LOKALNI STOŽERI

Ovo bi mogao biti još jedan rekordan dan: Više od 60 novozaraženih u Slavoniji, 35 u Zagrebu...

Koronavirus se probio u dom za starije u Umagu, a novozaraženih ima i u drugim dijelovima Hrvatske
Arhivska fotografija
 Ranko Suvar/Cropix

Iz županijskih stožera civilne zaštite diljem Hrvatske u subotu stižu najnoviji podaci o epidemiološkoj situaciji na njihovim područjima.


Na zadarskom području sedmero novozaraženih

Na zadarskom području sedam je novozaraženih osoba od Covida-19, dvije osobe povezane su s nedavnim vjenčanjem, a ostali su se zarazili na drugome mjestu, izvijestio je u subotu Stožer Civilne zaštite Zadarske županije.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 126 uzoraka, a nalazi svih testiranih osoba iz doma umirovljenika i vrtića su negativni, ističe se u priopćenju.

U Opću bolnicu Zadar jučer su primljena tri bolesnika, tako da je na Covid odjelu sada hospitalizirano četvero pacijenata i njihovo je stanje zasad stabilno.

Na zadarskom području ukupno su od Covida-19 oboljele 43 osobe.

U protekla 24 sata službenici PU zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje propisane samoizolacije.


U Istri četiri nova slučaja, među njima i štićenica umaškog Doma za starije i nemoćne

U Istri su utvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, među kojima i kod štićenice umaškog Doma za starije i nemoćne, gdje se sada provode protuepidemijske mjere, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

"Tijekom protekla 24 sata, uzorkovanjem na terenu i u pulskoj Općoj bolnici uzeto je 168 uzoraka briseva. Ispitivanjem u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, potvrđeno je četiri pozitivnih. Kod dvije osobe radi se o kontaktu s već pozitivnom osobom, za jednu osobu je obrada u tijeku dok se u četvrtom slučaju radi o štićenici Doma za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc" u Umagu" - naveo je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Njoj je prilikom pregleda na odjelu Hitnog bolničkog prijema pulske Opće bolnice zbog osnovnih zdravstvenih tegoba ustanovljena i povećana temperatura te se posumnjalo na Covid-19. Uzet je uzorak brisa i analizom je potvrđena zaraza.

"U tijeku je epidemiološka obrada, izvid i uzimanje uzoraka, poduzimanje protuepidemijskih mjera u Domu za starije i nemoćne osobe 'Atilio Gamboc' u Umagu" - poručio je Kozlevac dodavši kako su epidemiolozi na terenu.

Još jednom je pozvao građane i turiste na odgovorno ponašanje radi prevencije pojave i širenja bolesti.


Primorsko-goranska županija bez novozaraženih

U protekla 24 sata na području Primorsko-goranske županije nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom, javljaju iz županijskog Stožera za civilnu zaštitu.

Još dvije osobe su ozdravile, tako da su aktivna još 23 slučaja, a ukupan broj ozdravljenja je 86. U 24 sata napravljeno je, inače, 113 testova uzoraka.


Virovitičko-podravska županija: Gotovo cijela škola u izolaciji zbog maturalne zabave na kojem je bila pozitivna osoba

Na području Virovitičko-podravske županije još je jedna novozaražena osoba koronavirusom Covid-19, izvijestio je na konferenciji za medije u subotu načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Marijo Klement.

Kako javlja ICV, dr. Miroslav Venus precizirao je da je riječ je o muškarcu (53) koji zasad ima blaže oblike bolesti - povišenje temperature i simptome respiratornog trakta. Nije hospitaliziran, već se liječi ambulantno, odnosno u izolaciji je kod kuće. Riječ je o zaposleniku jedne škole na području županije, a svi njegovi najbliži kontakti su u samoizolaciji. Riječ je o puno osoba, pa je gotovo cijela škola izolirana. Srećom, nastave nema, u protivnom bi situacija bila još puno teža, rekao je dr. Venus.

- Nažalost, u ovom slučaju veći je broj osoba u samoizolaciji, konkretno 38. Uz tri člana obitelji, u samoizolaciji su i 34 suradnika s posla. Predviđeno je da svi članovi obitelji, kojih je troje te sve kolege s posla koji su bili u najbližem, po definiciji direktnom kontaktu, a njih je šest, prođu testiranje na Covid-19. Potom ćemo, sukladno rezultatima tih testova, ići u daljnja testiranja - rekao je dr. Venus. Testiranja će se, kako bi se izbjegli lažno negativni rezultati, provesti u ponedjeljak, rekao je dr. Venus.

Istaknuo je da je riječ o osobi koju s jučerašnjim novim slučajem, ženom (45) veže ista lokacija. Zaključuje kako su oba nova slučaja svoj izvor zaraze imala na istom događaju - jednoj maturalnoj zabavi koja se održala na području Virovitičko-podravske županije.

- Epidemiološkim istraživanjem smo došli do vrlo vjerojatnog saznanja da oba nova slučaja svoje izvorište vuku s jedne maturalne zabave, kao što se to događalo i na puno drugih mjesta na području Republike Hrvatske. Ovi slučajevi opet trebaju poslužiti kao poruka i upozorenje za okupljanja za ubuduće, za sve one koji još nisu prihvatili ‘novo normalno’ ponašanje, a to je da je virus tu, da ima jako puno asimptomatskih slučajeva i da nikad niste sigurni jer ne znate gdje se možete zaraziti - rekao je dr. Venus te opet apelirao na građane da se pridržavaju svih preporučenih mjera zaštite.

Govoreći o ženi koja je ju petak bila novozaraženi slučaj, dr. Venus je istaknuo kako je riječ o jednoj zaposlenici tvrtke. Stigle su dobre vijesti vezane uz rezultate testiranja njenih kontakata - svi su negativni. Testirano je, rekao je dr. Venus, pet članova obitelji te osam najbližih kontakata vezanih uz posao i svi su negativni.

- To nam je dobar znak da osoba svoju zarazu nije prenijela na najbliže, a zatim i dalje. Zahvaljujući tome što smo brzo došli do kontakata i odradili testiranje, nije se moralo zatvoriti cijelu tvrtku, nego će samo jedan dio osoba ostati u obveznoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana, pa je time na vrijeme spriječena i veća gospodarska šteta - poručio je dr. Venus.


Bjelovar: U županiji nema novozaraženih

Iz stožera Bjelovarsko-bilogorske županije priopćili su da ondje nema novozaraženih osoba.

- U protekla 24 sata testirano je 46 osoba. Za 44 osobe stigli su negativni nalazi, a za dvije osobe nalazi se još očekuju. Bjelovarsko-bilogorska županija jedna je od županija s najmanjim brojem zaraženih, odnosno s jednom pozitivnom osobom na COVID 19, dok dvije pozitivne osobe imaju prebivalište na području naše županije, ali liječe se u drugim dijelovima Hrvatske. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji očuvan je zdravstveni sustav i domovi za starije i nemoćne, jer virus COVID 19 se nije probio te ustanove, priopćili su iz stožera.


Vukovarsko-srijemska županija: 12 novozaraženih

Na području Vukovarsko-srijemske županije u protekla 24 sata evidentirano je 12 novozaraženih osoba, priopćio je županijski stožer.

- U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 12 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (4 iz Vinkovaca, 2 iz Vukovara, 1 iz Cerne, 1 iz Andrijaševaca, 1 iz Đeletovaca, 1 iz Gunje, 1 iz Lovasa i 1 iz Iloka). Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 100, od kojih su 42 osobe izliječene. Trenutno su u županiji 4 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 70 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3219. U samoizolaciji na području županije nalazi se 307 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivna su 2 zdravstvena radnika (2 medicinske sestre/tehničara). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 45 radnika (6 liječnika, 32 medicinske sestare/tehničara , 1 drugi zdravstveni radnik i 6 nezdravstvenih radnika), priopćio je županijski stožer.


Osječko-baranjska županija: 50 novih slučajeva

Na području Osječko-baranjske županije u proteklih 24 sata zabilježeno je 50 novozaraženih osoba koronavirusom, što je najveći broj do sada u jednom danu, rekao je u subotu na konferenciji za novinare načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Goran Ivanović.

Prema njegovim riječima, u Kliničkom bolničkom centru Osijek i županijskom Zavodu za javno zdravstvo u tom razdoblju testirana su 174 uzorka od čega je 50 bilo pozitivno na koronavirus.

Iznio je podatak kako je trenutno na području županije ukupno pozitivno 329 osoba, hospitalizirano je 27, a na respiratoru su dvije osobe. U samoizolaciji se nalaze 762 osobe. Djelatnici Policijske uprave Osječko- baranjske obavili su 46 provjera osoba radi utvrđivanja kršenja mjera samoizolacije, no kršenja nije bilo. Od 50 novopozitivnih osoba, njih 42 su iz Đakova, četiri su iz Osijeka te po jedna osoba iz Belog Manastira, Belišća, Tenje i Višnjevca.

„Kad je riječ o Đakovu i pričama koje kruže, treba jasno reći - časne sestre ne prenose zarazu po Đakovu i okolici, one su od prvog dana pojave zaraze u samoizolaciji i treba prestati s tom nepotrebnom stigmatizacijom", istaknuo je Ivanović.

Također su se, rekao je, pojavile informacije da se smanjuje broj testiranja, što također nije točno. U koordinaciji s epidemiološkim službama svakodnevno se u prosjeku obavlja oko 200 testiranja uzoraka.

"To što neki pojedinac smatra da bi se trebao testirati ne može biti osobna procjena, to mora biti procjena ili epidemiologa ili obiteljskog liječnika. Od ponedjeljka stupaju na snagu nove mjere i apeliram da ih se svi pridržavamo za dobrobit svih nas“, zaključio je Ivanović.

Đakovački epidemiolog dr. Tomislav Dijanić je na pitanje kakva je situacija u đakovačkom samostanu ponovio kako časne sestre ne izlaze iz njega, te da je od 185 sestara, koliko ih je u samostanu, do sada na koronavirus pozitivno 130, ali su sve medicinski obrađene.

Dodao je i kako je ukupan broj zaraženih od pojave zaraze na području Đakovštine 241.


Zagreb: 35 novozaraženih

U Zagrebu je 35 novooboljelih osoba od koronavirusa, od kojih je 27 kontakt već zaraženih, priopćio je u subotu Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". .

"U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar“ provedeno je 394 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježeno je 35 novih slučajeva. Posljedično tome, za 164 osobe određena je mjera samoizolacije", istaknuli su u priopćenju.

Naglasili su da je od 35 novooboljelih osoba od koronavirusa, njih 27 su kontakti prethodno oboljelih osoba, sedam je osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, a jedna je osoba zarazi bila izložena u noćnom klubu.

Trenutno je u Gradu Zagreba 387 aktivnih slučajeva i 1039 aktivnih samoizolacija, ističu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".


Karlovac: Četiri nova slučaja u županiji

U Karlovačkoj županiji u protekla 24 sata evidentirana su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom.

- Od uzoraka uzetih jučer u Ogulinu, od 27 uzetih uzoraka, pristiglo je njih 22, a 3 nalaza su pristigla pozitivna. Nakon epidemiološke obrade, utvrdit će se poveznica oboljelih osoba. Za sada možemo reći da je riječ o 2 ženske i jednoj muškoj osobi - kažu u županijskom stožeru čije izvješće prenosi KAportal.

Stožer navodi da je četvrti pozitivan slučaj registriran u Dugoj Resi.


Zagrebačka županija: Šest novozaraženih

- Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do subote do 11 sati evidentirano je 199 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o šest osoba više, a jedna osoba je preminula, priopćio je županijski stožer.

- Tako je na području Zagrebačke županije trenutno aktivno 56 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 135 osoba, a 8 ih je preminulo, dodaje se u priopćenju.


Brodsko posavska županija: Sedam novih slučajeva

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije sedam je novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2, priopćio je županijski stožer.

- U tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 114, dok je broj aktivnih slučajeva 69. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Brodsko-posavske županije, Stožer CZ Brodsko-posavske županije poziva sve organizatore javnih i društvenih događanja i okupljanja da se suzdrže od organizacije i održavanja istih ili da se ista održavaju uz maksimalno poštivanje i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19, navodi se u priopćenju.


U Splitsko-dalmatinskoj županiji 12 novooboljelih od koronavirusa

Od ukupno 226 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije 12 je novooboljelih osoba od koronavirusa i to 10 iz Splita, jedna iz Solina i jedna iz Otoka, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba njih osam su kontakti prethodno oboljelih osoba, a među njima je dvoje vezano za nedavno svadbeno okupljanje.

Ostale četiri osobe su u epidemiološkoj obradi.

Na području Splitsko-dalmatinske 489 osoba je u samoizolaciji, a u splitskom KBC-u četiti osobe su hospitalizirane i na bolničkom su liječenju, priopćili su iz Županijskog stožera.


Dubrovnik: U županiji bez novozaraženih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, javljaju iz tamošnjeg stožera.

- Ukupno je hospitalizirano 5 osoba u OB Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu su poslana 4524 uzorka. U samoizolaciji se nalaze 153 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 39 slučaja kršenja samoizolacije, dodaje se u priopćenju.


Jedan novi slučaj u Krapini

- Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je jedna osoba pozitivna na koronavirus, i to u Krapini, javili su iz županijskog stožera.

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije je 8. U samoizolaciji se nalazi 121 osoba. U protekla 24 sata testiran je 51 uzorak, od kojih je 49 negativno, jedan nalaz je pozitivan, dok se za jedan uzorak čekaju rezultati.


Koprivničko-križevačka županija bez novozaraženih

Epidemiološko stanje na području županije stabilno, nema novih oboljenja, javili su iz stožera Koprivničko-križevačke županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:09