RADIKALAN PRIJEDLOG

'OVO JE INVAZIJA!' Šef HDSSB-a zahtijeva uvođenje izvanrednog stanja, zatvaranje granice i angažman Hrvatske vojske

 Damjan Tadic / CROPIX

Zbog dolaska velikog broja izbjeglica koji premašuje naše smještajne kapacitete, HDSSB je u četvrtak od Vlade zatražio da proglasi izvanredno stanje, dovede vojsku na državnu granicu i hitno je zatvori za daljnji ulazak izbjeglica, ocjenjujući pritom da nam prijeti humanitarna katastrofa, ali i ugroza sigurnosti hrvatskih državljana.

Dolazak velikog broja imigranata, koji je do podneva premašio sedam tisuća, a po nekim procjenama i deset tisuća, predsjednik te stranke Dragan Vulin nazvao je u Osijeku na izvanrednoj konferenciji za novinare "invazijom imigranata s Bliskog istoka na Republiku Hrvatsku".

Ocijenio je kako među izbjeglicama ima više od 70 posto radno i vojno sposobnog muškog stanovništva te je zbog toga i premalih prihvatnih kapaciteta HDSSB pozvao Vladu da proglasi izvanredno stanje i hitno zatvori državnu granicu.

"Ovo je neodrživo. Prijeti nam humanitarna katastrofa, ali i ugroza sigurnosti naših državljana, a hrvatski nacionalni interesi moraju biti na prvome mjestu", poručio je Vulin.

Rekao je kako ljudima u nevolji treba pomoći, ali smatra da nije riječ o izbjeglicama koji bježe pred ratom, nego o ekonomskim imigrantima koji su u potrazi za kvalitetnijim životom.

Upozorio je kako izbjeglice "neće izići iz Hrvatske jer su Slovenija, Austrija i Mađarska svoje granice zatvorile" te da će ostati u Hrvatskoj mnogo dulje nego što je planirano, a Hrvatska nema kapacitete za njihovo dulje zadržavanje.

Vulin smatra kako je samo pitanje trenutka kad će se izbjeglice sukobiti s policijom, ali i s našim državljanima, te je pozvao Vladu da hitno dovede vojsku, osigura hrvatsku granicu i zatvori je za daljnji ulaz imigranata.

Osječko-baranjski dožupan i načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje Željko Kraljičak rekao je je kako im od mnogobrojnih sugrađana stižu pitanja jer strahuju za svoje zdravlje, život i imovinu te od vlasti traže brzu reakciju kako bi ih zaštitili.

Imamo podatke koji upućuju na to da službe koje su zadužene za sigurnost u prihvatnim kampovima imaju velike probleme u koordinaciji i zato treba hitno donijeti trajna rješenja koja će biti na snazi dok se stanje ne smiri, istaknuo je Kraljičak.

Izvijestio je kako se razmišljalo o tome da se u toj županiji napravi veliki kamp, ali na predviđenom području, rekao je ne navodeći mjesto, nema sanitarnih, zdravstvenih ni drugih uvjeta za prihvat velikog broja izbjeglica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 18:09