NE CIJENI SE RAD

Ovo je jedno od najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj: ‘Na raspisanih mjesta na natječaju zaposlimo jednu osobu...‘

Posebno je teško pronaći radnu snagu za bolnice jer se tamo radi i vikendima i blagdanima

Ilustrativna fotografija

 Alexey Maishev/Sputnik/Profimedia/Alexey Maishev/sputnik/profimedia

Među pet najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj su dospjele spremačice. Na tržištu rada ih je samo ove godine nedostajalo više od osam tisuća, a nedostatak spremačica je posebno velik problem u javnim ustanovama, primjerice, zdravstvenim, javlja Dnevnik.hr.

Spremačica Ana već 18 godina radi taj posao u Klicini za dječje bolesti Zagreb. Kaže da posla ima i previše, a radne snage nedostaje.

- Ljudi idu van, male su plaće. Mi stariji nemamo izbora, a mladi imaju izbora, idu van, ispričala je Ana i dodala da je velik problem taj što se njihov rad baš i ne cijeni, a plaće su male.

Posebno je teško pronaći radnu snagu za bolnice jer se tamo radi i vikendima i blagdanima.

- Od 65 sistematiziranih radnih mjesta, imamo popunjena 44. Jako je teško organizirati rad, službu, problem su duga bolovanja za koja ne možete osigurati zamjenu i, nažalost, vrlo je slab odaziv na natječaje. Na deset raspisanih mjesta zaposlimo jednu do dvije spremačice, kaže za Dnevnik.hr Anita Znaor, glavna sestra Klinike za dječje bolesti Zagreb.

U prvih sedam mjeseci se u Hrvatskoj tražilo 8685 čistačica i spremačica. U turizmu su zaposlili strane radnike.

- Drugo je rješenje robotizacija, automatizacija tog posla. Moguće povećanje njihovih plaća dovelo bi do narušavanja odnosa između plaća prema višim razinama obrazovanja, pojašnjava nezavisni analitičar Predrag Bejaković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:27