E-PROPUSNICE

'OVO DOVODI U PITANJE FUNKCIONIRANJE PRAVNE DRŽAVE!' Odvjetnici diljem Hrvatske od ponedjeljka će se suočiti s nevjerojatnim problemom

Mladen Klasić
 Darko Tomaš / CROPIX

- Od ponedjeljka ni jedan odvjetnik neće moći pružati pravnu pomoć izvan svoga mjesta stanovanja što dovodi u pitanje funkcioniranje pravne države. Ministarstvo uprave nema kapacitete za odraditi posao koji su si uzeli i stvorili su mnoštvo problema - kaže odvjentik Mladen Klasić i navodi najveće probleme.

Jedan je što je sustav zagušen, a još je veći što odvjetnici ne mogu sami sebi izdavati propusnice. Klasić spominje primjer kolege koji je čak uspio dobiti rješenje, ali mu je odbijeno izdavanje propusnice jer ju ne može izdati sam sebi. - A tko će mu je izdati? Hrvatska odvjentička komora ne može to raditi za odvjentike jer nisu zaposlenici Komore - kaže Klasić.

Spomenuo je slučaj odvjetnika iz Splita koji ima ured na Braču. Taj odvjetnik ne može dobiti e-propusnicu da bi otišao u svoj ured na Brač što za njega znači da uopće ne može raditi budući da mu je u uredu pošta. Dodatno mu život kompliciraju odredbe koje vrijede za otoke. Budući da ima prebivalište u Splitu, a ne na Braču, ne može dobiti ni dozvolu za ulazak na trajekt.

Nadalje, ako odvjentik koji ima ured u Križevcima ima klijenta koji je uhićen u Zagrebu, u ovoj situaciji ne može doći na sud i preuzeti njegovu obranu. U tom slučaju sud će mu dodijeliti nekoga po službenoj dužnosti, a on neće moći dobiti pravnu pomoć osobe u koju ima povjerenje.
Sljedeći problem koji odvjetnicima postaje gorući nakon što ne mogu sami sebi izdati potvrde da moraju putovati zbog posla izvan mjesta prebivališta je odlazak na sud radi uvida u spis. A odvjetnici moraju fizički vršiti uvide u spis budući da elektronski spis ne sadrži sve podatke.

Klasić upozorava da je Ministarstvo uprave uvođenjem e-propusnca po ovakvim kriterijima urušilo sustav koji je besprijekorno funkcionirao i dovelo u pitanje funkcioniranje pravosuđa. Ako se nešto pod hitno ne promijeni, neće se moći raditi službene obrane, niti rješavati hitni predmeti, a sve zato jer se odvjetničke iskaznice u ovakvome sustavu ne vrednuju kako bi trebalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:23