno poskupila distribuciju tiskovina.

Zbog toga je Jutarnjem listu postalo neodrživo financirati dostavu izdanja na kioske ove subote, kao i ostalim danima odnosno praznicima i nedjeljama na koje se Zakon odnosi.

Konkretno, ove subote je blagdan i nama je, iako smo to silno željeli, u ovakvim okolnostima bilo nemoguće doći na kioske, koji su uglavnom zatvoreni, a nemoguće nam je osigurati da veći dio kioska radi zbog toga što je to distributeru bilo neizvedivo.

Stoga će svoje subotnje novine dobiti samo naši pretplatnici s obzirom na to da smo uspjeli dogovoriti da se novine dostave na njihove adrese.

Ispričavamo se, ovim putem, svim onim čitateljima koji neće moći kupiti novine u uobičajenoj slobodnoj prodaji - u trgovini, na kiosku - jer su ta prodajna mjesta uglavnom zatvorena.

Novinskim izdavačima, koji ionako posluju s teškoćama, znatno je otežan ili onemogućen plasman njihovih izdanja tijekom gotovo petine godine. Time je djelatnosti koja izuzev HRT-a zapošljava najviše novinara koji stvaraju najveću količinu izvornih informacija zadan dodatni udarac.

Važno je znati da su vlade članica EU i drugih razvijenih zemalja svjesne doprinosa novinarstva u izgradnji demokratskog društva. One zbog toga, u suvremenom medijskom kontekstu kojim financijski dominiraju velike tehnološke platforme, provode niz mjera potpore novinskom izdavaštvu. Te mjere sežu od potpora distribuciji tiskovina, preko poreznih olakšica za novinare do subvencioniranja pretplate mladima. Unatoč brojnim inicijativama, u Hrvatskoj takve mjere nisu zaživjele.

Jutarnji list uspješnim širenjem na digitalne kanale i odgovornim poslovanjem uspijeva zadržati visoke standarde novinarstva i redakciju koja uspijeva odgovoriti na zahtjeve čitatelja. Nepovoljni tržišni ili regulatorni uvjeti nisu nas zaustavili u ispunjavanju naše zadaće informiranja i otvaranja rasprava važnih za život i razvoj zajednice.

Činimo sve da olakšamo pristup našem sadržaju pristupačnijim paketima pretplata na tiskano izdanje (https://pretplata.hanzamedia.hr/), digitalnu repliku tiskanog izdanja i online sadržaj (https://www.jutarnji.hr/pretplata). Isto tako, svi bitni sadržaji za informiranje zajednice i dalje su besplatno dostupni svima na našoj web stranici.

Zahvaljujemo svim čitateljima koji nas nagrađuju svojom pažnjom i omogućavaju nam da nastavimo s našim poslom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:03