MIKULIĆ POD KRITIKAMA

“Ovo je dobra prilika da Plenković nešto poduzme”

Andrija Mikulić
 Davor Pongračić / CROPIX

Saniraj štetu - poručili su, navodno, iz Vlade glavnom državnom inspektoru Andriji Mikuliću nako što je inspektorat zadnjih dana zatvorio više od 20 restorana koji su imali dostavu i drive-in uslugu, a među njima i zagrebački restoran Tekka koji je zapečaćen samo zbog stola pred objektom.

Taj postupak Inspektorata, osim bijesa javnosti, izazvao je i nezadovoljstvo u Vladi pa je Mikulić jučer odmah najavio kako će dio tih rješenja, nakon provjere, biti povučen.

- Mikulić je time napravio veliku štetu, trebao je drugačije reagirati, uputiti opomenu ili slično, ali on nema baš takta - komentirao je jedan Mikulićev stranački kolega, dok je drugi dodao kako je “gledajući cjelokupnu situaciju ova kriza dobra prilika da Andrej Plenković poduzme neke stvari”.

Na poziciju glavnog državnog inspektora Mikulić je imenovan lani u travnju, a na to mjesto došao je s funkcije predsjednika zagrebačke gradske Skupštine. Ujedno je bio i saborski zastupnik. Te funkcije morao je napustiti prilikom imenovanja za glavnog inspektora, ali je ostao na funkciji šefa zagrebačkoga HDZ-a.

Diplomirao je i doktorirao na Rudarskom fakultetu, a devedesetih je radio u Gradskom zavodu za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša. Bio je i pomoćnik bivšega glavnog državnog inspektora Branka Jordanića, koji je Mikulićevo imenovanje za glavnog inspektora prošle godine za 24 sata komentirao kako njemu “ne bi bio ni šofer”. Mikulić je bio i načelnik sektora u Upravi za inspekcijske poslove u gospodarstvu, a među ostalim bio je i šef NO-a HŽ Cargo te HŽ Infrastrukture... Njegova supruga Renata zaposlena je Pružnim građevinama d.o.o.

I u stranci je, u zagrebačkom HDZ-u, obavljao niz funkcija, no uspon je doživio u vrijeme Tomislava Karamarka kada je postao predsjednik te najveće stranačke organizacije, čime je automatski ušao i u Predsjedništvo HDZ-a. No, pod njegovim vodstvom zagrebački HDZ zabilježio je prilično loše izborne rezultate. U stranci su za njega redovito isticali da je blizak Milijanu Brkiću, ali i da ima dobre odnose sa Milanom Bandićem.

I Mikulić spada među HDZ-ovce koji nisu znali ispuniti imovinsku karticu, pa je tako u emisiji Potraga RTL-a objavljeno kako je u karticu unio samo kvadraturu kuće, ali ne i okućnicu, što je on poslije objasnio time da nije dobro shvatio propise. Imovinska kartica pokazala je i da je obitelj Mikulić prilično imućna. (R. Vuković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:21