ČAROBNI BROJ

Ovo je formula Domovinskog pokreta za podjelu ministarstava i državnih firmi! Izvor iz HDZ-a: ‘Da, to je istina‘

Sukladno toj formuli, tražit će i određen broj direktorskih smjesta u državnim tvrtkama, a sigurno i jednog potpredsjednika Vlade - tvrdi izvor iz HDZ-a.

Ivan Penava

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Informacije iz teksta novinara Jutarnjeg lista Nikole Patkovića da Domovinski pokret u najdelikatniju fazu pregovara s HDZ-om (onoj o podjeli ministarstava) ulazi sa zahtjevom da dobiju kontrolu nad četiri resora u novoj Vladi - demografiju, energetiku, poljoprivredu i kulturu - upravo nam je potvrdio i izvor iz vodstva HDZ-a!

A otkrio nam je i formulu prema kojoj je DP izračunao da im u novoj državnoj administraciji treba pripasti točno 20 posto svih izvršnih funkcija.

- U pregovore su ušli sa svojom formulom koja je zapravo omjer broja glasova koje je na izborima osvojio Domovinski pokret u odnosu na ukupan broj glasova koje su osvojile sve stranke koje će činiti novu Vladu. A taj omjer je 20 posto. I sada traže ekvivalentan broj ministarstava. Vjerujem da će na koncu dobiti tri ministarstva, ali ne i kulturu. Ministarstvo kulture im premijer Plenković jednostavno im neće dati ni pod koju cijenu. Sukladno toj formuli, tražit će i određeni broj državnih tajnika u raznim ministarstvima, određen broj direktorskih smjesta u državnim tvrtkama, a sigurno i jednog potpredsjednika Vlade - kaže naš izvor.

Spremni smo im, kaže, dati tri resora.

- Radi se o novom resoru demografije, o Ministarstvu poljoprivrede i o novom Ministarstvu energetike, koje bi nastalo izdvajanjem energetike iz sustava Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Možda će tražiti još i resor zaštite okoliša. A što se tiče informacija da mi mogli zatražiti i Ministarstvo unutarnjih poslova mogu vam reći samo da mi je apsolutno nezamislivo da bi Plenković na to pristao - kaže naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 09:42