StoryEditor
SRAMOTNI GRAFITI

'OVO JE IZRAZ TEŠKOG ŠOVINIZMA I KSENOFOBIJE' Na zagrebačkoj džamiji osvanule uvredljive poruke, Bošnjačko nacionalno vijeće osudilo vandalizam

 
 Bošnjačko nacionalno vijeće

Bošnjačko nacionalno vijeće u Republici Hrvatskoj izdalo je priopćenje u kojem najoštrije osuđuje čin ispisivanja grafita s uvredljivim porukama na džamiji u Zagrebu.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

'Bošnjačko nacionalno vijeće u Republici Hrvatskoj najoštrije osuđuje gnusni čin i uvredljive poruke koje su jutros osvanule na Zagrebačkoj džamiji. U vremenima kada nas trese najveća kriza u novijoj povijesti, kada je više nego ikad potrebna ljudska solidarnost, ovakvi su postupci nedopustivi. Zahtijevamo od nadležnih institucija, iako opravdano zauzetih krizom uzrokovanom virusom korona i potresom, da pronađu odgovorne. Upozoravamo da je ovakva vrsta skrnavljenja za muslimane svetog vjerskog prostora izraz teškog šovinizma i ksenofobije, te da je potrebno hitno djelovati kako bi se zaustavila lančana reakcija dehumanizirajućih procesa prema manjinskim skupinama u Republici Hrvatskoj.

Hrvatsko društvo treba biti svjesno da je ovakva poruka danas osvanula na islamskoj bogomolji i, iako nije izoliran slučaj, već sutra može biti početak novog vala skrnavljenja i bogomolja svih drugih vjerskih manjinskih institucija, ali i početak ozbiljnih narušavanja prava nacionalnih manjina.

U vremenima opće krize još jednom pozivamo na solidarnost, zajedništvo i toleranciju te izražavamo nadu da će se većinski narod u Republici Hrvatskoj držati maksime “ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga”.

Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća'

Bošnjačko nacionalno vijeće

Bošnjačko nacionalno vijeće
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2020 17:40