DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Ove se godine neće održati ‘Besmrtni partizanski odred‘: ‘Ne želimo da nas se povezuje s Putinom‘

‘Tražimo da se ruska vojska povuče, te da neliječeni vođe rješavaju svoje komplekse i probleme na terapijama‘, poručili su

Besmrtni partizanski odred snimljen 2021. godine

 Goran Mehkek/Cropix

Mimohod "Besmrtni partizanski odred" neće se održati u Zagrebu ovoga 22. lipnja na Dan antifašističke borbe. Za to je kriv Vladimir Putin, koji je organizirao agresiju na Ukrajinu, a budući da je "Besmrtni puk" njegova zamisao, hrvatski antifašisti su procijenili kako ne žele da ih se povezuje s ruskom agresijom.

Uostalom, Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) već 24. veljače objavio je kako "invazija koju je danas pokrenula Ruska Federacija na teritoriju Ukrajine zaslužuje isključivo najžešću osudu" te da suosjećaju s ukrajinskim narodom "koje iščekuje period smrti, nasilja i brojnih drugih neizvjesnosti i tražimo da se ruska vojska povuče, te da neliječeni vođe rješavaju svoje komplekse i probleme na terapijama i u konferencijskim salama, a ne na račun ljudskih života".

"Ovo je logična odluka jer smo decidirano protiv agresije na Ukrajinu, a marš besmrtnog puka izgledao bi kao da podržavamo Putina", kažu u Savezu antifašista.

SABA RH i Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba održali su prošle godine mimohod "Besmrtni partizanski odred", na kojem su tražili povratak Trga maršala Tita. Prvi put mimohod je održan u Zagrebu 8. svibnja 2018. godine, a potom i 2019. (2020. nije zbog korone).

"Besmrtni puk" je svojevrsna franšiza, a originalna se manifestacija prvi put održala u Rusiji 2011. godine, kao sjećanje na ljude koji su kao borci Crvene armije dali život u borbi protiv sila Osovine. Posljednjih godina mimohod se proširio na mnoge druge zemlje, ali je čvrsto povezan s vlašću u Rusiji, zbog čega su 9. svibnja ove godine, u gotovo svim europskim državama, izostali marševi "Besmrtni puk" s izuzetkom Srbije, gdje su u prvom redu nosili fotografiju Vladimira Putina i transparente sa slovom Z, kao podršku Rusiji u Ukrajini.

Dan antifašističke borbe i ove će se godine obilježiti u Brezovici. Organizator je Vlada, ali na proslavi neće biti premijer Andrej Plenković koji putuje u inozemstvo, dok, kako smo obaviješteni, predsjedniku Zoranu Milanoviću tek trebaju uručiti poziv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:26