TKO JE I. GRKOVIĆ?

Ovo je čovjek o kojem ovisi vlast u Splitu: Ili će se prikloniti Puljku ili će se ići na nove izbore

Može li Grković, koji nesumnjivo pripada desnom političkom spektru koalirati, s Puljkom čija se stranka zove Centar?
Ivica Grković
 Vojko Basic/Cropix

Tri vijećnika Mosta donose prevagu u Gradskom vijeću Splita. Ivica Grković nije imao šanse u utrci za gradonačelnika, ali će zato on i kolege praktički potvrditi izbornog pobjednika Puljka ili nas sve zajedno "prisiliti" da opet izađemo na birališta.

Znanstvenik Puljak tako ovisi o znanstveniku Grkoviću. I on je svjetski čovjek. Nakon što je diplomirao i magistrirao na Medicinskom fakultetu u Rijeci, Grković je doktorirao na Zavodu za anatomiju i staničnu biologiju Sveučilišta u Melbourneu u Australiji 1997. godine, piše Slobodna Dalmacija.

U Split je stigao prije sedamnaest godina na poziv profesora Matka Marušića i zaposlio se na Medicinskom fakultetu. Kako mu stoji u biografiji, Grkovićevo područje znanstvenog interesa su neurobiologija autonomnog živčanog sustava, anatomska istraživanja te medicinska edukacija. Ubrzo je postao prodekan za znanost i opet na inicijativu Marušića pokrenuo studij na engleskom jeziku.

Marušić je i taj koji ga je nagovarao da uđe u politiku, no nije izabrao njegov HDZ već Hrast, gdje se angažirao u inicijativi oko zaštite braka kao institucije. Hrast napušta zbog njihovih koketiranja s vlašću jer ga je, kaže, zanimala politička ideja, a ne korist pod svaku cijenu.

A da je tome zaista tako, potvrdio je kad je 2013. odbio biti kandidat HDZ-a za dogradonačelnika Splita, te kad je kao član Upravnog vijeća u izboru za ravnatelja bolnice glasovao za dr. Julija Meštrovića umjesto za njegovog kolegu kojeg je favorizirao tadašnji ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Zbog tog "neposluha", izbačen je iz Upravnog vijeća KBC-a "Split", no satisfakcija mu je da je dr. Meštrović na kraju ipak postao ravnatelj i na toj se dužnosti pokazao dobar, piše Slobodna Dalmacija.

Grkovića će sada vrbovati s obje strane političkog spektra. Predani je katolik, i kao takav izjavio je da bi volio raspredati na temu odnosa znanosti i vjere s Puljkom, no to sigurno neće biti glavna tema njihovog razgovora.

Može li Grković, koji nesumnjivo pripada desnom političkom spektru koalirati, s Puljkom čija se stranka zove Centar? Hoće li ih ideologija razdvojiti ili je to posve nevažno na lokalnoj razini, s obzirom da će Puljka u Vijeću poduprijeti SDP, Pametno ali i stranke nove ljevice? Mogu li konzervativci, liberali, socijaldemokrati i zelena ljevica, zajedno voditi Split? Je li to moguće?

Na koncu, bivši hadezeovac Marušić "kriv" je što se Grković vratio u Hrvatsku, a bivši gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić, također Grkovićev kolega s Medicinskog fakulteta u Splitu, što se, nakon što je "izvisio" u Hrastu, opet uhvatio politike. Hoće li se konzultirati s njima ili sam odlučiti čiju će vlast poduprijeti Most, saznat ćemo već za koji tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 05:27