POSTIGNUĆE

'OVO JE KRUNA KIRURŠKOG UMIJEĆA' Kako je naše zdravstvo u jednoj od najsofisticiranijih grana došlo u svjetski vrh: 'Dvostruko smo bolji od Njemačke'

Ilustracija
 Neja Markičević / Hanza Media

U Hrvatskoj se godišnje uspješno obavi između osam i devet transplantacija srca na milijun stanovnika, što je dvostruko više nego u Njemačkoj, istaknuto je u srijedu u KBC-u Zagreb gdje su uspješno izvedene i tri retransplantacije srca.

Transplantacija srca uvjerljivo je najbolji način liječenja uznapredovalog zatajenja srčane funkcije, a vjerojatnost da dobijete novo srce u Hrvatskoj dvostruko je veća nego u Njemačkoj, istaknuo je kardiokirurg Hrvoje Gašparović na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljena nova postignuća hrvatske transplantacijske medicine.

Iznio je podatak da u svijetu više od dva milijuna ljudi boluje od uznapredovalog srčanog zatajenja, a samo 5500 transplantacija srca se obavi na godišnjoj razini.

"Mi smo u tome stvarno odlični, zahvaljujući kvalitetnom sustavu i velikom angažmanu svih sudionika. U KBC-u Zagreb dosad su obavljene i tri retransplantacije srca, kojima je bolesniku dva puta presađeno srce, što je rijetkost svugdje u svijetu", istaknuo je Gašparović.

Akademik Davor Miličić podsjetio je da transplantacijski program srca u KBC-u Zagreb datira od 1988., a u zadnjih desetak godina poznao je prepoznatljiv u Europi i šire.

Po broju transplantacija srca na milijun stanovnika Hrvatska zauzima drugo, odnosno treće mjesto u svijetu, ovisno o godini, istaknuo je Miličić ustvrdivši kako taj zahvat omogućuje dug i kvalitetan život pacijentu.

Na konferenciji je sudjelovala i pacijentica Biserka Sabljak kojoj je u rujnu uspješno obavljena retranspantacija srca. Tri mjeseca nakon zahvata potvrdila je da se odlično oporavlja i živi normalnim životom.

"Naši građani trebaju biti sretni jer žive u zemlji u kojoj je zdravstvena usluga besplatna, uključujući i one najsofisticiranije zahvate, kao što je transplantacija, ugradnja mehaničkog srca, retransplantacija i skupi lijekovi. To nije slučaj u većini zemalja svijeta, pa čak i u razvijenoj Europi. Besplatno zdravstvo je veliki privilegij koji uživamo u Hrvatskoj, a KBC Zagreb kao krovna institucija u tome nastoji pružiti svoj maksimum", istaknuo je Miličić.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić transplantaciju je nazvao krunom kirurškog umijeća koja pokazuje "organiziranost sustava koji je u Hrvatskoj jako dobar". Istaknuo je da je KBC Zagreb jedina ustanova u Hrvatskoj u kojoj se uspješno obavljaju transplantacije srca, bubrega i jetre u djece. Lani i ove godine uspješno je transplantirano srce kod petero djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 16:39