VELIKI PAKET MJERA

‘Ovo je kriza bez presedana. Limitiramo cijene struje, plina, ulja, mlijeka, mesa... Evo iznosa!‘

‘Paket je sveobuhvatan jer ne ostavlja nikoga po strani‘, poručio je premijer

Andrej Plenković

 Davor Pongracic/cropix; Vlada Rh/twitter/


Premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak na sjednici vlade jesenski vladin paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena u ukupnom iznosu od 21 milijarde kuna, koji sadrži mjere zaštite od rasta cijena energenata i hrane te brojne subvencije i pomoći za građane, javni i privatni sektor.

"S ciljem zaštite građana, gospodarstva, društva ponovo idemo sa snažnom intervencijom, rekao je u uvodu sjednice Vlade premijer Andrej Plenković".

Ukupna paket mjera po njegovim je riječima težak gotovo 21 milijardu kuna.

Vlada po njegovim riječima donosi "snažan, pravedna i sveobuhvatan" program kojim osigurava standard građana, čuva funkciju javnih ustanova i zadržava visok rast gospodarstva.

Program je po njegovim riječima pravedan jer je usmjeren najviše one koje najviše pogađa rast cijena i kojima je pomoć najpotrebnija.

"Redistrubuiramo ono što nam je na raspolaganju na pravedan način", rekao je Plenković

Ublažavanje rasta cijena energije

Kućanstva će, prema vladinom paketu, od 1.listopada ove do 31. ožujka, za potrošnju do 2500 kilovatsati struje plaćati 59 eura po megavatsatu, a za potrošnju povrh toga prosječno 88 eura. U kategoriju kućanstava prebacuju se i vrtići, škole, fakulteti, domovi za umirovljenike, nevladine udruge, vjerske zajednice, općine, gradovi i drugi. Za njih se uvodi univerzalna usluga za kućanstva s cijenom od 62 eura po megavatsatu.

Kod poduzetništva, oni koji za pola godine potroše ispod 250 tisuća kilovatsati plaćat će 0,52 kune po kilovatsatu, a iznad iznad te potrošnje 1,76 eura.

Uvodi se i kategorija velikih potrošača koji troše više od 2,5 gogavata, a plaćat će 250 eura po megavarsatu u idućih šest mjeseci.

Cijene plina do 1. travnja 2023. ograničene su za kućanstva.

Kod toplinske energije, za 160 tisuća kupaca nepromijenjena je jedinična cijena za kućanstva i poduzetnike u centralnim i zatvorenim sustavima, što znači da nema povećanja cijena do 31. ožujka iduće godine.

Uvedene su i mjere pomoći za one koji se griju na drva, ukupno vrijedna 1,1 milijun kuna, a premijer je najavio da će Vlada idućega tjedna ograničiti i cijene plina u bocama.

Ograničava se cijena osnovnih prehrambenih proizvoda

Prema vladinoj odluci, najviša maloprodajna cijena za jestivo suncokretovo ulje po litri ne smije biti veća od 15,99 kuna (2,12 eura), a marža trgovca obračunata na neto fakturnu cijenu umanjena za sve rabate i vanfakturne popuste iznosi najviše pet posto.

Najviša maloprodajna cijena trajnog (UHT) mlijeka s 2,8 posto mliječne masti po litri ne smije prelaziti cijenu od 7,39 kuna (0,98 eura), uz najveću maržu od pet posto.

Bijeli kristalni šećer ne smije koštati više od 7,99 kuna (1,06 eura) po kilogramu, a marža se ograničava na najviše jedan posto.

Najviša maloprodajna cijena za brašno tip T-550 glatko po kilogramu ne smije prelaziti 5,99 kuna (0,80 eura), a za tip T-400 oštro po kilogramu ne smije biti veća od 6,29 kuna (0,83 eura). Marža trgovaca za oba tipa brašna ograničava se na najviše pet posto.

Za svinjsku lopaticu bez kostiju najviša cijena utvrđuje se u iznosu od 24,99 kuna (3,32 eura) po kilogramu, kao i za svinjski vrat s kostima, a za miješano mljeveno meso 32,99 kuna (4,38 eura) po kilogramu. Marža trgovaca ograničena je na najviše jedan posto.

Cijelo pile ne smije se prodavati za više od 24,99 kuna (3,32 eura) po kilogramu, s maržom od najviše pet posto.

Povećanje neoporezivih primitaka, isplate umirovljenicima

U sklopu Vladina paketa za borbu protiv poskupljenja je i povećanje iznosa neoporezivih primitaka propisanih Pravilnikom o porezu na dohodak. Tako se neoporezive prigodne nagrade s 3.000 povećavaju na 5.000,00 kn godišnje, a novčane nagrade za radne rezultate i drugi oblici dodatnog nagrađivanja radnika s 5.000,00 na 7.500,00 kn.

Dar djetetu do 15. godina starosti povećava se sa 600 kn na tisuću kn godišnje, kao i dar u naravi.

Neoporezive novčane paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane radnika povećavaju se s 5.000 na 6.000 kn godišnje, a naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe s 2,00 kuna po kilometru na 3 kune.

Neoporezive otpremnine prilikom odlaska u mirovinu povećavaju se 8.000 na 10.000 kn.

Vlada je odlučila isplatiti i jednokratni novčani primitak korisnicima doplatka za djecu i to za jedno dijete 300; dvoje 500; troje 700; četvero 900 i petoro 1.100 kuna po korisniku. 130 tisuća korisnika.

Donesena je i odluka o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena. Onima s mirovinama do 1.850,00 kuna isplatit će se 1.200 kuna; od 1.850,01 do do 2.350 kuna 900 kuna; od 2.350,01 do 3.350,00 kuna 600 kuna i od od 3.350,01 do 4.360,00 kuna 400,00 kuna. 450 mln kuna iznos mjere.

Pomoć od 250 kuna mjesečno isplatit će se za listopad, studeni i prosinac 2022. godine osobama prijavljenima u evidenciju nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na dan 1. rujna ove godine.

Korisnicima prava na naknadu za ugroženog kupca energenata, naknada se s 400 povećava na 500 kuna. Isto povećanje naknade odnosi se i na udomitelje.

Povećavaju se i sredstva za program "Zaželi - program zapošljavanja žena", za 245 milijuna kuna.

Studentima je vlada namijenila potpore kroz veće stipendije i potpore studentskim centrima, kako bi osigurala nepromijenjenu cijenu od 6,50 kuna u studentskim centrima, a ide se i na povećanje studentskih neoporezivih primitak s 15 na 24 tisuće kuna za primitke u 2022. godini.

Za poljoprivrednike je Vlada u paketu pripremila potpore od 100 milijuna kuna, a isti iznos predviđen je i za ribare.

Potporu od 1,47 kuna po litri dizela mogu očekivati prijevoznici, a za energetsku učinkovitost kuća i višestambenih zgrada, potpore su gotovo milijardu kuna.

Poticat će se i izgradnja sunčanih elektrana, izgradnja toplinskih stanica i sl, a ukida se i PDV na isporuku i izgradnju solarnih ploča. osigurano je i 3,8 milijardi kuna za kredite i jamstva za poduzetnike te 3,1 milijarda kuna jamstva za izvoznika

Rezimirajući, premijer Plenković rekao je da će paket zaštititi građane, javni i vladin sektor te gospodarstvo i "omogućiti mirnu predvidljivu jesen i zimu".

Najavio je da će vlada predložiti uvođenje posebnog poreza na dobit onima koji u krizi ostvaruju značajnu dobit.

"To je načelo pravednosti. Nije vrijeme prekomjerne dobiti, moralo je sada neprihvatljiva", rekao je.


Sjednicu Vlade Republike Hrvatske tijekom koje je premijer Andrej Plenković predstavio mjere za pomoć građanima, tvrtkama i javnom sektoru pratili smo uživo. U nastavku teksta pročitajte kako je tekla sjednica:


>>> 12:10 >>> - Poticat ćemo izgradnju solarnih elektrana na površinama, tu ima administrativnih barijera, radit ćemo na tome da te radnje budu što brže i učinkovite i da se grade elektrane i baterije za pohranu električne energije. Kao dio aktivnosti radit ćemo i na poticajima za ugradnju toplinskih stanica i solarnih plaća. Ukupno ćemo za to izdvojiti 225 milijuna kuna. Po udjelu obnovljivih izvora energije praktički smo u rangu s Danskom. Mislili smo i na financijske institucije, mjere HBOR-a. Imamo kredite i jamstva za poduzetnike, te mjere za one kojima smo osigurali 3.8 milijardi kuna za poduzeća u teškoćama, subvencioniranje kamatne stope te kredite za obrtna sredstva - rekao je premijer.

image

Krediti i jamstva HBOR-a

Vlada Republike Hrvatske/Twitter

- Paket ima 20 točaka. Paket će štiti građane, cijeli javni i neprofitni sektor te poduzeća. Nitko nije ostavljen po stvari, omogućujemo mirnu jesen i zimu, predvidljive okolnosti, svi će znati što ih očekuje. Država je osigurala sredstva, pomoći ćemo dinamici gospodarstva, krećemo sa snažnim ulaganjima u energetsku neovisnost. Ne znamo koliko će ova kriza trajati. Šaljemo poruku o odgovornosti i štednji energije. Moramo računati na racionalno i odgovorno ponašanje svakog pojedinca. Svi se trebaju držati jasnih preporuka iz srpnja. Svaka ušteda energije jača našu otpornost. Predložit ćemo Saboru poseban porez na dobit radi pravedne raspodjele poreznog tereta, dodatno oporezivanje poduzeća koje imaju značajan dobit koja im je narasla u vrijeme krize. To je načelo pravednosti. Svatko mora dati doprinos, ovo nije vrijeme prekomjerne dobiti, ona nije moralno prihvatljiva. Vrijednost mjera dosad donesenih su 6.3 posto BDP-a, više od brojnih drugih zemalja. Jesenski paket mjera iznosi gotovo 21 milijardu kuna - dodao je Plenković.

image

Potpora javnom prijevozu putnika

Vlada Republike Hrvatske/Twitter

- Vlada i odgovorna politika pozicionira Hrvatsku među zemlje koje imaju snagu biti odgovorne. Ovo je država koja je snažna, odgovorna i zaštićena unutar europske obitelji. Ovaj će paket odgovoriti na izazove građana, ovo je najvažnija tema - rekao je premijer.

image

Potpore radi porasta troškova i zbog suše

Vlada Republike Hrvatske/Twitter
image

Potpore radi porasta troškova

Vlada Republike Hrvatske/Twitter
image

Porezno rasterećenje, novčane nagrade i naknade

Vlada Republike Hrvatske/Twitter

>>> 12:05 >>> - Idemo s prijedlogom da se najniža mirovina poveća za tri posto od 1. siječnja, to će obuhvatiti 280 tisuća korisnika, vrijednost je 200 milijuna kuna. Nezaposleni će primati dodatnih 250 kuna, vrijednost je 65 milijuna kuna. Program zapošljavanja žena, naročito u ruralnim sredinama, to je prioritet. Odlučili smo nakon niza uspjeha iznaći dodatnih 245 milijuna kuna i pokriti sve zahtjeve svih općina, zaposliti još 5.000 žena. Demografija je najvažniji problem hrvatskog društva i pitanje opstanka, nismo zaboravili obitelji s djecom. Idemo i s isplatom posebnog primanja po korisniku. Obitelji s jedno dijete ide 300 kuna, dvoje 500, petero i više 1100 kuna. Isplata ide u listopadu. Fiskalni efekt je 62 milijuna kuna - rekao je Plenković.

image

Udvostručenje sredstava za program ‘Zaželi‘

Vlada Republike Hrvatske/Twitter
image

Isplata posebnog novčanog primanja

Vlada Republike Hrvatske/Twitter

- Vodimo računa i o studentima, budućnosti Hrvatske. Idemo s potporama i to kroz veće stipendije i potporama studentskim centrima. Imamo dvije tisuće dodatnih stipendija, ukupno 12 tisuća. Povećanje je na 1506 kuna, vrijednost mjere je 45 milijuna kuna, te nepromijenjena cijena obroka što je još 75 milijuna kuna. Imamo i mjeru neoporezivog odnosa primitka za učenike i studente na 24 tisuće kuna, povećanje za 60 posto. Oni uče i rade, mogu primiti 24.000 kuna neoporezivo. Vrijednost te mjere je 246 milijuna kuna. Poljoprivredni sektor je jako važan, vodili smo dijalog s ratarima i ribarima, željeli smo da ako imaju rast troškova veći od 20 posto, da im pomognemo, s oko 100 milijuna kuna te još 240 milijuna kuna. Ribarima su porasli troškovi, radi se o oko 700 korisnika za koje izdvajamo 100 milijuna kuna - ustvrdio je premijer.

image

Povećanje najniže mirovine

Vlada Republike Hrvatske/Twitter
image

Isplata mjesečnog novčanog primanja za nezaposlene

Vlada Republike Hrvatske/Twitter

- Vodimo računa i o onima koji rade. Imamo visoku zaposlenost, rade svi koji žele raditi, idemo smjerom poreznog rasterećenja te povećanje neoporezivih primitaka. Prigodne nagrade rastu za 66 posto, novčane nagrade 50 posto, dar za djecu 66 posto, naknada za prehranu 20 posto, naknada za korištenje osobnog automobila 50 posto... - dodao je Plenković.

- Troškovi prijevoza: idemo prema potpori od 1.47 kuna po litri dizel goriva, to je potpora javnom prijevozu putnika. Mjera je vrijedna 580 milijuna kuna. Radimo i na energetskoj učinkovitosti kuća i zgrada. Iznos mjere za obiteljske kuće i višestambene zgrade je milijardu kuna - rekao je premijer.

image

Veće stipendije i potpora studentskim centrima

Vlada Republike Hrvatske/Twitter
image

Veći neoporeziv iznos primitka

Vlada Republike Hrvatske/Twitter

>>> 12:00 >>> - Svinjska lopatica na 24.99. Miješano mljeveno meso ide na 32.99. Ovim ćemo omogućiti da građani pojačaju snagu svoje košarice u krizi i jeseni koja dolazi. Ukupno oko 30 posto. Sa 217 kuna košarica bi bila 150. Uvijek vodimo računa o najugroženijima. Naknada za ugrožene kupce energenata, broj korisnika ide na 70 tisuća korisnika, sada sa 400 kuna dižemo na 500 i omogućavamo da trošak energije mogu s tom naknadom pokrivati. Korisnicima minimalne naknade osigurat će se trošak stanovanja, komunalne naknade i vodne usluge. Ova mjera trajat će do 31. ožujka. Čuli smo poruke umirovljenika, znamo koliko im je situacija teška. Odlučili smo ići za mjerom jednokratne naknade, energetski dodatak za 690 tisuća umirovljenika s mirovinom do 2.463 kuina. Ulažemo 450 milijuna kuna. Oni do 1800 kuna dobit će naknadu 1250 kuna. Još jedna jednokratna naknada koja ide olakšavanju života umirovljenika - rekao je Plenković.

image

Povećane socijalne naknade za ugrožene kupce energenata

Vlada Republike Hrvatske/Twitter
image

Potpora umirovljenicima

Vlada Republike Hrvatske/Twitter

>>> 11:55 >>> - Minimalni rast cijena za kućanstva: od prvog travnja 0 posto i za struju i za plin. Doprinosimo proračunima našim obiteljima. Svjesni smo da smo trebali ići i na ograničenje cijena toplinske energije kako bismo omogućili, to je 160 tisuća kupaca i 98 posto toplinske energije, idemo za tim da se cijena ne mijenja. Svi moji sugrađani u Zagrebu koji se griju, ova mjera direktno rješava da njima neće doći do povećanje cijena, a vrijednost je 1,475 milijardi kuna. Cijena im se neće mijenjati do 31.ožujka. Svjesni smo da se dio građana grije na drva ili druge oblike, povećavamo plan proizvodnje ogrjevnog drva s popustom na 5 posto. Vrijednost mjere je 32 milijuna kuna, očekuje se da se radi o 35 tisuća korisnika - rekao je Plenković.

image

Ograničene cijene toplinske energije za kućanstva i poduzetnike

Vlada Republike Hrvatske/Twitter
image

Osiguranje dodatne količine ogrjevnog drva te ograničene cijene ukapljenog naftnog plina

Vlada Republike Hrvatske/Twitter

- Idućeg tjedna ograničit ćemo cijene ukapljenog naftnog plina u bocama,da ne zaboravljamo i na te korisnike. Ograničit će se marže. Dugoročniji cilj je zelena tranzicija, želimo energetski učinkovito gospodarstvo, štedljive tehnologije. Imamo poziv od 1.9 milijardi kuna, bespovratna sredstva za mala i srednja poduzeća, to je dio ovog paketa. Imamo i drugi dio paketa, odnosi se na posebne mjere kroz ograničavanje cijena osnovnih prehrambenih namirnica. Potrošačka košarica je bitna, došlo je do velikog rasta cijena najvažnijih proizvoda. Stoga smo nakon konzultacija s trgovcima i proizvođačima dogovorili da ćemo neke proizvode limitirati. Jestivo suncokretovo ulje, cijena je bila 19.99, nove cijene su 15.99. Mlijeko 9.99, sada na 7.99. Glatko brašno sa 8.99, na 5.99. Oštro brašno na 6.29. Bijeli šećer na 7.99, dvadeset posto manje. Cijelo pile na 24.99. Svinjski vrat s kosti sa 37.99, na 27.99 - dodao je premijer.

image

Ograničenje cijena osnovnih prehrambenih namirnica

Vlada Republike Hrvatske/Twitter

>>> 11:50 >>> - Prosječna cijena ide u veću kategoriju od 180 eura po megavatsatu. Za velike potrošače preko 2,5 gigavatsata bit će 230 eura po megavatsatu, to je maksimalna cijena. Vrijednost te mjere je 266 milijuna kuna. Propisat ćemo da će ugovori koji su sklapani kao novi ugovori pasti na ove plafone koje smo napravili, a postojeći će trajati dok su sklopljeni. Novi ugovori do 31. ožujka moraju biti u okviru ovih gabarita. Idemo u korist potrošača. Što se tiče cijene plina, važno je podsjetiti da su cijene ograničene za kućanstva do 1. travnja 2023., cijene ostaju iste, građani mogu biti mirni. Da nismo donijeli mjere, imali bi velik rast cijena plina, smanjili smo PDV. Prosječni porast cijena plina u EU je 128 posto, a u Hrvatskoj 13 posto. To pokazuje koliko smo učinili - rekao je Plenković.

image

Ograničene cijene električne energije za poduzetnike

Vlada Republike Hrvatske/Twitter
image

Ograničene cijene električne energije u javnom i neprofitnom sektoru

Vlada Republike Hrvatske/Twitter

- Cijene plina i struje na veleprodajnom tržištu EU ide prema gore, kod nas najmanje. Više od nekoliko puta je povoljnija što je rezultat mjera. Niz zemalja EU zagovara da se na razini EU poduzmu zajedničke mjere za obuzdavanje rasta cijene plina. Ministar Filipović danas odlazi u Bruxelles na sastanak ministara Eu, zalažemo se za cjelovito rješenje jer bez toga nijedna Vlada neće moći naći rješenje. Zastupat ćemo čvrsto rješenje, zajedničkim politikama dogovoriti kapiranje cijene plina ili neki drugi oblik, da se prebrodi ova kriza. Hrvatska će sa svojom infrastrukturom moći podnijeti dosta, od terminala za ukapljeni plin, obnovljivih izvora... - dodao je premijer.

image

Rješenje na razini Europske unije

Vlada Republike Hrvatske/Twitter

>>> 11:40 >>> - Ovo je kriza bez presedana, bez ovakve intervencije imali bismo poteškoće u kućanstvima. Paket je sveobuhvatan jer ne ostavlja nikoga po strani. Direktno cilja na javni i neprofitni sektor, ali i na gospodarstvo. Nismo smetnuli s uma da poduzetnici koji rade i plaćaju porez, nismo zaboravili na njih. Brinemo o ranjivim skupinama, za to je napravljen poseban paket. Ne zaboravljamo ni dugoročni smjer, kuda idemo kao društvo u ovim okolnostima ubrzane tranzicije na obnovljive izvore energije - rekao je Plenković.

- Prvi dio paketa je ublažavanje cijena energenata. Kod električne energije ćemo krenuti na kućanstva, idemo na ograničenje cijena energije. Prosječna fiksirana cijena od 1. listopada do 31. ožujka bit će 59 eura po megavatsatu. Kućanstva koja troše do 2500 kwh plaćat će 59 eura mwh, a iznad će plaćati 88 eura megavatsat. Vrijednost je izračunata po realnoj procjeni potrošnje. Okolnosti su neviđene pa moramo štedjeti i ponašati se odgovorni. Težina mjere je 412 milijuna eura. Radimo rekategorizaciju, postoje kućanstva i gospodarstvo. Niz subjekata ne možemo tretirati kao poslovne subjekte: škole, vrtiće, fakultete, knjižnice, udruge, općine, vjerske gradove, komunalna poduzeća, niz aktera koji su navedeni i imaju drugu, a ne klasičnu gospodarsku svrhu. Njima smo osigurali cijenu od 62 eura po megavatsatu - dodao je premijer.

- Smatramo da oni moraju moći normalno funkcionirati. Vrijednost te mjere je milijarda kuna do 31. ožujka. U poduzetništvu smo napravili gradaciju. Do 250 tisuća megavatsati ide se na 0.53 kn po kilovatsatu, a nakon toga je tarifa 1.61 - ustvrdio je Plenković.

image

Ograničenje cijene električne energije za kućanstva

Vlada Republike Hrvatske/Twitter
image

Ograničene cijene električne energije za poduzetnike

Vlada Republike Hrvatske/Twitter

>>> 11:35 >>> - Barel nafte koštao je 47 dolara prije dvije godine, prije godinu 68, danas 93. Cijena električne energije bila je 45 eura po megavatsatu, lani 131, a danas 534 eura po megavatsatu. Plin je koštao 12 eura, zatim 52, danas košta 216 eura. Ugljen 61 dolar po toni, lani 112 dolara, danas je na 380. Ovo je dosad neviđeno, ovo je svijet u kojem živimo i djelujemo kao države - rekao je Plenković.

- Zahvaljujući mjerama Vlade, prosječna cijena plina za kućanstva održana su stabilna, uz neznatno, malo poskupljenje. Dosad su povoljne cijene plina održane prvim paketom mjera. Cijena eurosupera bez mjera vlade 7. lipnja bile bi na 15,75, danas je zahvaljujući Vladi 10,62. Eurodizel se isto drži stabilan, bez mjera Vlade bio bi 14,87 kuna po litri. Plavi dizel je fiksiran na 8,49 - dodao je premijer.

- Govorio sam o tri elementa za naš paket. Snažan je, pravedan i sveobuhvatan. Čuvamo standard građana, osiguravamo funkcije javnih ustanova i zadržava visok rast gospodarstva, u drugom kvartalu rast od 7,7 posto. Imamo izvrsnu turističku sezonu, to će doprinijeti da nam rast i u trećem kvartalu bude dobar. Važno je da rast bude iznad očekivanja. Pravednost ovog paketa bitna je jer je usmjeren na one koje najviše pogađa rast cijena i kojima je pomoć najpotrebnija. Država funkcionira na temelju načela solidarnosti i distribucije zajedničkih prihoda - ustvrdio je Plenković.


>>> 11:25 >>> - Današnja sjednica posvećena je jesenskom paketu mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstava od rasta cijena. Prvih dvadeset točaka posvetit ćemo tome. Mjerama koje je vlada posvetila funkcioniranju društva. Idemo sa snažnim intervencijama, kao što smo uvijek činili. Umjesto uobičajenog uvoda izložit ću prezentaciju koja će javnosti predstaviti kontekst u kojem se nalazimo, situaciju i mjere koje poduzimamo kako bi pomogli građanima i gospodarstvu - rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade.

- U vremenu smo velikih globalnih poremećaja. Ključni razlog je ruska agresija na Ukrajinu koja je izazvala poremećaje u opskrbi hranom i energentima. Klimatske promjene, rekordne suše, razorne poplave, pridonose rastu cijena hrane i energije. Kina zbog nastavka pandemije značajno je usporila proizvodnju i uzrokovala poremećaj svjetske trgovine. Imamo snažan gospodarski rast koji je povećao neravnotežu potražnje i ponude. Potrebno je osvijestiti što globalno poskupljenje donosi - dodao je Plenković.


U 11 sati počet će još jedna sjednica Vlade Republike Hrvatske.

Uobičajeno će se na početku obratiti premijer Andrej Plenković, govoreći o aktualnostima u Hrvatskoj. Očekuje se da će na ovoj sjednici biti predstavljen paket mjera za pomoć građanima i gospodarstvu uslijed inflacije i energetske krize.

Zasad se o mjerama zna vrlo malo, osim da su vrijedne oko šest milijardi kuna. Neslužbene informacije govore da se radi o ograničavanju cijena nekih proizvoda kao i fiksiranju cijena energenata za javne ustanove.

Predstavljanje mjera pratite uživo na portalu Jutarnjeg lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:38