STRATEGIJA ZA IZBORE

OVO JE DESET GENERALA SDP-a Kako se Zoran Milanović priprema za izbornu bitku?

Odlučeno je da izborni koordinatori ne mogu biti iz izvršne vlasti. No, napravljene su iznimke - načelnici općina I. Klarin i D. Mateljan te ministri M. Opačić i Ranko Ostojić
Zagreb, 110115.Perkovceva 2.Izborni stozer predsjednickog kandidata Ive Josipovica u Novinarskom domu prati objavu rezultata izbora za predsjednika Republike Hrvatske.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX / BORIS KOVACEV

Na sjednici Glavnog odbora SDP-a više od 100 članova danas će raspravljati o izbornoj strategiji stranke za parlamentarne izbore, a usvojit će se i financijsko izvješće za 2014.

Prvi dio sjednice, na kojem će se Glavnom odboru obratiti predsjednik SDP-a Zoran Milanović trebao bi biti otvoren za javnost, a počinje iza 10.30 sati.

Izborni koordinatori već su imenovani, a Glavni odbor stranke jednoglasno ih je potvrdio u rujnu 2014., tako da će oni najvjerojatnije dobiti neka dodatna zaduženja.

- Riječ je o redovnoj sjednici. Nakon govora predsjednika stranke, raspravljat će se o strategiji za nadolazeće izbore. Mandat moramo završiti do kraja, a građanima poručiti da smo bolji od HDZ-a, da oporba potiče na mržnju i da još nemaju gospodarski program, odnosno taj program je kao jeti, svi o njemu pričaju, a nitko ga nije vidio - rekao nam je jedan član vrha stranke.

Koordinatorica Opačić

Kad je riječ o izbornim koordinatorima, stav vrha stranke i predsjednika Zorana Milanovića bio je da ti ljudi ne mogu obavljati izvršnu vlast, zato je, primjerice, Darko Parić imenovan za glavnog čovjeka u X. izbornoj jedinici, a zbog toga je i smijenjen s mjesta pomoćnika ministra uprave Arsena Bauka. Zlatko Komadina, župan primorsko-goranski, zbog istog razloga nije postao koordinator u VIII. izbornoj jedinici, već je Milanović na to mjesto imenovao bivšeg ministra znanosti, obrazovanja i sporta, a sada saborskog zastupnika, Željka Jovanovića. Međutim, ipak postoji i iznimka. Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin imenovan je za koordinatora u devetoj izbornoj jedinici, a Damir Mateljan, načelnik općine Kamanje u sedmoj izbornoj jedinici.

- Smatrali smo da su njih dvojica ipak na manje zahtjevnom položaju, odnosno da vode male općine i zato mogu dobro obavljati i posao koordinatora - pojasnio je jedan član Predsjedništva SDP-a.

Direktor kampanje je glavni tajnik stranke Igor Dragovan, koordinatorica između Vlade i stranke je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne skrbi i mladih Milanka Opačić, a osoba zadužena za koordinaciju na terenu je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Varaždinska svađa

U prvoj izbornoj jedinici koordinator je član Predsjedništva SDP-a i predsjednik zagrebačkog odbora Davor Bernardić, a u drugoj također član vrha stranke i saborski zastupnik Vedran Babić. U trećoj izbornoj jedinici za koordinatora je imenovan predsjednik varaždinskog županijskog odbora Mario Habek, na čije je inzistiranje nedavno smijenjen predsjednik Gradskog odbora Varaždin Vjeran Radelić. Njih su dvojica već duže vrijeme u svađi, a Predsjedništvo je u srijedu stalo na stranu Habeka i smijenilo Radelića koji je imao podršku čak 160 članova svog odbora. Milanović je tada navodno izjavio da nemaju vremena za istraživanje tko je u pravu u ovom slučaju, već svojim generalima (misleći na izborne koordinatore koje je imenovao) mora omogućiti da bez utega krenu u izbornu pobjedu. Protiv smjene Radelića bili su Komadina, Bernardić i Rajko Ostojić, a Arsen Bauk bio je suzdržan.

Milanovićev general u četvrtoj jedinici je Domagoj Hajduković, predsjednik Županijske organizacije SDP-a Osječko-baranjske županije i potpredsjednik GO-a stranke, u petoj je izbornoj jedinici svu odgovornost za izborni rezultat preuzeo bivši gradonačelnik Požege Zdravko Ronko. Ronku je dano povjerenje iako je nakon četiri mandata u Požegi izgubio izbore za samo 46 glasova, a na mjestu gradonačelnika zamijenio ga je HDZ-ov Vedran Neferović.

Rajko Ostojić, bivši ministar zdravlja i potpredsjednik stranke, izborni je koordinator u šestoj jedinici.

Josipovićev poraz

Na dnevnom redu sjednice Glavnog odbora bit će i financijsko izvješće SDP-a za 2014. Ove je godine SDP napokon navrijeme dostavio izvješće, za razliku od prijašnjih godina kad je morao plaćati kazne, a poslovni direktor stranke Dinko Suton može se pohvaliti i plusom u blagajni koji je za 2014. čak 6,1 milijun kuna. To će SDP-u dobro doći u kampanji, posebice ako se u obzir uzme da su angažirali svjetski poznatog PR-ovca Alexandra Brauna, čije se usluge plaćaju u milijunskom iznosu.

Neki članovi GO-a stranke rekli su jučer kako je neobično da nema točke analize predsjedničkih izbora, ali to se uvijek može staviti pod točku “razno”. No, čini se da SDP-ovci svakako što prije žele zaboraviti Josipovićev poraz i krenuti u pohod na novi mandat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 09:21