PROPALA INVESTICIJA

Ove se godine neće ni kamen pomaknuti u projektu teškom 2 milijarde kuna: Za Brijune Rivijeru traže se investitori čak u Kini i Rusiji

ZAGREB - S Brijuni Rivijerom, 2 milijarde kuna teškom istarskom investicijom koju su najavljivali bivša šefica Vlade Jadranka Kosor i istarski župan Ivan Jakovčić, u ovoj se godini sigurno neće dogoditi ništa. Aktualna Vlada još nije odgovorila na jedinu pristiglu ponudu za lokalitet Katarina u predgrađu Pule. Kao što je poznato, za tu je lokaciju konkurirao biznismen Danko Končar koji sa 46 milijuna eura planira na tom prostoru izgraditi dvije marine i hotel s četiri zvjezdice

Donald Trump

I prateće sportsko-rekreacijske sadržaje. Njegovu je ponudu stručno povjerenstvo ocijenilo prihvatljivom, no Vlada se još nije očitovala. Ako se to ovih dana i dogodi, nema ni teoretske šanse da se investicija pokrene u ovoj godini jer prethodno treba donijeti DPU-i. Za druge dvije lokacije iz tog istarskog megaturističkog projekta, Pinetu i Hidrobazu, još uvijek nema niti jednog zainteresiranog investitora.

Vlada je zbog toga natječaj produljila za četiri mjeseca, točnije do 16. svibnja ove godine, što je aktualni zadnji rok za predaju ponuda. Iz izvora bliskih projektu doznajemo da se krenulo u animiranje potencijalnih investitora, a ciljane destinacije gdje ih se traži su Kina, Rusija i Južna Amerika.

Upućeni kažu da kapitala za te projekte nema u Europi, SAD-u niti u arapskim zemljama, gdje se do sada najviše i lobiralo, a činio je to osobno župan Jakovčić na svojim višednevnim turnejama od Dubaija do New Yorka. Među zainteresiranim investitorima spominjali su se arapski šeici, bogati biznismeni, čak i Donald Trump, no njihov se interes fokusirao isključivo na brijunsko otočje koje je objektivno i jedini pravi mamac za moćne investitore.

Ministar turizma Veljko Ostojić najavio je da bi već ove godine mogli pokrenuti koncesioniranje smještajnih objekata na Brijunima i Plitvičkim jezerima, dvjema top-hrvatskim turističkim destinacijama. U Upravi nacionalnog parka Brijuni tu najavu ne žele komentirati, a vjerojatni razlog je to što aktualni ravnatelj Eduard Kolić svaki dan očekuje smjenu.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 15:20