REVOLUCIONARNI PROJEKT

Ovi građani leže na podzemnom blagu: ‘Neće nam trebati ni arapska nafta ni ruski plin, postat ćemo hrvatski Reykjavik!‘

Novac za više od pola troška je osiguran iz europskih fondova.

Bušotina geotermalnog izvora, ilustrativna fotografija

 Ranko Suvar/Cropix

Pet bušotina postavljeno je na moslavačkoj ravnici, a traže termalnu vodu koja bi omogućila povoljno grijanje, ali i hlađenja za tvrtke i građane Bjelovara. Tako više ne bi bilo potrebe za ruskim plinom, arapskom naftom ili kineskim solarnim panelima, javlja Dnevnik Nove TV.

- Projektni zadatak je doseći 1500 metara dubine. Očekujemo između 75 i 80 stupnjeva temperature i 25 do 27 litara vode u sekundi, rekao je direktor termi Bjelovar, Zvonimir Žarec.

Onome tko ima dovoljno vruće vode, drugi energenti ne trebaju.

Ukupno pet takvih bušotina trebalo bi omogućiti povoljno grijanje, ali i hlađenje za sve tvrtke i građane Bjelovara. Neće više biti potrebe za potrošnjom ruskog plina, arapske nafte ili korištenjem kineskih solarnih panela. Ovo je početak puta prema istinskoj energetskoj neovisnosti.

Ako se pravilno koristi, termalna voda neiscrpan je izvor energije, a da dobro grije, svjedoče i neki dosta hladni gradovi poput Reykjavika.

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak kaže da će Bjelovar biti ‘hrvatski Island‘.

- Bjelovar bi trebao biti hrvatski Island. Planiramo u idućih 10 godina biti potpuno energetski održiv grad, rekao je Hrebak i dodao da i susjedi imaju takve bušotine, no potencijal je kod nas puno veći.

- Svako malo veće selo u Mađarskoj ima toplice. Mađari imaju 200 takvih bušotina, Hrvatska ima tek prvu, a Hrvatska ima dvaput veći potencijal i u smislu temperature, i u smislu vode, i općenito od samih Mađara. Mislim da smo mi negdje zapeli u tom prostoru posljednjih 50 godina, rekao je Hrebak, prenosi Dnevnik Nove TV.

Novac za više od pola troška je osiguran iz europskih fondova.

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije rekao je da je projektna dokumentacija financirana na još 13 lokacija diljem Slavonije.

- Vjerujem da će i drugi gradovi ovo prepoznati i da će krenuti u detaljnije istraživanje geotermi, kaže ministar Šime Erlić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 22:21