VELIKI USPJEH

Ovi genijalni dečki rasturili su na Informatičkoj olimpijadi u Singapuru! Vratili su se s dva zlata, srebrom i broncom

Hrvatska je, kao i prošle godine, zauzela odlično 10. mjesto u ukupnom poretku
Patrick Pavić, Vito Anić, Dorijan Lendvaj i Krešimir Nežmah
 Boris Mitic/Hrvatski savez informatičara

Mladi hrvatski informatičari postigli su izniman uspjeh i osvojili dvije zlatne, srebrnu i brončanu medalju na 33. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (IOI) koja se od 19. do 25. lipnja održala u Singapuru, uz online sudjelovanje svih zemalja.

U konkurenciji od 351 natjecatelja iz 88 zemalja svijeta, zlatnu medalju osvojili su Dorijan Lendvaj i Patrick Pavić, srebrnu medalju Vito Anić, a Krešimir Nežmah broncu, izvijestio je u utorak Hrvatski savez informatičara.

Time je Hrvatska, kao i prošle godine, zauzela odlično 10. mjesto u ukupnom poretku.

Hrvatsku je na natjecanju zastupao tim sastavljen od četiri učenika srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 25. travnja), te Izbornim pripremama (Zagreb, 8. i 9. svibnja).

Svi članovi reprezentacije učenici su XV. gimnazije iz Zagreba. Stručni voditelji reprezentacije bili su Ivan Paljak, Paula Vidas i Dominik Fistrić, dok je odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa bio Krešimir Malnar.

IOI natjecanje se sastoji od rješavanja šest problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskom jeziku C++ pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.

Nastup naših mladih informatičara na 33. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme koje prethode nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je XV. gimnazija pružila domaćinstvo nastupu naših natjecatelja.

Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:19