KONAČNA ODLUKA

'OVO JE DOBRO ZA RADNIKE, RIJEKU I HRVATSKU U CJELINI' Milanović o Uljanikovom preuzimanju 3. maja

Spašavanje 3. maja Uljanik uvjetuje izuzimanjem četiri tvrtke kćeri riječkoga brodogradilišta iz vlasničke strukture 3. maja
Zagreb, 240113.Vlada.Odrzana redovita sjednica Vlade RH.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Vlada je danas prihvatila zaključak o privatizaciji riječkoga borodgradilišta 3. maj, kojeg će preuzeti pulski Uljanik.

Uljanik je za kupnju 1.051.118 dionica riječkoga škvera, ili 83,33 posto njegova temeljnog kapitala, spreman ponuditi jednu kunu. To je u skladu s programom restrukturiranja, kojeg su izradila Jadranska ulaganja, a koji je Uljanik, koji je i sam nedavno privatiziran, preuzeo, te dopunio. Kao jamstvo za provedbu tog programa, Uljanik nudi korporativno jamstvo u iznosu od 75 milijuna kuna i 20 bianco mjenica.

Spašavanje 3. maja Uljanik uvjetuje izuzimanjem četiri tvrtke kćeri riječkoga brodogradilišta iz vlasničke strukture 3. maja. Radi se o tvrtkama 3. maja MID, 3. maj TIBO, 3. maj ugostiteljstvo i 3. maj STM, koji bi, prema riječima ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, trebali prijeći pod skute AUDIO-ja.

- Da je bilo minimalne odgovornosti, onda se ovo trebalo dogoditi prije osam godina. Ovo je dobro rješenje za radnike, Rijeku i Hrvatsku u cjelini, ocijenio je premijer Zoran Milanović, dodavši kako je njegova Vlada u 3. maju zatekla „potpunu pustoš“.

Upozorio je i kako je budućnost hrvatskih škverova u buduće na menadžmentu, a ne na Vladi. Hrvatska brodogradilišta, naime, u budućnosti čekaju manje potpore i puno jača konkurencija, koja već mete brojna europska brodogradilišta.

- Građani ove zemlje su plaćali do 10 milijuna dolara po brodu. To nisu novci Vlade, nego poreznih obveznika, zaključila je Vesna Pusić, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova. Istakla je i kako ovime Hrvatska ispunjava najtežu od deset točaka monitoringa EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:18