MLADI BEZ POSLA I PERSPEKTIVE

Ovo je Adrian. Po struci je ekonomist. Ima 23 godine i na burzi je 739 dana: Dosta mi je. Idem raditi na bauštelu

Redovi pred Hrvatskim zavodom za zapošljavanje potvrđuju porazne činjenice o nezaposlenoj mladosti
 Admir Buljubašić / CROPIX

ZAGREB - Teško je biti mlad i živjeti u Hrvatskoj. Pokazuju to najnoviji podaci o nezaposlenosti koji su Hrvatsku u svibnju smjestili na drugo mjesto zemalja Europe s najvećom stopom mladih koji su bez posla.

Gore nego u Grčkoj

Pretekli smo i Grčku, a ispred nas na toj crnoj listi jedino je Španjolska. U ukupnom udjelu nezaposlenih gotovo 42 posto su mlađi od 25 godina, a 31 posto je onih do 29 godina.

To su porazni rezultati za naše društvo, koji ukazuju na to da hitno trebamo mijenjati strategiju zapošljavanja mladih i uskladiti tržište rada s obrazovnim procesom.

Brojke su loše, a situacija na burzi još je gora. U to smo se uvjerili posjetivši jučer ujutro Hrvatski zavod za zapošljavanje u Zagrebu u Zvonimirovoj ulici. Dugački redovi stvarali su se sve do nekoliko metara ispred samog ulaza. Ljudi natiskani stoje u redovima, znoj im se cijedi s čela, lica su im namrštena, u ruci drže radne knjižice.

Rijetkima naknada

Frustrirani su situacijom u kojoj svaki mjesec dolaze na burzu samo da bi dobili pečat koji im omogućuje zdravstveno osiguranje ili besplatan pokaz, a tek rijetki dobiju i neku sitnu novčanu naknadu. Statistika se pokazala istinitom samim pogledom na redove na burzi. Svaki treći u redu mlađi je od 30. Ovo su njihove priče.

Adrian Jusufi (23), ekonomist, vrijeme provedeno na burzi - 739 dana

Dosta mi je je. Idem raditi u Njemačku na bauštelu

- Da čekam burzu da mi nađe posao, umro bih od gladi - kaže Adrian Jusufi, 23-godišnji ekonomist koji već dvije godine pokušava naći posao preko burze.

U tom razdoblju burza mu je omogućila samo jedan razgovor za posao u jednoj banci, ali za dva radna mjesta prijavilo se više od stotinu kandidata i nije uspio. Ponekad radi kod prijatelja na osiguranjima i tako zaradi dnevnicu od 200 kuna, radio je i u tvrtki svog oca, ali i on je stavio ključ u bravu zbog krize. Ne nada se da će preko burze naći posao i sve više razmišlja o odlasku u inozemstvo, gdje ima bratića.

- Ne znam. Otići ću u Njemačku na bauštelu gdje se zarađuje 2500 eura mjesečno, skupiti nešto novca i onda pokušati ponovno u Hrvatskoj. A možda se i ne vratim. Hrvatska nije zemlja s dobrom perspektivom.

Bratić mi je rekao da njemačka burza ne staje dok ne nađe posao svojim korisnicima. Još dobiju 500 eura pomoći i plaćen stan. Ali zato te i tjeraju da tražiš posao ili ti ga oni traže kako bi opravdao taj iznos koji dobivaš - objašnjava Adrian, koji je razočaran što u Hrvatskoj nema budućnosti i što će se vjerojatno morati odseliti negdje van kako bi preživio.

A mnogi će vjerojatno također krenuti trbuhom za kruhom.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:08