ŠOKANTNO OTKRIĆE

OVO JE DRŽAVNA SLUŽBENICA KOJU JE NEMOGUĆE OTPUSTITI! Drastična priča o nakaradnoj tromosti državnog aparata

 Getty / Arhiva CROPIX

SPLIT - Napisala je šefu "odbijam zadatak", dobila je ocjenu "ne zadovoljava", podnijela pet tužbi Ustavnom sudu, tko god joj prigovori, zaradi kaznenu prijavu, krivotvori zapisnike, sindikat ju je zaštitio. Zaposlena je kao sudska zapisničarka u Splitu, ali ona smatra da zaslužuje bolje

K vragu i privatno poduzetništvo, i dalje se ipak najbolje zapošljavati u državnoj službi.

Sigurnost i plaća zajamčeni, čak i kad vas nadređeni ocjenjuju “ne zadovoljava”, a vi odbijate radne zadatke, a protiv kolega s posla podnosite primjedbe, čak i kaznene prijave.

Mjesto događanja: jedan sud u Splitu.

Predmet: jedna sudska zapisničarka koja posljednjih deset godina odbija gotovo sve poslove i zadatke jer smatra da je potplaćena.

I to čini prilično otvoreno: tako da pisanim putem šalje dopise s obrazloženjima “odbijam zadatak”, a kad predsjednik suda protiv nje pokuša pokrenuti stegovni postupak, naiđe na zid.

Od koga?

Od sindikata, u kojem je službenica dugi niz godina bila sindikalna povjerenica pa su odbili dati suglasnost za pokretanje postupka zbog teške povrede dužnosti.

Eh sad, što je nestašna službenica uopće činila?

Recimo, smatrala je da bi na poslu trebala napredovati, a kad su joj to odbili omogućiti, odlučila je prestati raditi i počela pisati prijave protiv kolega.

Ustavnom sudu dosad je najmanje pet puta uputila zahtjeve za ocjenom ustavnosti zakona i pravilnika o državnoj službi koji joj se nisu dopadali, a sud je četiri puta odbio, ocijenivši njene primjedbe neosnovanima.

Zatim, kazneno je prijavila djelatnicu Ministarstva pravosuđa koja joj je odbila omogućiti polaganje pravosudnog ispita.

Redovito se žali na interne godišnje rasporede poslova jer smatra da bi trebala obavljati važnije dužnosti!

Predsjednika suda čak je jednom prijavila da je ometa u poslu jer je odlukom Ministarstva sud preseljen na jednu drugu adresu u Splitu.

Na kraju je samu sebe u novom mandatu izabrala za sindikalnu povjerenicu, a kad su je iz sindikata tražili da im dostavi izvještaj s izborne skupštine, odbila je to učiniti pa su je po brzom postupku smijenili.

I izbacili iz snidikata.

Slučaj se tamo vuče već godinama, nad njim je dosad strepilo najmanje troje predsjednika suda, ali po dobroj staroj hrvatskoj praksi, službenicu se nije moglo otpustiti, čak ni suspendirati, iako odbija obavljati svoja zaduženja.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:11