ZADOVOLJSTVO NA KONTINENTU

'OVO JE JOŠ LANI BILO NEZAMISLIVO' Slavonija na turističkoj prekretnici: 'Dolaze nam bogati Nijemci, ostaju po desetak dana, uživaju u miru bez gužve'

 
 Damjan Tadić/Emica Elvedji / Cropix

Posljednjih godina brojke posjetitelja na Jadranu samo su rasle, a rekordan broj vozila i putnika spominje se i ove godine. Ipak, hotelijeri i iznajmljivači iznose podatke da u mnogim turističkim odredištima, unatoč gužvi, ima mjesta.

Kako je pisala Slobodna Dalmacija, unatoč ugošćavanju više od milijun gostiju dnevno ‘nema velikog oduševljenja među profesionalcima iz turizma’. Iako je broj gostiju po e-Visitoru gotovo u brojku jednak lanjskom (1,015 milijuna), praznih kreveta ne nedostaje. Isti izvor navodi da je prošli ponedjeljak u hotelima bilo više od desetak tisuća praznih postelja, i to najviše u hotelima s tri zvjezdice, dok je gotovo 190 tisuća obiteljskih postelja u apartmanima još čekalo goste. Čak ni snižavanje cijena nije napunilo kapacitete.

Slabiju situaciju s popunjavanjem smještaja na Jadranu potvrdila je za Glas Slavonije Nada Menalo, iz osječke agencije Ora tours. Kaže da se ove godine nude lijepi popusti i last minute aranžmani u hotelima, čega prošle godine nije bilo.

No, nisu svi nezadovoljni. Dok Jadran bilježi lagani pad, Slavonija i Baranja ima razloga za zadovoljstvo iako se njihove brojke mogu činiti skromnima u odnosu na jadranske.

Osijek, 020317
Iseljavanje mladih iz Osijeka. Na fotografiji: Delimir Resicki, knjizevnik
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX
Osijek

U Osijeku je u prvih sedam mjeseci zabilježeno 31.745 turističkih dolazaka i 61.613 noćenja, što predstavlja rast od oko deset posto i u dolascima i u noćenjima. Osim toga, dolaze inozemni gosti, najčešće iz Njemačke.

‘Ovog ljeta imamo goste iz Njemačke koji su kod nas i desetak dana, jer ovdje provode svoj godišnji odmor. Do ove godine takvi su inozemni gosti bili prava rijetkost. Kod nas dolaze preko njemačkog touroperatora I.D. Riva Toursa u čijem se katalogu od ove godine nalazi u ponudi i naš pansion. Jasno je, kada govorimo o dužem boravku kod nas, da su to male brojke, ali nas u svakom slučaju vesele. Zanimljivo je da mi sumnjamo imamo li sadržaja koji će gostima biti zanimljivi za višednevni boravak u Osijeku, jedna gošća provela je kod nas deset dana i rekla nam je kako nije vidjela sve što je planirala i da će se vratiti. Dakle, takvi gosti imali su kod nas bazu i svakoga dana obilazili su Baranju, Đakovo, Ilok, Vukovar, Valpovo, Vinkovce’, priča za Glas Slavonije Jasmina Krkić Poznić, vlasnica osječkog pansiona Maksimilian.

Knezevi vinogradi, 140414
Obilazak seoskih gospodarstava u Etno selu Karanac, vinske ceste Belje i nove Vinarije Belje u Knezevim Vinogradima. Posjet jedinstvenom vinskom arhivu u starom podrumu uz pratnju: Djuro Horvat, direktor Jamnice, Zarko Kovacic, voditelj vinogradarstva Belja
Ljiljana Vajda Mlinacek, izvrsna direktorica sektora marketinga i turizma Belja Marijan Knezevic.
Na fotografiji: Seosko gospodarstvo Ivica i Marica u Karancu.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX
Na fotografiji: Seosko gospodarstvo Ivica i Marica u Karancu

Zadovoljan je i Marko Piljić koji je sa suprugom Nadom vlasnik obiteljskog gospodarstva Ivica i Marica u Karancu.

‘Jako smo zadovoljni što nam dolazi sve više gostiju iz inozemstva. Mnogi jednostavno otkrivaju nove krajeve, poput naše Baranje. Posebice vidimo rast gostiju iz Njemačke koji nam dolaze preko njemačke agencije I.D. Riva Tours. To svakako moramo zahvaliti gospodinu Selimiru Ognjenoviću, vlasniku te tvrtke, koji mnogo čini za razvoj turizma u Slavoniji i Baranji. Dolaze nam čitave obitelji i ostaju kod nas po sedam dana. To je kod nas novost, a i za te goste je novo ovo što mi nudimo. Naravno da je naša jadranska obala prekrasna, ali ti ljudi uživaju u Baranji i okolici gdje nema gužve i mogu se, kako nam kažu, doista opustiti i odmoriti. Imali smo i više manjih skupina koje su stizale malim privatnim zrakoplovom. Dakle, to su imućni gosti koji mogu svoje slobodno vrijeme provoditi bilo gdje i jasno je da smo ponosni na to što su za odmor izabrali Ivicu i Maricu’, ispričao je svoja iskustva Piljić.

Knezevi vinogradi, 140414
Obilazak seoskih gospodarstava u Etno selu Karanac, vinske ceste Belje i nove Vinarije Belje u Knezevim Vinogradima. Posjet jedinstvenom vinskom arhivu u starom podrumu uz pratnju: Djuro Horvat, direktor Jamnice, Zarko Kovacic, voditelj vinogradarstva Belja
Ljiljana Vajda Mlinacek, izvrsna direktorica sektora marketinga i turizma Belja Marijan Knezevic.
Na fotografiji: Nada Piljic, vlasnica seoskog gospodarstva Ivica i Marica u Karancu.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX
Na fotografiji: Nada Piljić, vlasnica seoskog gospodarstva Ivica i Marica u Karancu

I.D. Riva Tours prošle je jeseni objavio katalog s ponudom odmora u Hrvatskoj u koji je uvrstio Slavoniju i Baranju na deset stranica. Taj touroperator u Hrvatsku dovodi oko 80 tisuća Nijemaca. Ove im je godine cilj u Slavoniju dovesti tri tisuće gostiju. Ta bi brojka na Jadranu možda bila smiješna, no za Slavoniju je značajna.

Minhen, 290317. 
U organizaciji turisticke agencije iz Minhena Riva tours odrzana je prezentacija Slavonije kao turisticke destinacije za turiste iz Njemacke. 
Na fotografiji: predstavljanje Slavonije gradjanima Minhena.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Riva tours predstavlja Slavoniju građanima Muenchena

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:58