ŽARKO PUHOVSKI

‘Ovo bi za HDZ bio idealan trenutak da se raspišu izbori, ali evo što vjerujem da će Plenković učiniti‘

Prema za sada dostupnim informacijama, ministra graditeljstva povezuje se sa zlouporabom položaja i ovlasti...

Žarko Puhovski

 Dragan Matic/Cropix

Profesor Žarko Puhovski u Novom je danu N1 televizije komentirao izvide u kući ministra Darka Horvata i političku situaciju koju to može kreirati.

- Obitelji za vikend organiziraju kućne projekcije filmova u nastavcima ili serija, a sad imamo seriju ‘Ministar 1, 2 i 3’, format za vikend - rekao je Puhovski.

image

Žarko Puhovski

Dragan Matic/Cropix

- Indikativno je da se radi o ministrima u funkciji, ne o bivšima - naglasio je.

- Drugo, da je u Vladi zavladala vrsta nejasnoće što se događa, što je po mom sudu najbolja vijest danas jer to pokazuje ipak autonomiju DORH-a i USKOK-a, a u Vladi se to sigurno nije znalo. Ovim potezom je DORH gotovo sve zadovoljio - lijeva i dio desne oporbe će reći "evo korupcije u HDZ-u"; najdesnija oporba će reći - konačno su Srbina uhvatili u toj srpsko-hrvatskoj trgovačkoj koaliciji. Vlada ima odličan način riješiti se najlošijeg ministra. S druge strane, ljudi su iscrpljeni, dosadno im je to što se svaki tjedan događa, to je prešlo kapacitete. To je ozbiljna kriza Vlade kad je priveden ministar na funkciji. Pretpostavljam da će premijer to pokušati riješiti bez parlamenta i svojom odlukom. Za jednog ministra to može, a ako ih bude više, to doista traži rekonstrukciju Vlade pogotovo jer je Plenković neuobičajeno neoprezno za sebe rekao da nema smjena prije izbora - objasnio je Puhovski.

image

Darko Horvat

Željko Hajdinjak/Cropix

Na pitanje zahtijeva li situacija samo rekonstrukciju Vlade ili izbore, Puhovski je odgovorio da je to pitanje odnosa većine. Tvrdi da Plenković i dalje ima većinu te misli da se to neće promijeniti, čak i ako se Čačić ohrabri.

- Pitanje je što je pametno za njega. Istraživanja pokazuju da HDZ ima podršku, možda bi im i odgovarali izbori jer je oporba raspolućena. Idealan je trenutak da HDZ ide na izbore po mom sudu, ali ne pod ovim pritiskom - rekao je. Naime, smatra da je moraliziranje izgubilo smisao.

- Premijer će vjerojatno pokušati napraviti neke promjene i očuvati mandat do ljeta jer se dotad oporbene stranke ne mogu naročito reorganizirati. Svakoj osobi koja se nađe u pritvoru javnost vjeruje više nego ministrima, to je strašno. Došlo je do potpune erozije moralnog ugleda političke klase, proširilo se to i na oporbu. Ideja koalicije SDP i Možemo! je vrsta protuprirodnog bluda kao veza između novorođenčeta i mrtvaca, za to treba vremena. Oporba je u situaciji da im je moraliziranje izgubilo smisao, i zbog njihovog ponašanja, a i ljudima je dosta istih priča - izjavio je Puhovski.

Tvrdi da se "s moralnim teretom kod nas živi".

- Plenković nije upitan po pitanjima korupcije, ali se stalno pojavljuje situacija s njegovim suradnicima, to će se preliti na njega. Pitanje je koliko će pritisci predsjednika države djelovati, po meni jačaju HDZ jer stvaraju dojam da se moraju braniti. Drago mi je da je na dnevni red došao najlošiji ministar u Vladi, on nije znao da je počela obnova prve kuće - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 00:29